Artsen zonder Grenzen


Zorgen voor slachtoffers seksueel geweld in Papoea-Nieuw-Guinea

05/03/2008 16:16 -- Geweld beperkt de vrijheid van vrouwen en kinderen door heel Papoea-Nieuw-Guinea. Hoewel de mate van huiselijk en sociaal geweld extreem is, is er nauwelijks specifieke medische en psychosociale zorg beschikbaar in een groot deel van het land. Veel vrouwen leven constant in angst en kinderen zijn de meest vergeten slachtoffers.

© MSF Sinds december 2007 ondersteunt Artsen zonder Grenzen het Women and Children's Support Centre in Lae, de een-na-grootste stad van het land. Het centrum was de eerste kliniek die dit soort zorg bood toen het in november 2002 haar deuren opende. Tijdens de officiële opening op 12 februari sprak Anastasia Wakon, oprichter en directeur van de nieuwe kliniek: 'Geweld gericht tegen vrouwen en kinderen zoals verkrachting, incest en mishandeling, is een vreselijke misdaad. Het is een belangrijk sociaal, economisch en mensenrechtenprobleem. Sinds de opening in 2002 hebben wij 2.168 vrouwen en kinderen behandeld, waarvan 64% voor huiselijk geweld en 36% voor verkrachting en seksueel misbruik.'

Artsen zonder Grenzen koos ervoor een bestaand concept uit te breiden en de zorg, zoals die in de oorspronkelijke kliniek werd geboden, te verbeteren. Een nieuw pand werd gebouwd bij het Angau Memorial General Hospital, een overheidsziekenhuis. Het team werkt al sinds 18 december 2007 in de nieuwe kliniek; de officiële opening vond plaats op 12 februari 2008. In de tussentijd werden meer dan 400 consulten uitgevoerd.

Het team, bestaande uit onder andere verpleegkundige, artsen, consulenten en administratieve en logistieke medewerkers, biedt medische en psychosociale zorg aan slachtoffers van seksueel geweld, zoals verkrachting. Artsen zonder Grenzen werkt nauw samen met het ziekenhuispersoneel, met name de spoedeisende zorgafdeling, om de zorg voor vrouwen en kinderen die slachtoffers zijn van seksueel geweld te verbeteren en te ondersteunen.

Artsen zonder Grenzen wil hiermee de acute noden van de slachtoffers van seksueel geweld verlichten en daarnaast ervoor pleiten dat er landelijke protocollen worden vastgelegd en ingevoerd, en dat ons medisch programma door andere gezondheidsorganisaties wordt gekopieerd.

Op dit moment werken er 7 internationale en 23 lokale medewerkers van Artsen zonder Grenzen in Papoea-Nieuw-Guinea.

Achtergrondinfo Artsen zonder Grenzen in Papoea-Nieuw-Guinea

Ondersteuning ziekenhuis hoofdstad Tsjaad beëindigd -- datum: 04/03