PH.Nieuwsbrief 292.10
Wekelijkse nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum, Utrecht
SCREENING VAN OPVOEDPROBLEMEN BIJ 4400 ZUIGELINGEN GELUKT
Zeeuwse consultatiebureau (CB) verpleegkundigen en artsen waren de afgelopen weken verheugd. Hun experiment om via ouders van 4400 zuigelingen opvoed- en opgroei problemen op te sporen, was met succes afgesloten. Die zuigelingen waren allen om en nabij achttien maanden oud. Het nagestreefde aantal van 4400 werd gehaald. Het experiment bestond eruit dat de groep van 4400 in drie groepen werd gerandomiseerd. Groep één kreeg een huisbezoek van een half uur. Daarin nam een CB verpleegkundige een gestructureerd interview af met behulp van de inmiddels gevalideerde Vragenlijst Ondersteunings Behoeften bij Opvoeding van Zuigelingen (VOBO-Z). Groep twee kwam op een consult van 30 minuten op het CB bureau. Ook bij hun nam de CB verpleegkundige de VOBO-Z af. Bij groep drie bleef alles bij het oude. Zij kregen een consult van 15 minuten. De CB verpleegkundige ging alleen af op haar niet-pluis gevoel. De Zeeuwse promovendus en CB verpleegkundige Ingrid Staal en haar Julius begeleider dr. Henk van Stel, de Amsterdamse hoogleraar Jo Hermans en ondergetekende gaan de grote hoeveelheid data nu analyseren en artikelen schrijven. Primaire uitkomstmaat is het aantal ontdekte zuigelingen dat mishandeld of verwaarloosd wordt. De hypothese is dat dat in groep 1 hoger is dan in groepen 2 en 3. Eerder verschenen tussentijdse rapporten over het Zeeuwse experiment. Je treft ze aan op www.integratedcare.nl doorklikken op jeugdzorg/inventgroep Het experiment heet met ijken meer bereiken! Je kunt ook een mail sturen naar genoemde Ingrid Staal op i.i.e.staal@zeelandnet.nl
INVOERING SCREENING OPVOEDPROBLEMEN BIJ ZUIGELINGEN LASTIG
Een huisbezoek aan een 18 maanden oude zuigeling (zie bericht hierboven) kost een half uur contacttijd en een half uur reistijd voor een CB verpleegkundige. Dat is vier maal zo veel als een bureauconsult van een kwartier. Voor het thuis screenen van duizend zuigelingen is daarom ongeveer 0,5 tot 1,0 extra CB verpleegkundige nodig. De samenleving verdient deze kosten later terug aan bespaarde jeugdzorg, opsluitingen in gevangenissen en opnamen in psychiatrische ziekenhuizen. Als één van die duizend kinderen één jaar korter in een inrichting verblijft, zijn de kosten van die extra 0,5 tot 1,0 CB verpleegkundige eruit. Toch, ook bij gunstige resultaten van het Zeeuwse experiment is het lastig om de screening in te voeren. Want elk van de 450 Nederlandse gemeenten moet apart beslissen om daartoe over te gaan. Deze gemeenten zijn al veel extra geld kwijt aan jeugdgezondheidszorg vanwege nieuwbouw van Centra voor Jeugd en Gezin en de invoering van een elektronisch kinddossier. Eigenlijk zouden Provinciebesturen, het Ministerie van Justitie en zorgverzekeraars moeten meebetalen. Want bij hun bureaus jeugdzorg, gevangenissen en psychiatrische instellingen gaat mettertijd de instroom en kosten omlaag.
ENORME GROEI AANVRAGEN VOOR PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB)
Per werkuur komen er acht nieuwe pgb-aanvragers bij, ofwel 2500 per maand. In 2006 waren er 80.000 budgethouders voor een pgb in de zorg, In februari 2008 zijn dat er 100.000, terwijl er tegelijkertijd vorig jaar 30.000 mensen die geld voor huishoudelijke hulp kregen zijn overgeheveld naar een andere regeling, de WMO. Dit bericht staat in het Financieel Dagblad van 26 februari. Op het congres Recente ontwikkelingen in de indicatiestelling voor Awbz, Wmo, bureaus jeugdzorg, onderwijs, gebruikelijke zorg en psychogeriatrie op 28 maart op de Universiteit Utrecht komt deze groei uitgebreid aan de orde. Daarnaast komen vele andere recente ontwikkelingen met Awbz en indicatiestelling aan de orde. Wil je naar dit congres? Ben je professional, manager of cliëntvertegenwoordiger? Surf dan naar www.integratedcare.nl klik door op Nascholing en meld je aan. Kom en breng je eigen expertise in, scherp je inzicht aan dat van anderen en pik de kennis uit de wetenschappelijke wereld op.
