Landschapsbeheer Nederland

Symposium Aardkunde biedt kansen! 4 maart 2008 in Utrecht

Dinsdag 4 maart 2008 12:30 tot 17:00 uur Domstad Hogeschool - Utrecht

Alterra, de Stichting Landschapsbeheer Nederland en Geoheritage NL organiseren in opdracht van het ministerie van LNV een symposium over Aardkunde en ruimtelijk beleid: AARDKUNDE BIEDT KANSEN!

De bijeenkomst is bedoeld voor u als gemeente, provincie, adviesbureau of landschapsbeheerder. We nodigen u uit samen met ons te bespreken hoe we de bestaande kennis over Aardkunde beter kunnen benutten en gebruiken bij planvorming op het gemeentelijk niveau. Aardkunde biedt kansen! Soms liggen die kansen voor het oprapen, maar we beweren zeker niet dat het altijd gemakkelijk is. Graag horen we van u waar u in uw werksituatie mee te maken heeft om deze kansen te kunnen benutten. Van verschillende gemeenten hebben we, via hun deelname aan de door Alterra uitgezette enqute, al gemeld gekregen hoe zij met het thema Aardkunde in hun praktijk om gaan. De resultaten van deze enqute zullen we nader toelichten.

Kansen voor Aardkunde in het beleid

Dit jaar zal de nieuwe Wet ruimtelijke ordening in werking treden. Uitgangspunten van deze wet zijn minder regels, decentralisatie en uitvoeringsgericht. De nieuwe WRO is nauw gekoppeld aan de Nota Ruimte. Daarnaast stellen gemeenten Landschapsontwikkelingsplannen op. Met dit instrument geven de gemeenten hun landschapsbeleid vorm en zorgen zij voor uitvoering. Op dit moment hebben 63 gemeenten een Landschapsontwikkelingsplan en zijn 78 gemeenten bezig met het opstellen er van. Deze vormen van beleid zijn bij uitstek geschikt om de kansen die Aardkunde biedt te benutten en door te laten werken in een effectief gebruik van de ruimte en een versterking van de regionale identiteit.

Voorbeelden van Aardkunde als fysieke drager bij planvorming

Op verschillende plaatsen in Nederland bestaan al prachtige voorbeelden van verzilverde kansen. Het is interessant te bekijken hoe die tot stand zijn gekomen, waar succesfactoren liggen en hoe knelpunten kunnen worden opgelost.

Netwerken en communicatie

Om de aardkundige kansen optimaal in te kunnen vullen zijn veel spelers nodig. Naast gemeenten en provincies zijn dit adviseurs op het gebied van beheer en inrichting, uitvoerders, ontwikkelaars, deskundigen, grondeigenaren en last but not least de burgers. Wie speelt welke rol in dit netwerk, hoe bewust zijn zij zich daarvan en welke communicatiemogelijkheden zijn effectief?

Op het symposium willen we het niet bij woorden alleen laten. We bieden gemeenten de mogelijkheid om directe ondersteuning te ontvangen. Dankzij de bijdrage van het ministerie van LNV kunnen we 5 gemeenten een (gratis) advies m.b.t. Aardkunde geven. We kiezen daarbij voor de meest effectieve doorwerking m.b.t. de volgende punten:

* Vergroting van bewustzijn/draagvlak van Aardkunde
* Opzet juridisch (gemeentelijk) instrument voor Aardkunde
* Duurzame verankering van het advies

* Aansprekende koppeling van Aardkunde met ander beleid

Aan het eind van de dag willen we met u komen tot een kenniskring op het gebied van Aardkunde, waar u met uw vragen terecht kunt. We hopen daarmee de afstemming tussen beleid, onderzoek, advies, beheer en uitvoering op het gebied van Aardkunde te verbeteren.

Programma

12:30 13:30 Inloop

13:30 14:00 Plenair


- Welkom


- Inleiding Aardkunde


- Resultaten enqute

14:00 15:30 Drie parallelle workshops met korte inleiding op het thema


- Kansen voor Aardkunde in het beleid


- Voorbeelden van Aardkunde als fysieke drager bij planvorming


- Netwerken en communicatie

15:30 15:50 Pauze

15:50 16:30 Plenaire terug melding uit workshops en discussie

16:30 17:00 Bekendmaking winnaars gratis adviezen

uitreiking agenda aardkunde 2008

17:00 Afsluiting en borrel

Locatie

Het symposium vindt plaats in Cursus- en vergadercentrum Hogeschool Domstad, Koningsbergerstraat 9 te Utrecht. De locatie is op loopafstand van Utrecht CS.

Opgave

U kunt zich opgeven voor dit symposium door te e-mailen naar post@landschapsbeheer.nl. Geef daarbij ook aan welke workshop uw eerste en tweede voorkeur hebben. Hier zal zo veel mogelijk rekening mee worden gehouden. Na ontvangst van uw aanmelding krijgt u een bevestiging met routebeschrijving. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Het aantal deelnemers is aan een maximum gebonden.