NMBS

Duizendste bewakingscamera in de stations ingewijd in Leuven


04/03/2008

Veiligheidsbeleid wordt vastberaden voortgezet

De NMBS-Holding rust haar grootste stations uit met bewakingscameras. Naast de investering in bijkomende veiligheidsmedewerkers en goede samenwerking met de (lokale) overheden en politiediensten, vormt technische ondersteuning de derde pijler van het veiligheidbeleid van de NMBS-Groep. Het programma voor de installatie van 1500 bijkomende bewakingscameras tegen 2010 zit op schema. Vandaag wordt in Leuven de
1000ste bewakingscamera plechtig in gebruik genomen in aanwezigheid van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte, burgemeester Louis Tobback en gedelegeerd bestuurder Jannie Haek. Volgehouden inspanningen dringen zich echter op.

In 2006 werd gestart met de installatie van 1500 bijkomende bewakingscameras in de 51 grootste stations in België, goed voor een investering van 11 miljoen euro. Vandaag zijn hiervan reeds 1000 exemplaren geïnstalleerd in de eerste 25 stations. In de nationale controlekamer in Brussel, recent omgedoopt tot Security Operations Center, worden de beelden dag en nacht opgevolgd, zodat snel en gericht kan worden tussengekomen bij problemen in de stations.

In stations en treinen doen zich niet meer veiligheidsproblemen voor dan op gelijk welke andere druk gefrequenteerde plaatsen, maar ze mogen ook niet worden genegeerd. De NMBS-Groep stoelt zijn geïntegreerd veiligheidsbeleid op drie pijlers. Naast de bijna verdrievoudiging tijdens de afgelopen jaren van het aantal veiligheidsmensen (van 316 in 1999 naar 900 vandaag, Securail en Spoorwegpolitie samen) en de hechte samenwerking met lokale overheden, politiediensten en gerechtelijke instanties, levert camerabewaking een reële bijdrage tot de veiligheid en het veiligheidsgevoel bij de klanten en het personeel.

De aanwezigheid van cameras heeft zijn nut bewezen. In het proefstation Ottignies bleek het ontradend karakter uit een daling met
21% van het aantal criminele feiten. Tijdens de zeven operationele maanden in 2007 vroeg de politie 221 keer camerabeelden op. In 170 gevallen konden die bijdragen in het onderzoek. De beelden zorgen ook voor een snelle en gerichte tussenkomst bij reële problemen en incidenten.

Helaas is ook camerabewaking niet het antwoord op àlle onveiligheidsproblemen. Het voorbije jaar tekende de NMBS-Groep een stijging van 20% op van daden van agressie ten opzichte van personeelsleden, hoofdzakelijk treinpersoneel. In 231 van de 918 gevallen ging het zelfs om slagen en verwondingen.

Deze laatste vaststelling bevestigt dat deze inspanningen vastberaden moeten worden verdergezet, gestoeld op de drie pijlers van het veiligheidsbeleid. Ook de federale overheid heeft aangegeven hier een prioriteit van te maken via het nieuwe beheerscontract in opmaak.