Kunstenaar met drang om de vreugde van het oog te bevredigen
Gertjan Scholte-Albers presenteert nieuwe werken bij Galerie Utrecht
UTRECHT, 20080221 -- Voor de tweede maal zal de `en plein air' schilder Gertjan Scholte-Albers zijn schilderijen tonen tijdens een solo-expositie in de vestiging van Galerie Utrecht op de Burg. Reigerstraat 2A. Op 9 maart 2008 om 15.00 uur wordt de expositie officieel geopend.
Reeds tijdens zijn studie aan de AKI in Enschede besloot Gertjan Scholte-Albers (1971 Valthermond) het schilderen in een atelier te verwisselen voor de rijke ervaring van het buiten schilderen. Al tien jaar trekt hij er met zijn fietskarretje op uit, niet om de elementen te trotseren maar juist om deze te gebruiken om zijn beleving van het landschap dat zich voor hem uitstrekt te voeden. "Ik ervaar de wisselende atmosfeer, het directe licht en de enorme ruimte. Ze geven mij een gevoel van vreugde". Hij schildert in de bossen of op het Groningse Hoge Land, waar hij sinds zes jaar woont. De vreugde die hij voelt als hij in het landschap bezig is weet hij om te zetten in eigenzinnige kleurenharmonieën. Hij noemt dat zelf: "een drang om de vreugde van mijn oog te kunnen bevredigen". Zijn verschijning, samen met zijn karretje, doet denken aan een action painting van Jackson Pollock. Kunstenaar, verf, doek en kar gaan geheel op in het landschap dat hij op onnavolgbare wijze schildert.
Het opvallende is, dat zijn landschappen er niet uitzien alsof ze naar de werkelijkheid geschilderd zijn. De doeken zijn uitgevoerd in kleuren die de traditionele natuurliefhebber niet in zijn palet heeft. De contrasten van licht en donker die in het landschap voorkomen zet hij om in zijn eigen heldere kleuren.
Scholte-Albers is dan ook altijd op zoek naar het experiment. Zo zet hij groen grijze bomen om in Ceruleum met ultramarijn, tegen een fel oranje lucht gemend met citroen geel. Daarnaast ontwikkelde hij de `negatieve kleurencirkel' waardoor hij in staat is de kleuren uit het landschap met behulp van de cirkels "negatief" te schilderen. Een nadeel van het negatief schilderen was dat de werken zeer donker werden waardoor Scholte-Albers het experiment een nieuwe impuls geeft en 's nachts buiten gaat werken.
Dan besluit hij de kleurencirkel te veranderen. De kleuren ten opzichte van de positieve cirkel worden een kwartslag gedraaid waardoor de blauwe violette kleuren zijn vervangen door rood/oranje kleuren. Hij zegt hier zelf over: "Het manipuleren van de waarneembare kleuren doet mij denken aan de tijd waarin we leven. De evolutie heeft zich over ontwikkeld. Een buitenstaander zou het als een gemanipuleerde wereld moeten ervaren.."
Tegenwoordig werkt Scholte-Albers met nieuwe kleurenharmonieën en probeert hij intuïtieve kleurenkeuzes te combineren met de experimenten met de kleurencirkel. Doordat hij het loofbos nauwlettender bestudeert op waarneembare kleuren en contrasten is de behoefte ontstaan om positief ofwel naar waarneming te schilderen. Hierbij wijzigt Scholte-Albers steeds de achtergrond om te onderzoeken wat er met de kleuren gebeurd.
Dankzij zijn experimenten met de kleurencirkel en zijn intuïtieve manier van schilderen is deze schilder in staat van elke gewenste kleur een enorm scala aan tinten en variaties te schilderen. Deze behoefte aan voortdurend onderzoek en experiment speelt dan ook een belangrijke rol in het werk van Gertjan Scholte-Albers.
Gertjan Scholte-Albers exposeerde reeds in verschillende galeries in Nederland en zijn werk is o.a. te vinden in de collecties van ING, ABN amro en de Friesland Bank.