Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

4 maart 2008

Robert Noortman Lecture, Master Classes en Limburgstand

Universiteit Maastricht geeft TEFAF een wetenschappelijk tintje

Voor het eerst in haar geschiedenis in de Universiteit Maastricht (UM) vertegenwoordigd op The European Fine Art Fair (TEFAF). Het gevarieerde programma is een afspiegeling van de levendige academische gemeenschap die de Universiteit Maastricht is.

Centraal in het UM at TEFAF programma staat de Robert Noortman Lecture op 7 maart. Dit jaar wordt de lezing gegeven door Carien van der Laan MBA, directeur van Woman Capital. De titel luidt: A parallel universe . De Robert Noortman Lecture is verbonden aan de Robert Noortman leerstoel die vorig jaar werd ingesteld kort na het overlijden van de succesvolle Maastrichtse ondernemer en mede-initiatiefnemer van de TEFAF. De Universiteit Maastricht wil zijn ondernemende gedachtegoed graag behouden en met deze leerstoel een bijdrage leveren aan het stimuleren en cultiveren van (internationaal) ondernemerschap onder studenten en onderzoekers binnen en buiten de universiteit. In november 2007 werd UM-alumnus Jan Cobbenhagen benoemd op deze leerstoel. Cobbenhagen is algemeen directeur van de UM Holding (houdstermaatschappij van 21 spin off-bedrijven van de UM) en directeur van het BioPartner Center Maastricht (Life Sciences Incubator). Verder geeft hij leiding aan het Centre for Entrepreneurship van de UM.

Het programma bestaat verder uit dagelijkse masterclasses van 9 t/m 14 maart, waarin UM-wetenschappers uit verschillende disciplines een aansprekende presentatie geven over actuele thema s in de kunstwereld. Deze thema s variëren van digitale technieken om de authenticiteit van schilderijen te bepalen (Eric Postma), investeringen in kunst (Rachel Campbell), de financiële, esthetische en sociologische waarde van kunst (James Goodwin), kunstdiefstal en eigendomsrecht (Katja Lubina) en de rol van de vrije markt en overheidsbeleid in de kunstwereld (Joop de Jong). De masterclasses vinden plaats in het MECC, net buiten het TEFAF-terrein en zijn gericht op het TEFAF-publiek. Overige belangstellenden zijn ook van harte welkom.

Tenslotte kunnen TEFAF-bezoekers vertegenwoordigers van de Universiteit Maastricht ontmoeten in de gezamenlijke Limburgstand van gemeente Maastricht, provincie Limburg en enkele topondernemers uit de regio.

Noot voor de pers:

Meer informatie: www.unimaas.nl/tefaf, of neem contact op met René de la Fonteijne, tel 043 388 2751, e-mail rene.delafonteijne@bu.unimaas.nl.

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Zie ook het Research Magazine voor interviews over de masterclass-thema s: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Leading in Learning

Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.