De Nederlandse Bank


De Nederlandsche Bank publiceert het OFS maart 2008

Persbericht

Datum 5 maart 2008

* Financiële markten aanhoudend gespannen
* Autoriteiten nemen initiatieven om de financiële turbulentie te beperken

* Kwetsbaarheden originate-to-distribute-model blootgelegd
* Invloed op de economie onzeker

Deze en andere onderwerpen zijn te lezen in de nieuwe editie van het ieder halfjaar verschijnende Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) in Nederland. Doelstelling van deze publicatie van de Nederlandsche Bank is het bevorderen van de financiële stabiliteit in Nederland, door monitoring en identificatie van de risico's voor het financiële systeem.

Financiële markten aanhoudend gespannen

Het afgelopen halfjaar zijn de mondiale condities voor financiële stabiliteit niet verbeterd. In het OFS van september 2007 werd reeds geconstateerd dat het gevaar voor een abrupte correctie op de financiële markten was toegenomen, wat tot uiting kwam in het opdrogen van de liquiditeit op diverse kredietmarkten. De problemen in het subprime-segment van de Amerikaanse hypotheekmarkt zijn verder uitgewaaierd over het financiële stelsel. Daarbij is onzekerheid ontstaan over de waardering van gestructureerde kredietproducten en zijn zelfs traditioneel veilige geachte instrumenten geraakt. Begin dit jaar vonden bovendien forse koerscorrecties plaats op de aandelenmarkten. De marktonrust werd versterkt door problemen bij obligatieverzekeraars (`monoliners') en verslechterende economische vooruitzichten in met name de VS.

De geschatte verliezen op subprime-gerelateerde beleggingen zijn steeds opwaarts bijgesteld en bedragen wereldwijd inmiddels enkele honderden miljarden dollars. Ook de afwaarderingen van Nederlandse financiële instellingen zijn opgelopen. Bij de gerapporteerde afboekingen moet worden bedacht dat dit momentopnamen zijn, waarbij bovendien sprake is van onzekerheid ten aanzien van de waarderingen. Nieuwe marktontwikkelingen kunnen zich gemakkelijk vertalen in aanpassingen van geschatte verliezen. Stress-testen, gebaseerd op een hypothetisch scenario van aanhoudende marktonrust en een forse economische inzinking, laten zien dat de gevolgen voor Nederlandse banken substantieel kunnen zijn, maar tevens dat zij een goede uitgangspositie hebben om deze op te vangen.

Autoriteiten nemen initiatieven om de financiële turbulentie te beperken

Om de turbulentie op de financiële markten te beheersen hebben centrale banken, waaronder het Eurosysteem, de afgelopen maanden actief geïntervenieerd op de geldmarkt. Door tijdelijke liquiditeitsinjecties en enkele aanpassingen in het geldmarktbeleid konden de meest acute spanningen in de aanloop naar het jaareinde worden beheerst. De komende tijd moet blijken in hoeverre het onderlinge vertrouwen van marktpartijen verder verbetert en de markt zelfstandig weer goed gaat functioneren.

Vanzelfsprekend krijgen de marktonrust en de implicaties voor het financiële stelsel uitgebreid aandacht van beleidsmakers. Reeds vanaf een vroeg stadium heeft DNB de ontwikkelingen rond de liquiditeitspositie en de waarderingsproblematiek bij banken intensief gemonitord. Gezien het grensoverschrijdende karakter van de problematiek is bovendien internationale samenwerking cruciaal. Het Financial Stability Forum (FSF) speelt daarbij een belangrijke coördinerende rol. Een speciale werkgroep van het FSF, waarin ook Dr Wellink is vertegenwoordigd, brengt op verzoek van de G7 de belangrijkste oorzaken van de kredietcrisis in kaart en komt in april van dit jaar met beleidsaanbevelingen. In een interim-rapport zijn reeds enkele belangrijke aandachtsgebieden geïdentificeerd, die onder meer betrekking hebben op toezicht, het gebruik van credit ratings, markttransparantie en crisismanagement.

Kwetsbaarheden originate-to-distribute-model blootgelegd

In vorige edities van het OFS is reeds gewezen op de sterk toegenomen afhankelijkheid van banken van goed functionerende kredietmarkten. Dit hangt samen met de opkomst van het zogenoemde
`originate-to-distribute'- (OTD-) model, waarbij banken verstrekte leningen van hun balans halen en doorverkopen aan beleggers. Dit model heeft belangrijke voordelen, waaronder een efficiëntere financiële intermediatie, maar de recente ontwikkelingen laten zien dat de fundamenten van het OTD-model moeten worden verstevigd. Een tekortkoming is dat het doorverkopen van leningen de prikkel vermindert om kredietrisico's adequaat te blijven monitoren. Bovendien is het model gevoelig voor een verslechtering van marktomstandigheden. Deze kwetsbaarheid is de afgelopen maanden duidelijk aan de oppervlakte gekomen, doordat banken minder goed in staat waren om kredieten door te verkopen waardoor liquiditeitsproblemen kunnen ontstaan. De uitdaging is om de voordelen van het OTD-model te blijven benutten en tegelijkertijd de tekortkomingen te adresseren. Eén van de manieren hiertoe is grotere transparantie van de kredietverstrekker over de kwaliteit van - en hun betrokkenheid bij - de betreffende kredieten.

Invloed op de economie onzeker

Het IMF voorspelt voor dit jaar een afzwakking van de mondiale groei, vooral als gevolg van een groeivertraging in de Verenigde Staten en het Eurogebied. Ook de Nederlandse economie zal hiervan invloed ondervinden. De uitgangspositie van onze economie is gunstig, getuige de hoge groeicijfers over 2007 en het feit dat het bedrijfsleven er financieel goed voor staat. Kanalen waarlangs de economie niettemin kan worden geraakt zijn bijvoorbeeld een verminderend vertrouwen bij bedrijven en huishoudens, negatieve vermogenseffecten en afnemende handel met de rest van de wereld.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel. 020-5243100, 0652496961) en Herman Lutke Schipholt (020-5242712, 0652496900).