Provincie Noord-Holland

Deel van Stelling van Amsterdam onder water

7-3-2008

Een deel van de Stelling van Amsterdam, het land rond Fort Krommeniedijk, wordt maandag 10 maart onder water gezet.

Landschap Noord-Holland, eigenaar van de weilanden en het fort, wil voor weidevogels tijdelijk een plasdrasgebied creëren, waar ze rust en voedsel kunnen vinden.
Maandag om 13.00 uur wordt daarom de waterinlaat geopend om het gebied ten noorden van het fort onder water te zetten. Het is uniek dat een gedeelte van de Stelling van Amsterdam onder water wordt gezet. Zo kan iedereen zien wat het idee was achter de Stelling, die de hoofdstad moest beschermen tegen vijandige invallen.

Het land zal maximaal een maand onder water staan, maar het is mogelijk dat met het oog op de vogels en het agrarisch beheer van de landerijen het waterpeil eerder zal zakken, zodat er meer broedgebied beschikbaar komt. Volgens verwachting zal het gewenste waterpeil binnen een dag zijn bereikt.

Stelling van Amsterdam
De Stelling van Amsterdam is een militair verdedigingswerk dat tussen 1870 en 1915 is aangelegd ter bescherming van Amsterdam. De verdedigingsring is 135 kilometer lang en bestaat uit dijken met dammen en sluizen, terreinen die onder water kunnen worden gezet en 42 forten. Na de Tweede Wereldoorlog deed de Waterlinie geen dienst meer en raakte langzaam in verval. Door de Kringenwet, die tot 1963 bleef gehandhaafd, mocht er in de omgeving van een fort niet worden gebouwd. Daardoor is de omgeving door de jaren heen groen en ongerept gebleven. In 1996 is de Stelling toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Nieuwsredactie