het Onderwijsblad
nr 5 8 maart 2008
Utrecht, 6 maart 2008
'Ongeschikte' student niet langer welkom
Universiteiten en hogescholen moeten voortaan studenten kunnen weigeren die vanwege hun gedrag ongeschikt zijn voor het toekomstige beroep. Dat staat in de strategische agenda van het ministerie van Onderwijs. Directe aanleiding zijn de incidenten rond Norbert de Jonge, bestuurslid van de PNVD, de 'pedo-partij'.Hij werd in 2006 verwijderd als student pedagogiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. En onlangs weigerde de Universiteit Leiden hem in te schrijven. In een brief aan de Tweede Kamer noemde minister Ronald Plasterk 'een pedofiel die een studie pedagogiek wil doen' ook als voorbeeld van een student die straks eenvoudig geweigerd kan worden.
Het begint met hartjes
E-mails, sms-jes of berichtjes op MSN. Reuzemakkelijk voor de docent en leerling van tegenwoordig, maar met een risico. De verzendknop is immers zo ingedrukt. Zonder de boodschap na te lezen op fouten, maar ook zonder na te denken over eventuele gevolgen. Het contact begint vaak zakelijk, maar na enige tijd verschijnen kruisjes en hartjes en dan gaat het mis. Te vrijpostige berichten aan leerlingen kunnen einde carrière betekenen. Wat kan wel? En wanneer gaat een docent over de schreef?
Leraren minder somber over realistisch rekenen
Optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Sinds het traditionele rekenonderwijs plaatsmaakte voor het realistisch rekenen is er veel kritiek. Teveel kinderen krijgen deze basisvaardigheden niet meer onder de knie, zo concludeerde de Expertgroep Doorlopende Leerlijnen rekenen en taal. Maar de juffen en meesters zijn minder somber over hun rekenonderwijs. "Je leert toch het best wat een kilometer is door die afstand te gaan lopen?''
Havo: een wereld apart of VWO Light?
Havo en vwo worden vaak in één adem genoemd, maar het zijn soms werelden apart. Uitval en doublures vragen om een andere aanpak. Zeker na de invoering van de tweede fase. "VWO'ers weten hoe ze moeten voorkomen dat het misgaat, havisten laten het eerst misgaan."
Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht
Algemene Onderwijsbond / 0900 463 62 62 / info@aob.nl / www.aob.nl
Algemene Onderwijsbond