Gemeente Hulst


Persbericht - 03.03.2008

Gemeente Hulst alert op verpaupering panden

Iedere gemeente kent wel woningen die zich in erbarmelijke staat bevinden. Dergelijke woningen verfraaien de woonomgeving allesbehalve. De gemeente Hulst heeft in een nota samengevat hoe zij met dergelijke woningen omgaat. Deze nota heet Nota aanschrijvingenbeleid Actief handhaven op bestaande bouw.

In december 2006 werd een globale inventarisatie gemaakt van panden met achterstallig onderhoud. Deze inventarisatie werd opnieuw tegen het licht gehouden in november 2007.
Gebleken is dat de gebouwen in de gemeente Hulst over het algemeen goed worden onderhouden. Van algemeen achterstallig onderhoud in huizenblokken of straatgedeelten is in de gemeente geen sprake. Het aantal panden waar sprake is van ernstig achterstallig onderhoud is erg beperkt. Het gaat momenteel om een tiental woningen.

Bij de panden met achterstallig onderhoud, wegen de kosten van opknappen meestal niet op tegen de economische waarde van het pand. Vaak is sloop dan de enige optie. Ook zonder enige bemoeienis van de gemeente worden dergelijke situatie met regelmaat opgelost. Particulieren of projectontwikkelaars zien ondanks de onderhoudstoestand van een pand toch vaak perspectieven. Ondanks dat situaties zich soms vanzelf oplossen, wenst de gemeente Hulst actief met het onderwerp om te gaan.

Om te zorgen dat de leefbaarheid in de kernen behouden blijft dan wel wordt bevorderd, is besloten om tweeledig te anticiperen. Wanneer er klachten van huurders worden ontvangen, die zonder resultaat hun verhuurder hebben benaderd over gebreken of achterstallig onderhoud, neemt de gemeente die klacht in behandeling. Daarnaast neemt de gemeente zelf initiatief om bepaalde panden geheel te controleren aan hand van het Bouwbesluit. Voor de voorliggende periode focust de gemeente zich - in het kader van het behoud van de leefbaarheid op de woonkernen.

Met het bovengenoemde beleid geeft de gemeente ook invulling aan de Overeenkomst prestatieafspraken, welke op 2 november 2007 door de woningbouwcoöperaties en de gemeente werd ondertekend. De gemeente draagt zorg voor de aanschrijvingen en de coöperaties voor de uitvoering (opkopen, slopen en nieuwbouw, etc.). Om lastige verkrotte locaties te kunnen aanpakken, waarmee de woningbouwcoöperaties niet uit de voeten kunnen, richt de gemeente een Herstructureringsfonds op. In de loop van 2008 zal duidelijk worden welke panden aan hand van dit fonds kunnen worden aangepakt.

De betreffende nota wordt voorgelegd aan de raadscommissie Ruimte.
---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl