Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Watergebiedsplan vastgesteld door algemeen bestuur

Nieuw waterbeheer in Kamerik en Kockengen heeft instemming bestuur

11 februari 2008 - Een nieuwe vorm van waterbeheer voor de polders rond Kamerik en Kockengen is een stap dichterbij gekomen. Op 12 december 2007 heeft het algemeen bestuur het watergebiedsplan voor deze polders vastgesteld. In dit plan staan maatregelen voor de inrichting van het watersysteem en het peilbeheer. Vijftig belanghebbenden hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid een zienswijze op het ontwerpplan in te dienen. Een aantal reacties heeft tot een aanpassing geleid. De bij het plan behorende peilbesluiten worden ter goedkeuring voorgelegd aan de provincie Utrecht.

Inspraakreacties divers

Tijdens de inspraakperiode van 22 juni tot en met 3 augustus 2007, hebben vijftig particulieren en organisaties een zienswijze ingediend bij het waterschap. De reacties zijn divers, maar een aantal onderwerpen kwam in meerdere reacties terug zoals de situatie rond bebouwing, de aanpassing van de peilen en de onderbemalingen. Zo bestaat bij een deel van de indieners de vrees voor schade aan bebouwing door de voorgestelde peilverlaging in het aangrenzend landbouwgebied. In het plan staat echter dat het waterpeil rond bebouwing niet verandert, gezien de voorgenomen individuele en collectieve hoogwatervoorzieningen.

De reacties hebben op een aantal punten voor een aanpassing van het plan gezorgd. De belangrijkste aanpassingen zijn aanvullende maatregelen voor de polders Kamerik-Mijzijde en Kamerik-Teijlingens. Hier wordt een extra peilgebied gerealiseerd op de hogere delen van de polder. De lagere delen van de polder wateren niet meer af via het bestaande gemaal Kamerik-Teijlingens op de Oude Rijn, maar via een nieuw te bouwen gemaal bij de Houtkade op de Grecht.

Financiering van de maatregelen

De maatregelen in het watergebiedsplan vergen een forse investering. In totaal gaat het om een bedrag van 9.0 miljoen euro. Het waterschap gaat zich inspannen om ca. 30% van deze kosten uit externe financieringsbronnen te kunnen betalen. Het bestuur van het waterschap gaat hierbij vooral een beroep doen op subsidiemogelijkheden bij Rijk en provincie.

Van plan naar praktijk

Als de provincie de peilbesluiten heeft goedgekeurd, start het waterschap met het uitvoeren van de maatregelen uit het plan, zoals de bouw van het nieuwe gemaal, het aanbrengen van de hoogwatervoorzieningen, het graven en inrichten van nieuwe watergangen en het aanpassen van de peilen. De uitvoering van de maatregelen gebeurt in fasen. Het duurt tot 2016 voordat alle maatregelen zijn uitgevoerd.