Minister Plasterk verleent 25 opgravingsvergunningen

07/03/2008 08:56

Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM)

PERSBERICHT
Zeist, 6 maart 2008

Minister Plasterk verleent 25 opgravingsvergunningen

Vandaag heeft minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan 25 bedrijven en organisaties een opgravingsvergunning verleend. Sinds de inwerkingtreding van de Wet op de archeologische monumentenzorg (Malta) op 1 september 2007, moeten alle private ondernemingen en nieuwkomers op de Nederlandse opgravingsmarkt een vergunning aanvragen bij de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). Daarbij moeten zij aantonen voldoende kennis en ervaring in huis te hebben om de kwaliteit van de opgravingen te garanderen.

Het archeologisch bodemarchief is bijzonder kwetsbaar. Opgraven ervan kan maar één keer. En dat moet dan wel goed gebeuren. Zonder vergunning bedoeld in artikel 45 van de Monumentenwet 1988 mag er geen schop de archeologische grond in. Daarom moet elk bedrijf dat in aanmerking wil komen voor een opgravingsvergunning aan strenge eisen voldoen. Zo moeten zij beschikken over voldoende faciliteiten om vondsten (tijdelijk) op te slaan en te conserveren, over een organisatieplan, niet in financiële problemen verkeren en geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel. En omdat er in ons land nog geen beroepsregister bestaat voor archeologen, moeten leidinggevenden binnen het bedrijf relevante diploma's en voldoende werkervaring hebben en seniorarcheologen relevante publicaties op hun naam hebben staan.

Het Europese Verdrag inzake de bescherming van het archeologisch erfgoed regelt de bescherming van archeologisch erfgoed in de bodem, de inpassing ervan in de ruimtelijke ontwikkeling en de financiering van opgravingen, namelijk 'de veroorzaker betaalt'. Als gevolg van de implementatie van dit Verdrag, ook wel het Verdrag van Malta genoemd, is de vraag naar professionele archeologen sterk gegroeid. De laatste jaren zijn er, naast de circa 35 gemeentes en een vijftal universiteiten die ook een opgravingsvergunning bezitten, steeds meer private ondernemingen gekomen die zich met opgravingen verspreid over heel Nederland bezighouden.

Het betreft de volgende 25 vergunninghouders: ADC ArcheoProjecten, Archaeological Research & Consultancy bv, Ingenieursbureau ARCADIS REGIO bv, Hendrik Brunsting Stichting (ACVU/HBS), Archeodienst bv (Archeodienst Gelderland), ArcheoPro, Archeologisch Onderzoek Leiden bv, ArcheoMedia bv, BAAC bv, Becker & van de Graaf bv te Katwijk, Becker & van der Graaf te Zevenaar, Samenwerkingsverband gemeenten Eindhoven en Helmond, Stichting Fontys (BILAN), Universiteit Gent (onderzoekseenheid Pre- en Protohistorie), Grontmij Nederland bv, Hollandia Archeologie bv, Jacobs & Burnier (archeologisch projectbureau), Ingenieursbureau Oranjewoud bv, MUG ingenieursbureau bv, RAAP Archeologisch Adviesbureau, SOB Research, Instituut voor Archeologie en Aardkundig Onderzoek bv, De Steekproef bv, Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, Synthegra bv en tot slot Vestigia b.v. archeologie en cultuurhistorie. De verleende vergunningen staan vermeld op www.racm.nl.