Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 4 maart 2008


---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 4 MAART 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 4 maart 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Schone waterstofbus als lijndienst in de Duin-en Bollenstreek Zuid-Holland wil graag een schone provincie zijn. Eén van de maatregelen die de provincie hiervoor treft, is de introductie van schone bussen in het openbaar vervoer. In de herfst van 2008 start de eerste proef met een hybride waterstofbus, een beduidend schoner alternatief. De bus wordt geleverd door het Belgische bedrijf Van Hool dat hiermee al veel positieve ervaringen heeft opgedaan. Connexxion zal in de provincie Zuid-Holland de bus laten rijden in de Duin- en Bollenstreek, Leiden en Rijnstreek/Midden-Holland. Woensdag 5 maart presenteerden Van Hool en Connexxion deze hybride waterstofbus aan Zuid-Holland. Lees het persbericht.

Fietsplan definitief
Meer mensen op de fiets en meer fietskilometers. Dat is kortweg de doelstelling van het nieuwe fietsplan, dat Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. Een conceptversie van het fietsplan is in de afgelopen maanden met belangrijke partners besproken. Dit heeft geleid tot enkele aanpassingen.

De provincie ziet een belangrijke rol weggelegd voor de fiets bij het oplossen van de bereikbaarheidsproblemen. Fietsen is ook gezond, leuk om te doen en, met goede infrastructuur, zeer veilig. Daarom wil zij de komende jaar het fietsgebruik stimuleren door meer te investeren in fietspaden (meer dan 100 km), stallingen en overstapfaciliteiten. Daarnaast wil zij met gerichte inzet van communicatiemiddelen zoals de fietsrouteplanner en gerichte bewegwijzering meer mensen bewegen op de fiets te stappen. Nieuw in dit plan is de aandacht voor fietsverbindingen tussen stedelijke centra.

Statenvragen Partij voor de Dieren over verkeersveiligheid op de N 206 en damherten Gedeputeerde Staten geven aan dat er zowel door de provincie als door de gemeenten nog geen maatregelen genomen zijn om aanrijdingen met damherten op de provinciale weg N 206 te voorkomen. In januari is een onderzoek gestart om te kijken of extra maatregelen effectief kunnen zijn. Dit onderzoek is in april 2008 gereed. Jaarlijks zijn er ongeveer 60 meldingen van ongevallen of bijna-ongevallen met damherten. Daarnaast kan de aanwezigheid van damherten op of rond de weg, de weggebruikers afleiden, waardoor onveilige situaties kunnen ontstaan.

Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2129 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Statenvragen VVD over verbod op gelaatsbedekkende kleding In antwoord op vragen van de VVD-fractie geven Gedeputeerde Staten aan dat zij het dragen van gelaatsbedekkende kleding de communicatie bemoeilijkt en dat zij dit daarom niet wenselijk vinden. Zij zien echter geen mogelijkheden om een verbod op deze kleding in het openbaar in te stellen. Voor ambtenaren in provinciale dienst vinden zij het echter niet toelaatbaar om gezichtbedekkende kleding te dragen, anders dan beschermende kleding voor gevaarlijke werkzaamheden. Ten aanzien van een verbod op gezichtbedekkende kleding op de werkvloer geven Gedeputeerde Staten aan gehouden te zijn aan wat hierover interprovinciaal wordt vastgesteld.

Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2139 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Tracénota/MER RijnGouwelijn-West
Gedeputeerde Staten hebben de Tracénota/MER van de RijnGouwelijn-West vastgesteld. De RijnGouwelijn-West is de geplande lightrailverbinding die vanaf 2015 gaat rijden van het Leidse transferium 't Schouw (bij de A44) naar Katwijk en Noordwijk. De RijnGouwelijn-West bevindt zich in de planstudiefase. Dit betekent dat er onlangs in de Tracénota/MER twee alternatieven, met daarbinnen een aantal varianten, zijn onderzocht op vervoerwaarde, investeringskosten en milieueffecten voor de omgeving. Het eerste alternatief volgt grotendeels het tracé van de huidige N 206 wordt gevolgd tot aan Katwijk en vervolgens door Katwijk en Noordwijk wordt gereden. Het tweede alternatief volgt de N 206 tot aan Noordwijk.

Vaststelling van dit rapport houdt in, dat Gedeputeerde Staten vinden dat het rapport voldoende informatie bevat om op basis daarvan een tracékeuze te maken. De ontwerp tracékeuze wordt opgenomen in de Ontwerp Nota Voorkeursalternatief. Besluitvorming hierover vindt in mei van dit jaar plaats. Dan is ook de Maatschappelijke Kosten Batenanalyse (MKBA) gereed. Deze vormt samen met de Tracénota/MER de input voor de ontwerp tracékeuze.