MINISTER AB KLINK BESTRIJDT OP 11 JUNI CHRONISCHE ZIEKTEN
De preventie van chronische ziekten: het kabinetsbeleid in perspectief, dat is de titel van het gastcollege dat Minister Ab Klink geeft op 11 juni, 11.45 -1300 uur. Hij doet dat in de blauwe collegezaal van het UMC Utrecht voor medische studenten, UMC Utrecht medewerkers en PH.Nieuwsbrieflezers. Daaraan voorafgaand (11.00 -11.45 uur) geeft ondergetekende het college: De preventie van infectieziekten, kindersterfte en verkeersongevallen: wat er te leren is van deze drie successtories voor de preventie van chronische ziekten. Julius voorzitter en hoogleraar epidemiologie Rick Grobbee zit de bijeenkomst voor. Er is volop gelegenheid tot discussie met beide inleiders. De toegang tot deze conferentie voor maximaal 250 personen is gratis, maar je moet je wel inschrijven. Dat doe je door te surfen naar www.integratedcare.nl en door te klikken op nascholing. Wie het eerst komt, die het eerst maal.
KAISER PERMANENTE KOMT NAAR NEDERLAND OP VRIJDAG 4 JULI
Recente ontwikkelingen in de bekostiging van ketenzorg in Nederland en elders, dat is de titel van het congres dat het Julius Centrum organiseert op vrijdag 4 juli in het Educatorium, een zalencomplex van de Universiteit Utrecht. Openingsspreker is Paul Wallace, directeur Zorginnovatie van Kaiser Permanente (KP). Hij sprak op 28 juni vorig jaar op een vergelijkbaar congres over Disease Management en deed het toen uitstekend. Zijn college gaat op 4 juli over de kansen die hij ziet voor Nederlanders die een Health Maintenance Organisation (HMO) willen starten. Binnen een HMO ofwel Gezondhoud organisatie staan centraal: 1. preventie van chronische ziekten 2. een abonnementstarief voor alle artsen 3. een open, hartelijke samenwerking tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar en 4. continue doelmatigheids- en kwaliteitsbevordering. KP heeft in de loop der jaren getracht HMO's van de grond te krijgen in andere delen van de USA dan alleen in Californië. Soms lukte dat wel en soms niet. Als Nederlandse universiteiten, zorgaanbieders, kleine en grote zorgverzekeraars een HMO willen oprichten, wat kunnen ze dan leren van deze gelukte en mislukte KP pogingen? Inschrijving voor dit congres is mogelijk over enkele weken. Noteer je alvast de datum in je agenda.
OOK DUITSLAND KOMT NAAR NEDERLAND OP VRIJDAG 4 JULI
Drs. Evert Jan van Lente is Nederlander van origine en gezondheidseconoom bij de grootste Duitse zorgverzekeraar, de AOK. Hij is mede ontwerper van de bekostiging door Duitse zorgverzekeraars van disease management programma's (DMP's) voor mensen met onder meer diabetes en Astma/COPD. Die bekostiging bestaat uit drie componenten: 1. een abonnementstarief voor artsen vergelijkbaar met eerstelijns DBC's in Nederland 2. vrijstelling van eigen bijdragen voor chronische zieken die lid zijn van een DMP en 3. een extra uitkering uit het vereveningsfonds voor verzekeraars naarmate meer verzekerde chronische zieken aan een programma deelnemen. In 2007 zijn er grote vorderingen geboekt en vele opzienbarende publicaties verschenen over dit gezondheidseconomische Wirtschaftswunder. Evert Jan van Lente trad al eerder op tijdens een Julius congres in 2006 en tijdens een congres over DMP's in Bonn in 2007. Op 4 juli a.s. doet hij verslag over recente economische ontwikkelingen in DMP's in Duitsland tijdens het congres Recente ontwikkelingen in de bekostiging van ketenzorg in Nederland en elders. Hij is tweede spreker, na Paul Wallace (zie bericht hierboven). Inschrijving voor dit congres is mogelijk over enkele weken. Noteer je alvast de datum in je agenda.
ACCREDITERING BINNEN VOOR CONGRES OP 8 APRIL
Jeugdartsen krijgen accreditatie voor hun nascholing, als zij naar het congres Recente Ontwikkelingen in het Gezondheidsonderwijs op middelbare scholen gaan. Dat vindt plaats op dinsdag 8 april op de Werkplaats Kindergemeenschap Kees Boeke te Bilthoven. In de vorige nieuwsbrief stond een uitgebreide beschrijving van het congres. Wil je erheen? Wil je kennisnemen hoe scholen zorgafspraken met jeugdartsen maken over de aansluiting van onderwijs en zorg? Surf dan naar www.integratedcare.nl en klik door op Nascholing.
