Gemeente Zandvoort


Thys Ockersen presenteert filmidee aan commissie Projecten en Thema's

Een kleine ¤ 60.000,- denkt de bekende filmer en scriptschrijver Thys Ockersen nodig te hebben voor een echte film over Zandvoort - werktitel: 'Zandvoort bij de zee'. Ockersen is een bekend filmer en scriptschrijver. Hij woont al jaren in Zandvoort. Op 5 maart zal hij zijn plan presenteren in de commissie Projecten en Thema's. De achterliggende vraag: gemeente bent u bereid om te investeren in de productie? Deze week ontvingen de commissieleden voorinformatie over de film (zie hieronder) en de begroting. In 'Zandvoort bij de zee' zal een speciale sfeer doorklinken, zo is het voornemen. Ockersen in zijn beschrijving: 'Denk in de sfeer van 'Alleman' en ook Jacques Tati 'Les vacances de monsieur Hulot'. Kijken met een glimlach naar Zandvoort en de Zandvoorters.' Het zijn niet de minste films waar Ockersen naar verwijst. 'Alleman' wordt gezien als een van de meest aansprekende fims over het Nederland van vóór de Kabouters en de Hippies. De film is van Bert Haanstra, die samen met Simon Carmiggelt ook aan het script werkte. Haanstra's beste, volgens de kenners. Jacques Tati's film stamt eveneens uit de jaren vijftig. 'Les vacances....'werd genomineerd voor een Oscar en heeft onder de liefhebbers van het genre een cultstatus bereikt. Toch is het maar de vraag of een dergelijk sfeerbeeld aansprekend genoeg is voor de commissieleden. Nederland -en ook Zandvoort- is inmiddels een halve eeuw verder.

Hieronder volgt de opzet van de fim.

Thijs Ockersen kreeg in 2006 een Koninklijke Onderscheiding als blijk van waardering voor zijn inzet voor de Nederlandse film. Op de foto ziet u links Thijs Ockersen en rechts oud-burgemeester M.R. van der Heijden.

Zandvoort bij de zee - Een film van Thys Ockersen

Inleiding
Tot nu toe bestaat er geen goede film van Zandvoort. Er zijn pogingen gedaan met als laatste een multishow, maar dat was geen film. Zandvoort heeft behoefte aan een DVD-film om zich te profileren. Niet alleen om te laten zien hoe Zandvoort er aan het begin van de 21 eeuw uitzag ( met flarden van een langer verleden) maar ook om iets in handen te hebben voor de bevolking en de toeristen om te vertonen en aan te schaffen. De gemeente kan zo`n film gebruiken, het Genootschap Oud Zandvoort, het Museum, de Bibliotheek en een aantal verkoopplaatsen (Bruna, de HEMA, Blokker, Circus Zandvoort ,etc).

De film
Zandvoort bij de Zee moet vooral een tijdsbeeld van Zandvoort anno 2008/2009 worden waarin toerisme, bewoners, verleden, activiteiten uitvoerig aandacht krijgen. Dit is nog niet eerder gebeurd en ik denk dat zo`n film niet alleen een prachtig tijdsdocument oplevert, maar ook nut heeft voor de promotie van Zandvoort in binnen en buitenland. Het is beslist niet de bedoeling dat er een promotionele film uitkomt, meer een documentaire die de aardige kanten van Zandvoort niet uit de weg gaat, maar ook een ironiserend beeld geeft van Zandvoort en de Zandvoorters. Dit kan nuttig zijn voor Zandvoort, een dorp dat vaak negatief in de pers wordt beoordeeld ,maar waarbij nooit de leuke en mooie dingen aan bod komen: Strand, zee, duinen, circuit, entertainment in het dorp, activiteiten genootschap Oud Zandvoort,de Wurf, karakteristieke dorpsbewoners, kunstenaars etc.

Het kader waarin ik de film plaats is het "ontwaken"van het dorp in de ochtend uren tot en met het dorp in de late avonduren: Uitzetten van strandstoelen, de eerste koffiedrinkers op de terrassen, de winkels die zich klaar maken voor de verkoop, de haringkarren die uittrekken en de mensen die hun hond op het strand uitlaten, etc.

