4 maart 2008
Rotterdam viert 100ste Internationale Vrouwendag
Rotterdam besteedt op 8 maart aandacht aan de 100ste Internationale Vrouwendag. Centraal staan het verleden, heden en toekomst van (vrouwen)emancipatie in Rotterdam. De nadruk ligt op thema's als economische zelfstandigheid, onderwijs, seksualiteit, beeldvorming en kunst en cultuur. In heel Rotterdam worden op diverse locaties activiteiten georganiseerd. Ter afsluiting vindt 's avonds in Arminius
(podium voor kunst, cultuur en debat) een swingend vrouwenfeest plaats.
Internationale Vrouwendag
Op 8 maart 1908 werd in de textiel- en kledingindustrie door de naaisters van New York gestaakt, omdat zij een achturige werkdag, behoorlijke arbeidsvoorwaarden en kiesrecht eisten. De acties waren zo doeltreffend dat zij de aandacht trokken van vrouwen in de hele wereld. In 1910 volgde een Internationale Vrouwenconferentie Tijdens deze conferentie werd een voorstel aangenomen om voortaan elk jaar op 8 maart 'Internationale Vrouwendag' te vieren als symbool van de strijd van vrouwen voor hun rechten, voor de vrede en voor het geluk van hun kinderen.
Emancipatiebeleid
Rotterdam is één van de weinige gemeenten met specifiek emancipatiebeleid. Onlangs werd het uitvoeringsprogramma 'V/M Vooruit' vastgesteld. Dit beleid betreft vrouwen, mannen en homoseksuelen. Het accent in het beleid ligt op het bevorderen van sociale mobiliteit, op het bieden van kansen op een betere maatschappelijke positie. Onderwijs en arbeid krijgen daarin volop aandacht. In de aanpak staat het leggen van verbindingen tussen, voor emancipatie relevante, beleidsterreinen en organisaties centraal. In Rotterdam werd juli 2007 door het gemeentebestuur een nieuw subsidiekader vastgesteld. Hierdoor kunnen ook organisaties die niet louter emancipatie als kerntaak zien, plannen en projecten indienen die voor subsidie in het kader van emancipatie in aanmerking komen. Deze mogelijkheid leidt tot projecten waarin door meerdere partijen wordt samengewerkt. Bijvoorbeeld een project gericht op mannenemancipatie waarin LOKAAL samenwerkt met scholen in het voortgezet onderwijs en improvisatietheater.
Een ander project dat zowel emancipatie als anti-discriminatie betreft is: 'Weerbaar naar de toekomst'. In het project werken de gemeente Rotterdam, Sezer Consult, RADAR, de Commissie Gelijke Behandeling, het Rotterdams Centrum voor Theater en de Hogeschool InHolland samen om op basisscholen een discriminatie- en pestvrij schoolklimaat te creëren.
City en Zonta
Rotterdam besteedt dit jaar ook op andere manieren nadrukkelijk aandacht aan vrouwen. Van 14 juni t/m 12 juli 2008 laat Rotterdam in het kader van La City haar vrouwelijke kanten zien. In die periode vindt een vrouwelijk aanbod van activiteiten en evenementen plaats. La City sluit aan bij de Zonta Conventie die plaatsvindt van 27 juni tot en met 2 juli 2008. Dit grootschalige internationale en interculturele programma benadrukt verbondenheid, economische onafhankelijkheid en de positie van de vrouwen in de samenleving.
Programma op 8 maart
Verspreid door Rotterdam vinden op wijk- en stedelijk niveau diverse activiteiten door verschillende organisaties plaats. Voor meer informatie zie: www.rotterdam.nl/meedoen.
Op 8 maart zal wethouder Kaya (Participatie & Cultuur) diverse activiteiten bijwonen. Zo gaat hij onder andere naar het Zadkine/Hofpleintheater, Benthemstraat 15, waar door diverse organisaties activiteiten, workshops en een debat worden georganiseerd. Aanvang vanaf 13.00 uur, meer info: Ariana Ortet, Dona Daria, Tel. 010- 4 65 92 96. 's Middags neemt de wethouder om 14.00 uur in het Buurthuis Irene, Oudelandstraat 75, het boek 'Gelukzoeker' van Joke van der Zwaard in ontvangst. Dit boek gaat over een onderzoek naar vrouwelijke huwelijksmigranten. 's Avonds opent Orhan Kaya het vrouwenfeest in Arminius, Museumpark 3, om 19.00 uur.
Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam