MRSA-bacterie op vlees
04 maart 2008 - nieuwsbericht
Rauw vlees in Nederland kan de MRSA-bacterie bevatten. Op basis van de
huidige gegevens is het niet aannemelijk dat vlees een belangrijke
bijdrage levert aan de verspreiding van MRSA-bacteriën onder mensen.
Dat concludeert het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren
Autoriteit (VWA). Het bureau geeft aan dat verder onderzoek naar de
verspreiding van MRSA onder mensen nodig is. De kans dat mensen via
voedsel niet alleen drager worden van MRSA, maar er ook ziek van
worden, is erg gering.
MRSA op vlees
MRSA is de aanduiding voor de meticilline-resistente Staphylococcus
aureus. In de periode juni tot december 2007 trof de VWA kleine
hoeveelheden MRSA aan op vlees van kalkoen (31% van de monsters), kip
(27%), kalf (17 %), varken (10%), rund (10%) en lam (6%). Ook op vlees
van wild (4%) en gevogelte (3%) was de bacterie aanwezig. De circa
1300 monsters zijn genomen in schappen van Nederlandse winkels. De
MRSA behoorde voor het grootste gedeelte (84%) tot het type dat eerder
ook bij dieren en veehouders is aangetroffen (de zogenaamde 'niet
typeerbare' NT-MRSA').
Voorlopige risicobeoordeling VWA
Op basis van bestaande gegevens concludeert bureau Risicobeoordeling
van de VWA vooralsnog dat levensmiddelen geen of een verwaarloosbare
rol spelen bij de verspreiding van MRSA.
De kans dat de MRSA-bacterie via vlees wordt overgebracht op de mens
is erg klein omdat de bacteriën alleen in zeer kleine aantallen op het
vlees zijn aangetroffen. Overdracht op mensen is tot op heden
voornamelijk bekend van situaties waarin sprake is van blootstelling
aan grote aantallen bacteriën, zoals bij intensief contact met dieren
die veel MRSA bij zich dragen.
Net als in Scandinavische landen wordt MRSA in Nederland weinig
aangetroffen (www.rivm.nl EARSS/database/). Bij de laatste
representatieve bevindingen (2006) bleek het aandeel NT-MRSA in
Nederland klein; van de 1600 keer dat MRSA in ziekenhuizen werd
geïsoleerd ging het 60 keer om NT-MRSA. Als MRSA in vlees of andere
levensmiddelen van dierlijke oorsprong een belangrijke bijdrage zou
leveren aan de verspreiding van MRSA onder mensen, zou, volgens bureau
Risicobeoordeling, in Nederlandse gezondheidscentra meer MRSA worden
aangetroffen, en vooral meer NT-MRSA. Ook zou de NT-MRSA dan meer
buiten de gebieden met veehouderij worden aangetroffen.
Gegevens uit gericht onderzoek naar de aanwezigheid van MRSA onder de
Nederlandse bevolking ontbreken op dit moment.
Onderzoeksprogramma naar MRSA uit veehouderij
Het onderzoek van VWA maakt onderdeel uit van het breed
onderzoeksprogramma naar de oorzaken en gevolgen van MRSA in de
veehouderij. Nederland is daarmee het eerste Europese land dat gericht
en structureel zoekt naar de verspreiding van MRSA binnen en vanuit de
veehouderij. Het programma wordt onder leiding van het RIVM uitgevoerd
door een groot aantal instellingen, in opdracht van het ministerie van
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De onderzoeksprojecten
lopen nog.
Vleesbereiding: hygiënisch werken, vlees goed verhitten
Rauw vlees kan niet alleen de MRSA-bacterie bevatten maar ook bekende
ziekteverwekkers als Salmonella, Campylobacter, Escherichia en
Listeria. Daarom adviseert het Voedingscentrum om vlees goed te
verhitten zodat alle bacteriën worden gedood. Verder is het belangrijk
hygiënisch te werken. Rauw vlees moet gescheiden worden verwerkt van
ander voedsel. Hiermee wordt kruisbesmetting voorkomen. En na
aanraking van rauw vlees moeten de handen goed worden gewassen.
Meer informatie
* Voorlopige risicobeoordeling 'MRSA in levensmiddelen van dierlijke
oorsprong'
* Fact-sheet VWA 'Prevalentie MRSA in vlees, jaar 2007'
* VWA-webdossier MRSA
* Website Centrum Infectieziektebestrijding (RIVM)
* Website Voedingscentrum
Voedsel en Waren Autoriteit