Ministerie van Algemene Zaken

Gezamenlijke verklaring Frankrijk en Nederland

Nieuwsbericht | 05-03-2008

Ter gelegenheid van de ontmoeting tussen president Sarkozy van Frankrijk en minister-president Balkenende van Nederland is een gezamenlijke verklaring opgesteld.

Gezamenlijke verklaring van Frankrijk en Nederland:

Frankrijk en Nederland zijn meer dan ooit toegewijd aan het versterken van Europa. Het verdrag van Lissabon, dat op 1 januari 2009 in werking moet treden, zal het democratisch gehalte en de efficiëntie van de Europese Unie versterken en zal de Europese Unie beter in staat stellen om tegemoet te komen aan de verwachtingen en zorgen van Europese burgers. Het verdrag is reeds bekrachtigd door Frankrijk en naar verwachting zal Nederland spoedig volgen.

Frankrijk en Nederland zijn vastbesloten om samen te werken aan een Europa dat antwoorden biedt op de uitdagingen waarvoor onze landen zich gesteld zien in de globaliserende wereld van de 21e eeuw. Deze uitdagingen, met name klimaatverandering, migratie, internationale vrede en stabiliteit, staan centraal tijdens het Franse EU-voorzitterschap, de tweede helft van dit jaar.


***

Frankrijk en Nederland zijn ervan overtuigd dat de strijd tegen klimaatverandering en de noodzaak van energiezekerheid een krachtige aanpak op Europees niveau vereisen. Het energie- en klimaatpakket, dat door de Europese Commissie is gepresenteerd, wordt verwelkomd, evenals de inspanningen van het Sloveense EU-voorzitterschap ten behoeve van het bewerkstelligen van voortgang in de discussie omtrent het pakket. 2007 was het jaar van de afspraken over de uitgangspunten, 2008 dient het jaar te zijn van de besluiten, opdat Europa ten volle haar rol kan spelen in 2009. Zo zal de Europese Unie in staat zijn haar pioniersrol ten aanzien van bescherming van het milieu te continueren, waarbij goed oog moet worden gehouden, met behulp van mechanismen waarover onze beide landen verdere gedachten zullen ontwikkelen, voor het feit dat haar voorbeeldrol niet mag leiden tot onacceptabele handelsverstoringen ten nadele van de Europese Unie, hetgeen schadelijk zou zijn voor zowel de Europese industrie als de strijd tegen de klimaatverandering.

Onze beide landen delen volledig de vastberadenheid van de Europese Commissie ervoor te zorgen dat het toekomstige klimaatakkoord, dat het Kyoto-protocol zal opvolgen, voldoet aan de vereisten. De wereld kan het zich niet veroorloven om geen effectief klimaatakkoord overeen te komen voor de periode na 2012. De landen die het verst gevorderd zijn dienen hierbij een voortrekkersrol te vervullen. Wij roepen onze medestanders op, zowel in het Noorden als in het Zuiden, om zich ten volle in te zetten ten aanzien van de onderhandelingen, in een geest van verantwoordelijkheid en billijkheid.

Frankrijk en Nederland zijn ervan overtuigd dat de grote uitdagingen die voortvloeien uit het beheersen van immigratie- en asielstromen en de co-développement slechts op Europees niveau kunnen worden opgelost. Het is wenselijk dat de Europese Unie voortgaat met het ontwikkelen van een werkelijk gemeenschappelijk immigratiebeleid, met name met betrekking tot een betere bescherming van de buitengrenzen, waarbij het van belang is dat de keuzes van de lidstaten coherent zijn, en een nauwere samenwerking tot stand komt op het gebied van asiel, circulaire migratie en terugkeer van illegale vreemdelingen. Dit is het doel van het Franse voorstel ten behoeve van een Europees immigratie- en asielpact. Nederland verwelkomt het idee van een dergelijk pact.


***

In een wereld die is blootgesteld aan een veelvoud van spanningen, achten Frankrijk en Nederland het wenselijk dat de Europese Unie haar bijdrage levert aan de internationale vrede en stabiliteit. Dat impliceert de versterking van het Europese Veiligheids- en Defensiebeleid door middel van een concrete benadering waartoe alle Europese lidstaten zijn uitgenodigd een bijdrage te leveren. Dit zal mogelijk zijn door een versterking van de defensiecapaciteiten van de Europese landen en een nauwe samenwerking tussen de Europese Unie en de NAVO.

Teneinde internationaal beter te worden gehoord, is het van belang dat Europa met één stem spreekt, bijvoorbeeld waar het de dialoog betreft met opkomende landen, opdat Europese waarden, zoals de mensenrechten en individuele vrijheden, maar ook economische belangen, zoals de toegang tot markten en het respect voor internationale handelsregels, worden bevorderd.

Frankrijk en Nederland onderschrijven het belang van de bescherming van personen die worden bedreigd ten gevolge van hun inzet voor de vrijheid van meningsuiting. Zij constateren dat geen enkele staat, die verantwoordelijk is voor de bescherming van deze personen die zich op zijn grondgebied bevinden - wanneer dat nodig is - verplicht is aan het verzekeren van genoemde bescherming buiten zijn grondgebied. Het idee, zoals voorgesteld door Frankrijk, om een communautair fonds in het leven te roepen bedoeld om de veiligheid van Europese burgers te verzekeren, die zich geconfronteerd zien met doodsbedreigingen van fanatici, heeft de verdienste dat het bijdraagt aan een Europese respons op deze kwestie. Nederland is bereid om dit te bestuderen op basis van een voorstel in Europees raadskader.

Meer informatie


*