Statenvragen over Jaar van het Religieus Erfgoed en Fonds tegen sloop kerken en kloosters Twee CDA-Statenleden hebben gevraagd naar de rol van de provincie in het landelijke Jaar van het Religieus Erfgoed en het (bij de opening van dit jaar aangekondigde) Fonds tegen de sloop van kerken en kloosters.

Provinciale Staten besloten in november vorig jaar tot vier opeenvolgende provinciale themajaren. Dit jaar (het Zuid-Hollands Jaar van de Landgoederen) en de volgende drie themajaren van de provincie besteden geen specifieke aandacht aan religieus erfgoed. Wel is er binnen het landelijke Jaar van het Religieus Erfgoed ruimte voor lokale of particuliere initiatieven: deze kunnen worden aangemeld bij het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Als ze geschikt worden bevonden, dan worden ze toegevoegd aan de activiteitenkalender op de nationale website www.2008re.nl.

Het Jaar van het Religieus Erfgoed is uitgeroepen door de Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland en de provinciale Steunpunten Monumentenzorg en Archeologie. De komende vijf jaar zullen ruim duizend kerken en kloosters hun religieuze functie kwijtraken. Met het op te richten fonds willen de betrokken partijen voorkomen dat deze gesloopt worden. Hoewel er voor onze provincie geen uitputtende lijst beschikbaar is, zijn GS ermee bekend dat er in Zuid-Holland kerken en kloosters zijn die binnen afzienbare tijd aan hun religieuze bestemming worden onttrokken.

Op de vraag of Zuid-Holland financieel participeert in het Fonds tegen de sloop van kerken en kloosters, is het antwoord 'nee'. Het betreft nog een voorstel voor oprichting, dat in 2008 verder wordt uitgewerkt. Om diezelfde reden spelen GS geen rol bij het verdelen van subsidies uit dit fonds, en worden gemeenten en besturen van kerken en kloosters ook niet geïnformeerd over subsidiemogelijkheden. Is een kerk of klooster een gemeentelijk monument, dan kan het bestuur ervan overigens wel een beroep doen op het Cultuurfonds voor Monumenten Zuid-Holland.

Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2133 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Wachten op jeugdzorg
Vanaf 2002 is het aantal jongeren dat in aanmerking komt voor Jeugdzorg in Zuid-Holland jaarlijks gegroeid met gemiddeld 19 procent. De budgetten voor de jeugdzorg zijn bij deze groei ver achtergebleven. Daardoor is de lengte van de wachtlijsten opnieuw toegenomen. Dit antwoordt het College van GS op schriftelijke vragen van de SP-fractie. Door capaciteitsuitbreiding van het jeugdzorgaanbod en door uitbreiding van preventieve zorg wordt gewerkt aan kortere wachtlijsten. De aanbieders van jeugdzorg zijn collectief bezig met de opzet van een provinciaal opererend wachtlijstteam. Verkorting van de wachtlijsten in de jeugdzorg is een van de vijf prioriteiten van Gedeputeerde Staten in deze collegeperiode.

Sinds 1 januari 2008 is het wettelijk mogelijk om jongeren op te nemen in de gesloten jeugdzorg. Het programmaministerie voor Jeugd en Gezin is verantwoordelijk voor de uitvoering. In de praktijk komt het voor dat een jongere niet in de gesloten jeugdzorg terecht kan, omdat daar geen plaats is. Plaatsing in een justitiële jeugdinrichting is dan een alternatief. Als de jongere en zijn ouder(s) of voogd niet instemmen met plaatsing,krijgt de jongere niet de behandeling die hij nodig heeft. Gedeputeerde Staten vinden dat een onacceptabele situatie en zijn blij met de toezegging van minister Rouvoet en staatssecretaris van Justitie Albayrak om op korte termijn met een oplossing te komen.

Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2138 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Subsidies Jeugdzorg
Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de toekenning van enkele subsidies aan Bureau Jeugdzorg. Het gaat om maximaal ¤10.401.742,00 voor jeuugdbescherming, om maximaal ¤2.858.112,00 voor jeugdreclassering en tenslotte om een bedrag van maximaal ¤142.500,00 voor ouderbegeleidding bij de reclassering jeugdzorg. In totaal is meer subsidie aangevraagd. Die is niet toegekend vanwege het ontbreken van de beschikbare middelen vanuit het Rijk.

Subsidies
Aan St. Meander is een subsidie verleend van maximaal ¤ 17.046,- vooor 2007 en ¤ 9.546,- voor 2008 voor crisisopvang in St. Nicolaas Innternaat te Nijmegen.

Aan de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is een subsidie verleend van maximaal ¤125.000,- voor het project Bolswaard.

Aan de gemeente Zoetermeer is een subsidie verleend van maximaal ¤ 1.550.000,- voor bodemsanering van het voormalige gasfabrieksterrein aan de Delftsewallen in Zoetermeer.



Provincie Zuid-Holland