FNV Bondgenoten

Gelijk werk gelijk loon voor werknemers mode-, interieur-, tapijt- en textielindustrie

Tussen FNV Bondgenoten en de werkgevers in de mode-, interieur-, tapijt- en textielindustrie (MIT) is vannacht een principeakkoord over een nieuwe cao bereikt. De afspraken zijn onder andere gericht op de employability van de werknemers en een versterking van de positie van tijdelijke krachten en jongeren.

Arno Dahlmans, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het akkoord geeft een goed signaal af. Ook al kampt de industrie met hevige concurrentie vanuit de lagelonenlanden, de werkgevers realiseren zich dat ze moeten investeren in hun werknemers. Dat gaat verder dan een loonsverhoging. Uitzendkrachten worden voortaan na vier maanden betaald volgens de loontabel van het bedrijf dat ze inhuurt. En jongeren met een VMBO- of MBO-diploma ontvangen een hoger startsalaris."

Voor werknemers die niet kunnen re-integreren in de MIT starten er in de regio's Twente en Helmond twee pilots voor intersectorale samenwerkingsverbanden. Dahlmans: "Er wordt dus ook buiten de eigen sector gekeken of een werknemer kan re-integreren. Maar het kan ook zijn dat een werknemer uit bijvoorbeeld de metaal re-integreert in de mode-, interieur-, tapijt- en textielindustrie. Dit komt ten goede aan de employability van werknemers."

In het akkoord is een totale structurele loonsverhoging afgesproken van 7% gedurende de looptijd van zesentwintig maanden. Daarnaast wordt werkgevers in 2008 aanbevolen uitsluitend gebruik te maken van NEN-gecertificeerde uitzendbureaus. In 2009 worden werkgevers hiertoe zelfs verplicht. Hoewel de cao ingaat op 1 mei 2008 worden de normen van de oude Arbeidstijdenwet gehandhaafd. De MIT start tevens met een pilot voor 250 scans waarbij wordt gekeken naar de eerder verworven competenties van werknemers. Als deze pilot een positieve evaluatie krijgt, wordt het aantal scans uitgebreid.

In totaal werken er circa 12.500 mensen in de mode-, interieur-, tapijt- en textielindustrie.

---