Dan begint het verhaal dat alle kanten uitschiet. Heden en verleden lopen door elkaar, Zandvoorters en (buitenlandse) toeristen geven hun mening over hun dorp( wat is er leuk aan het dorp, waarom kom je hier, of woon je hier, wat is er niet goed) Ik laat elementen zien die over een paar jaar zijn verdwenen of veranderd: de Watertoren, de verandering van de Louis Davidsstraat ivm met het Louis Davidscarré, verkoper Manfred met zijn honden, het busstationcafé van Harry en Toos dat in de zomer van 2008 sluit. De bouw op het Corodexterrein. De strandmaaltijd van 2005 (reeds door mij gefilmd)

Met behulp van Toneelgroep de Wurff en het Genootschap breng ik een brok Oud Zandvoort weer tot leven door scenes van het dagelijks leven van vroeger te ensceneren.We eindigen dus met het dorp bij avond.

Deze afwisseling van heden en een stuk verleden geeft een stuk Zandvoort te zien dat verwondering en melancholie moet bewerkstelligen. En veel sfeer. Ik ben er van overtuigd dat al na zo`n tien jaar de film een stuk historie inhoudt van dingen en zaken die verdwenen zijn. Om nog maar niet te spreken over ene langere termijn. Maar tegelijkertijd zijn er de dingen die jarenlang het zelfde zijn gebleven: Toeristen die zich vermaken op het strand, de strandtenten, wandelaars in de waterleiding duinen, de bekende straten die nog steeds bestaan( maar veranderd zijn). Denk in de sfeer van "Alleman"en ook Jacques Tati "Les vacances de monsieur Hulot". Kijken met een glimlach naar Zandvoort en de Zandvoorters.

Regisseur/Producer Thys Ockersen
Thys Ockersen kwam met zijn zesde ( in 1952) naar Zandvoort en zat op de Hannie Schaftschool. Daarna kwam het Coornhert Lyceum ( 1958-1965) en toen hij daarna naar de filmacademie in Amsterdam ging verhuisde hij naar zijn geboortestad. Het contact was wat minder met de badplaats, maar hij keerde altijd terug voor zijn ouders die er bleven wonen ( op de Wilhelminaweg). Toen zijn ouders gestorven waren ging hij weer naar Zandvoort en woont hij al weer sinds 1985 (met vrouw en kind) in zijn ouderlijk huis. Al dertien jaar programmeert hij de locale filmclub Simon van Collem in Circus Zandvoort. Na de filmacademie was hij 1 jaar filmcriticus voor het NRC-Handelsblad en 5 jaar voor het Parool. Hij schreef ook voor de filmbladen SKOOP en Filmfan. Maar hij heeft in zijn veertig jarige filmcarrière zo`n tachtig films gemaakt en aan meegewerkt. Soms hadden die films met Zandvoort te maken ( "Sleutel" , "Jachttafereel") vaak met Amerika : "Sam Fuller & the Big Red One", "Don Siegel, last of the independents" en "Roy Rogers, King of the Cowboys". Zijn films werden meestal uitgezonden door de VPRO en NOS. In 2007 voltooide hij na drie jaar werk een documentaire over de bouw van een houtzaagmolen in de Zaanstreek: "De Herrijzenis van het Jonge schaap" en in 2008 komt er een film over een jachthaven : "De Walvis van het Prinseneiland". Thys vindt het tijd worden dat hij zijn visie geeft van de badplaats Zandvoort waar hij zo veel mee te maken heeft.

Cameraman/ Editor: Robert van Alphen
Robert van Alphen was net als Thys leerling van de Nederlandse Filmacademie en ze leerden elkaar kennen doordat Thys coach van Robert werd. Robert liep stage als cameraman bij het beroemde Polygoonjournaal en ging er later werken.( Thys heeft in zijn stage veel Polygoononderwerpen van geluid voorzien ). Robert heeft inmiddels ook zelfstandig veel documentaires gemaakt en werkt als cameraman / editor voor andere filmers. Thys en Robert maakten samen "De herrijzenis van het Jonge Schaap" en werken nu aan een nieuwe documentaire: "De Walvis van het Prinseneiland".

Distributie en rechten
Alle rechten van vertoning berusten na voltooiing van de film bij Thys Ockersen Films, maar de participanten die een substantiële financiële bijdrage aan de film hebben geleverd krijgen de DVD`s tegen kostprijs en kunnen deze dan verkopen in hun winkel, museum of vereniging tegen een zelf te bepalen verkoopprijs.( het liefst allemaal dezelfde prijs) De opbrengst is dan geheel voor de participant. Maar de verkoop beperkt zich tot de eigen locatie. Vertoningen zijn ook toegestaan na overleg met TOF.

Financiering
De dekking van begroting moet van allerlei kanten komen. Ik hoop dat de Gemeente Zandvoort en de St. Strandkorrel een groot gedeelte dekken en dat een aantal ondernemers en instanties met kleinere bedragen meedoen. Twee ondernemers hebben al een bedrag van ¤ 4000.- toegezegd, dat is een begin.