Senternovem


04-03-2008 | Eindhoven lanceert de TomTom voor duurzaamheid

Klimaatbeleid is inmiddels voor alle gemeenten een belangrijk punt. Maar hoe maak je zichtbaar wat er in de gemeente allemaal gebeurt op dit gebied? Daarmee kun je immers het draagvlak voor je klimaatbeleid vergroten. De gemeente Eindhoven pakt dat ambitieus aan met een duurzame energiekaart op internet, de TomTom voor duurzame voorzieningen.

Eindhoven timmert aan de weg als duurzame klimaatstad. Samen met kennisinstellingen en het bedrijfsleven wordt hard gewerkt aan duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Welke duurzame voorzieningen er in de gebouwde omgeving allemaal al zijn, is in beeld gebracht op www.eindhoven.nl/energie.

TomTom
De Kaart Duurzame Energie Voorzieningen Eindhoven is een TomTom voor iedereen die meer wil weten over duurzame voorzieningen in Eindhoven. Bijvoorbeeld over bio-energie, windenergie, warmte-koude opslag of zonne-energie. Over elk onderwerp is een korte toegankelijke uitleg opgenomen. Icoontjes op de stadskaart geven per onderwerp aan waar in Eindhoven die voorzieningen te vinden zijn. Een klik op het icoontje levert vervolgens achtergrondinformatie op: feiten en cijfers, maar ook het idee achter het project.

Biomassa in het zwembad
Een voorbeeld van zo'n project is zwembad De Tongelreep. Daar staat sinds eind vorig jaar een bio-energiecentrale naast. 5 miljoen kWh van de opgewekte stroom wordt gebruikt om het zwembad te verwarmen, 18 miljoen kWh gaan terug het net in. Er staan ook kleinere projecten op de kaart. Zo hebben diverse basisscholen meegedaan aan het project `Zon in de klas', en de enthousiaste reacties van de leerlingen leverden een eervolle vermelding op.

Etalage
In het digitale decor van de duurzame energiekaart staan huidige en toekomstige projecten in de gebouwde omgeving goed in de etalage. Het is de plaats waar bedrijven, scholen en gemeentelijke instellingen hun duurzame gezicht kunnen tonen. De gemeente Eindhoven biedt iedereen een kans om zich op de duurzame kaart te zetten. Een bijzondere manier om te communiceren over de resultaten van klimaatbeleid, dat zeker voor andere gemeenten ook mogelijkheden biedt!