Gemeente Lelystad

Gravelhoudende grond in Galjoen-Zuid

Bij het bouwrijp maken van de nieuwe wijk Galjoen-Zuid is verhardingsmateriaal in de bodem achtergebleven. Onderzoek wees uit, dat het gaat om gravel, vermengd met grond, op de plek van een voormalige manege.

Deze manege heeft aan de zuidkant van het nieuwe eiland in de wijk gelegen. Deze verontreiniging (met zware metalen) levert gelukkig geen gevaar voor de volksgezondheid, het milieu en de natuur. Gemeente Lelystad gaat in de komende periode over tot het verwijderen van dit deel van de bodem. Uitgangspunt is het zorgen voor een schone wijk volgens de letter van de wet; en de overlast voor alle betrokkenen waar mogelijk te beperken.

Wat gaat er gebeuren

Gemeente Lelystad heeft een plan van aanpak opgesteld voor het verwijderen van de grond. Hierover vindt overleg plaats met de (toekomstige) bewoners van de huizen die gebouwd zijn op de locatie van de voormalige manege (Galjoen 01-46 t/m 01-66 en 06-21 t/m 06-47, zie bijgevoegd kaartje voor precieze locatie). De gemeente praat met hen over deze aanpak, de directe gevolgen en de planning van de werkzaamheden. Ook worden er met bewoners zonodig individueel afspraken gemaakt over het afgraven van hun huidige tuin en het opnieuw aanleggen van die tuin. Ook Provincie Flevoland moet nog reageren op het plan van aanpak.

Vervolgens gaat de gemeente Lelystad op grond van artikel 13 van de wet Bodembescherming alle maatregelen nemen die redelijkerwijs nodig zijn om de verontreiniging weg te nemen of te verminderen. Daarvoor zijn wettelijke normen (toetsingswaarden) vastgesteld, waaraan de bodem moet voldoen om ergens te kunnen leven en wonen. Ook al levert de verontreiniging in Galjoen-Zuid dus geen gevaar op voor gezondheid, milieu en natuur, toch is de gemeente verplicht een deel van de grond af te voeren.

Het is de bedoeling de bodem tot 1 meter diep af te graven. Dat geldt voor zowel tuinen als de overige woonomgeving. Vervolgens komt er schone, bruikbare grond voor terug. Een milieudeskundige van een onafhankelijk bedrijf (bureau Tauw) zal de werkzaamheden stap voor stap begeleiden. De afgegraven grond wordt tijdelijk in depot opgeslagen. Mensen van bureau Tauw kijken naderhand of het zinvol is de grond schoon te laten maken om ergens anders weer te kunnen gebruiken.

Ontstaansgeschiedenis

Op de plaats waar de nieuwe woonwijk Galjoen-Zuid in aanbouw is, stond vroeger een manage. Deze manege lag aan de zuidkant van het nieuwe eiland in de wijk. Eind jaren tachtig begin jaren negentig is in de manegebak gravel gestort om de ondergrond te verstevigen; oude gravel, afkomstig van een tennisbaan. Voordat met de bouw van de eerste woningen is gestart, is de manege ontmanteld. Jammer genoeg is op dat moment de aanwezige gravel in de bodem van de manegebak niet verwijderd.

Vervolgens zijn voorlopige wegen aangelegd en nutsvoorzieningen in de bodem aangebracht. Alles ter voorbereiding op het daadwerkelijk starten met het bouwen van Galjoen-Zuid.

Onderzoek door onafhankelijke derde

Natuurlijk was actie geboden toen eenmaal bleek dat er gravel aanwezig is in de bodem van de voormalige manege. Gemeente Lelystad heeft daarom bureau Tauw ingeschakeld, een gerenommeerd onderzoeksbedrijf op dit terrein.

Vanzelfsprekend is Provincie Flevoland ook geïnformeerd over de situatie. In vaktermen gesproken is deze organisatie bevoegd gezag en bepaalt of opruimen noodzakelijk is en op welke manier. De provincie hanteert bij de beoordeling hiervan wettelijke regels. Ook moet de provincie uiteindelijk goedkeuring geven aan het plan van aanpak voor het verwijderen van de verontreinigde grond.

Resultaten onderzoek

Uit het onderzoek van bureau Tauw kwam naar voren, dat de samenstelling van de bodem op diverse plekken bestaat uit grond, gravel en teveel zware metalen. Deze metalen zitten in het gravel en zorgen voor verontreiniging van de bodem. Ook is vastgesteld dat deze verontreiniging geen gevaar oplevert voor de gezondheid, het milieu en de natuur.

Daarnaast is er nog aanvullend onderzoek gedaan naar de omvang van de hoeveelheid aanwezige grond vermengd met gravel. Aan de hand van de resultaten is intussen in kaart gebracht op welke plekken en in welke mate de gravel te vinden is op en rond de locatie van de voormalige manege. De gravelhoudende bodemlaag varieert in dikte tussen 30 cm en
1 m. In de kruipruimtes onder de huizen is geen gravel aanwezig.
* Overzichtskaart


---