Amsterdam RAI


- Persbericht -

HISWA INNOVATIEPRIJS 2008 VOOR INTERACTIEF NAVIGATIEPROGRAMMA VAN STENTEC SOFTWARE

Amsterdam, 5 maart 2008 - Uit de zes producten die in de race waren voor de HISWA Innovatieprijs 2008, is het interactieve navigatieprogramma WinGPS 4 Voyager van het bedrijf Stentec Software als winnaar naar voren gekomen. Dit werd gisteravond bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking aan het einde van de openingsdag van de watersportbeurs. Alle genomineerde producten zijn nog tot en met zondag 9 maart te bekijken op de HISWA 2008 in Amsterdam RAI te bekijken.

WinGPS 4 Voyager - Stentec Software uit Heeg
(tel. + 31 (0)515 - 443515, www.stentec.com, stand 01.124)

WinGPS 4 Voyager is een interactief navigatieprogramma voor zeilers en motorboot-schippers. Het unieke aan dit programma is de manier waarop het rekening houdt met diverse variabelen die van invloed zijn op een tochtplanning. Zo berekent het programma bijvoorbeeld wat de beste koers is tijdens een oversteek, terwijl het rekening houdt met de actuele stroming en weergegevens. Maar ook kijkt het aan de hand van een polair diagram van het schip wat de snelste koers is. Standaard zijn de polaire gegevens van 700 verschillende boottypen in het programma opgenomen. Er kan ook eenvoudig vooruit gekeken worden middels een verschuifbaar tijdbalkje op het scherm. Daarmee kan de verandering van de wind, stroming en het AIS-scheepsverkeer op een bepaald tijdstip of op een bepaalde positie bestudeerd worden. In plaats van alleen maar aan te geven wat de koers van A naar B is, berekent WinGPS 4 Voyager dus de beste koers voor dat moment, passend bij het type schip. "Gebruiksvriendelijk, toepasbaar voor diverse groepen watersporters (toerzeilers, wedstrijdzeilers en motorbootvaarders), betaalbaar en kan een bijdrage leveren aan een stukje extra veiligheid op het water", zo oordeelde de jury. Daarnaast prees de jury het bedrijf Stentec Software om haar continue zoektocht naar én succesvolle toepassing van innovatieve oplossingen voor nautische software programma's.

Overige genomineerde producten
Naast de WinGPS 4 Voyager waren de volgende vijf producten genomineerd (in willekeurige volgorde): Jambo-Anker - Bomarine uit Voorburg
(tel. + 31 (0)6-14023357, www.bomarine.net, stand 01.408) Het Jambo-Anker kenmerkt zich door een revolutionaire vorm, waardoor het zich in verschillende ondergronden snel kan ingraven. De ankerbladen staan wijd uit elkaar waardoor het niet opzij kan vallen en het hele gewicht van het anker altijd op beide punten drukt. Aan de zijkanten zijn scherpe doornen aangebracht, die ook doordringen in sterk aangedrukt zand of in grond met zeegras. De houdkracht neemt progressief toe bij het ingraven en kantelen van het anker. Door de grote instelhoek heeft het anker een zeer korte ingraafweg. Het anker is leverbaar in gegoten of gelaste uitvoering in zowel staal als RVS. Meerdere afmetingen en gewichten zijn verkrijgbaar.

Barton Fuel Whistle - Navimo Holland uit Schoonhoven
(tel. +31 (0)182-320522, www.plastimo.com, stand 01.110) De Fuel Whistle is een eenvoudige beveiliging om te voorkomen dat er tijdens het tanken brandstof wordt gemorst op het dek of in het water terecht komt. Het product wordt geplaatst in de beluchterleiding (Ø 5/8" = 16 mm), dichtbij de tank. Tijdens het vulproces ontstaat een fluitend geluid dat stopt als de tank bijna vol is. De jury prees de Fuel Whistle vanwege de eenvoudige, doch effectieve techniek om verspilling van brandstof te voorkomen. Bovendien voor een brede doelgroep van zowel zeilers als motorbootvaarders geschikt.

