Senternovem


04-03-2008 | Lector Jacques Kimman daagt energieverbruikers uit

Nieuwe energie vraagt een andere manier van denken. Dat is de essentie van de inaugurele rede van Jacques Kimman. Kimman, adviseur bij SenterNovems Team Toepassing Energie Onderzoek, is vanaf nu ook deeltijd lector Nieuwe Energie aan de Hogeschool Zuyd. "Een hoogspanningsmast vindt iedereen normaal, maar een windmolen vinden veel mensen lelijk."

Kansen op het gebied van nieuwe energie ziet Kimman volop. Sterker nog, ze "schreeuwen erom geïmplementeerd te worden", en dat is dan ook precies wat hij met toegepast onderzoek aan de Hogeschool Zuyd wil bereiken. Zijn droom: het ontwikkelen van een plastic zonnecel tussen een dubbelglazig raam. Maar willen al die nieuwe technieken kans maken, dan moeten we rigoureus anders gaan denken.

Grootste potentieel in de gebouwde omgeving
Veel besparing is te bereiken in de gebouwde omgeving. Met bekende technieken, zoals het beter afstellen van installaties of het plaatsen van zonnecollectoren, en nieuwe vindingen zoals klimaatplafonds. Maar voor veel consumenten is de investering die dat vergt een probleem. Kimman zoekt de oplossing onder meer in alternatieve financieringsmethoden, zoals het huren van de boiler van het energiebedrijf. "De 12 euro per maand die dat kost, halen de meeste huishoudens er de eerste maand al uit!

Samenwerking organiseren
Klimaatplafonds, zonnestroom, elektrische auto's: als het aan Kimman ligt, komt het er allemaal. Zo'n energietransitie bereik je echter niet in je eentje. "Samenwerking organiseren is hiervoor een belangrijke voorwaarde. Eén projectontwikkelaar laat niet een nieuw dakintegratiesysteem ontwikkelen, dat kost te veel en is een te groot risico. De overheid moet in dit soort gevallen de regie nemen in samenwerking met het bedrijfsleven, en maatschappelijk verantwoorde (duurzame) oplossingen `voorsorteren'. Anders ziet de toekomst er wezenlijk anders uit."

Geen hype
De maatschappelijke transitie naar nieuwe, duurzame energie is een proces van lange adem. Maar daar moet je nú al in investeren. Kimman geeft een voorbeeld: "Als je erop rekent dat zonne-energie binnen 20 jaar qua kostprijs kan concurreren met elektriciteit opgewekt met fossiele brandstoffen, dan is het logisch dat we opslagsystemen nodig hebben om de verschillen tussen zomer en winter te overbruggen. Denk niet: dat lossen we tegen die tijd wel op! Want dan zit iedereen op iedereen te wachten en krijg je suboptimale oplossingen. We moeten in de hele keten tegelijkertijd gaan ontwikkelen."

Meer weten over de visie van Jacques Kimman op nieuwe energie en de veelbelovende projecten waarmee hij op Hogeschool Zuyd aan de slag gaat? Lees hier zijn complete inaugurele rede (PDF).