Flexiva waterstofgenerator - Robwink Serious Seatools uit Lelystad (tel. + 31 (0)6-47978643, www.robwink.nl, stand 04.304) Robwink introduceert als eerste in Nederland waterstofgenerators. Deze waterstof-brandstofcellen zijn in tegenstelling tot methanol-brandstofcellen geheel CO2-vrij en zorgen dus voor milieuvriendelijke energievoorziening. Deze nieuwe technologie speelt goed in op de discussie rondom alternatieve energie, zo vond de jury. Hoewel het product nu nog relatief kostbaar is, ziet de jury de nominatie met name als een aanmoediging om de technologie ook binnen de watersport breder toepasbaar en zo in de toekomst betaalbaarder te maken.

Quality Line Automatic boat trim system - Volvo Penta uit Beesd

(tel. +31(0)345 - 688700, www.volvopenta.com, stand 01.428)

Het Automatic Boat Trim System van QL zorgt volledig automatisch voor de beste trim van een motorboot. In plaats van handmatig door middel van het verstellen van de trimflappen de boot de juiste trimhoek te geven, regelt dit systeem het automatisch. Het systeem kan ingebouwd worden op schepen die voorzien zijn van QL trimflappen. Het grote voordeel volgens de jury is dat de boot met dit systeem altijd juist is uitgetrimt wat een gunstige invloed heeft op het verbruik, de snelheid en het comfort. Ook de productie van kleinere golven zag de jury als een pluspunt.

Simple Screen Bootbescherming - Simple Screen uit Roelofarendsveen

(tel. +31 (0)6 43009393, stand 01.142)

Simple Screen is te zien als een licht, drijvend botenhuis, dat ook op het droge perfecte bescherming aan een boot biedt. De constructie bestaat uit spanten met gepatenteerde hoek- en scharnierstukken, verbindingslatten, drijvers en een op maat gemaakt dekzeil met toegangsluik. Het systeem is voor alle typen boten geschikt. "Een prima oplossing voor bescherming van boten die aan huis of in de buitenstalling liggen. Handig omdat Simple Screen zowel op het water als op de wal toepasbaar is. Het biedt zo de mogelijkheid het hele jaar door, beschut tegen slecht weer, het onderhoud aan je schip uit te voeren," aldus de jury.

Criteria
Het voornaamste doel van de in 1994 in het leven geroepen HISWA Innovatieprijs is exposanten te stimuleren hun nieuwste producten op de HISWA te presenteren en het publiek de laatste productontwikkelingen te laten zien. Criteria waarop de jury de inzendingen beoordeelt, zijn het vernieuwende karakter van het product, toepasbaarheid van het product, belang voor de consumentenmarkt en acceptabel prijsniveau. Bovendien moet het product middels een noviteitenformulier bij de HISWA organisatie zijn aangemeld, al daadwerkelijk op de markt verkrijgbaar zijn en vanzelfsprekend gepresenteerd worden op de beurs.

Beoordelingsprocedure
De beoordelingsprocedure bestond uit twee jurybijeenkomsten. Na het nodige voorwerk verricht te hebben, kwam de jury tot een shortlist waar uiteindelijk de zes genomineerden uit voortvloeiden. Tijdens een tweede bijeenkomst kregen de exposanten van de genomineerde producten de gelegenheid hun product te demonstreren en toe te lichten. Vervolgens bepaalde de jury welk product met de HISWA Innovatieprijs bekroond werd.

Jury
De jury van de HISWA Innovatieprijs bestaat uit voorzitter Ingeborg Berghuijs (hoofdredacteur Waterkampioen), Jeff Hollestelle (technisch redacteur Waterkampioen), ir. Jouke van der Baan (jachtontwerper), Willem Pullen (voormalig directeur Kelvin Hughes Observator), dr. ir. J.A. Keuning (TU Delft, scheepshydromechanica), ing. Jim J.P. Boot (jachtexpert), Johan A.C. Rutten M.Sc. (directeur Nederlands Instituut voor Navigatie) en prof. ir. Jac Spaans (voormalig professor TU Delft en voormalig directeur Nederlands Instituut voor Navigatie).

HISWA 2008
De HISWA 2008 vindt plaats van dinsdag 4 tot en met zondag 9 maart in Amsterdam RAI. Voor meer informatie: www.hiswa.nl.

Noot voor de redactie/

Amsterdam RAI