INSPECTIE GAAT VEILIGHEIDSMANAGEMENT VOOR PATIËNTEN AFDWINGEN
Het thema patiëntveiligheid is stevig verankerd op de nationale beleidsagenda. De Inspectie voor de Gezondheidszorg toetst alle ziekenhuizen op aanwezigheid van een systeem van veiligheidsmanagement. Dat systeem wordt afdwingbaar, daarvoor pleit Minister Ab Klink. Maar hoe afdwingbaar is patiëntveiligheid zelf? Voorkomen dit soort systemen onbedoelde schade? Deze thematiek staat centraal op een van de workshops op het avondcongres Recente Ontwikkelingen in het Gezondheidsrecht. Dat vindt op 1 april, vanaf 18.30 uur plaats op het UMC Utrecht. Enkele vragen die aan bod komen zijn de volgende: 1.Gaan deze systemen van veiligheidsmanagement cultuur en attitude beïnvloeden? 2. Worden fouten eerder herkend en erkend? 3. Krijgt preventie van incidenten een grotere aandacht? 4. Kan de hulpverlener voortaan fouten veilig melden? 5. Hoe is de communicatie over incidenten met patiënten (of vertegenwoordigers en nabestaanden)? Onderwerpen als dubbele controle, veiligheidsvoorschriften, zorg voor geheugensteunen, elkaar wel of niet aanspreken op onveilig gedrag komen ook aan de orde in de inleiding van UMC Utrecht coördinator Kenniscentrum Patiëntveiligheid en arts Ian Leistokow en gezondheidsjuriste Monique Biesaart, die bij het Julius Centrum werkt. Gezondheidsadvocaat en Juliusdocent Ivo Sindram leidt de discussie. Wil je in één keer alles over recente ontwikkelingen in het managen van veiligheid voor patiënten weten? Kom dan naar dit congres. Surf naar www.integratedcare.nl en klik door op Nascholing
OP 9 EN 10 APRIL STAAT VOLKSGEZONDHEID CENTRAAL IN GRONINGEN
Vroeg erbij en beter meedoen dat is de titel van het vijfde Nederlandse Congres Volksgezondheid. Het vindt dit jaar op 9 en 10 april plaats in Groningen. De eerste dag staan levensloop en levenskunst centraal en op de tweede participatie en gezondheid. Het congres wordt georganiseerd door zeg maar alle centra voor volksgezondheid in Nederland en hun koepelorganisaties. Tachtig presentaties vinden plaats op beide dagen. Minister André Rouvoet en Gezondheidsraad voorzitter André Knottnerus openen het congres. Op 9 en 10 april is Groningen the place to be. Wil je er ook heen? Meld je aan via de website www.ncvgz.nl Reeds honderden inschrijvers gingen je voor.
OUDERENPSYCHIATRIE BEHOUDT EIGEN KENNISCENTRUM
Na vijf subsidiejaren staat het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (NKOP) sinds 1 januari 2008 op eigen benen. Meer dan de helft van de GGZ-instellingen in Nederland is door een samenwerkingspakket daarmee verbonden. Om de onafhankelijkheidsstatus luister bij te zetten heeft het NKOP een boek uitgegeven. De Kracht van Kennis geeft een kleurrijk beeld van wat het kenniscentrum in vijf jaar tijd heeft bereikt. Ook vormt deze speciale uitgave een venster op de toekomst. En die is zeker perspectiefrijk, want met de toenemende vergrijzing wordt kennis over ouderenpsychiatrie van grotere waarde. Meer informatie over het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie vind je op www.ouderenpsychiatrie.nl. Je kunt ook bellen naar directeur Katja Teunissen op 030-6937610
DISEASE MANAGEMENT ONDERZOEKER KRIJGT BEURS VOOR USA
De Maastrichtse disease management onderzoeker en universitair hoofddocent Bert Vrijhoef gaat voor een periode van ongeveer aan jaar internationaal onderzoek doen vanuit de Verenigde Staten. Onderwerp van zijn onderzoek is op welke wijze diverse modellen voor de organisatie van zorg voor chronisch zieken (disease management, integrated care, ketenzorg, transmurale zorg, case management) zich tot elkaar verhouden alsook op welke wijze evaluaties hiervan met elkaar te vergelijken zijn. Hiervoor is hem een prestigieuze Harkness Fellowship toegekend, een persoonsgebonden onderzoeksbeurs die dit jaar voor het eerst voor onderzoekers uit Nederland is opengesteld. Meer informatie is te verkrijgen bij de fellow zelf: b.vrijhoef@zw.unimaas.nl
NIEUWSBRIEF HEEFT WEINIG RUIMTE VOOR NIEUWS VAN ANDEREN
Wekelijks ontvangt ondergetekende verzoeken om berichten op te nemen van andere centra dan het Julius Centrum. Als er ruimte er is, doe ik dat graag. Maar we maken zelf zo veel mee. En de brief moet niet langer zijn dat zo'n acht berichten. Anders is er voor de lezer geen doorkomen aan.
REFLECTIE BIJ VET COOLE NACHTEN
Tivoli is hét uitgaanscentrum van de stad Utrecht. Het stroomt om één uur 's nachts vol en sluit om een uur of vier. Actiecomité vroegopstap.nl vindt dat dit soort centra om twee uur dicht moet. Want dan wordt de tijd om dronken of stoned te kunnen worden een paar uur korter. Comité laatopstap.nl is daartegen. Dat bestaat uit jongeren van de PvdA, VVD, Groen Links en SP. Dit paarse verbond vertoont kenmerken van echte politici: lekker laat bezig, graag vertoevend in rokerige ruimten, genietend van alcohol en weinig aandacht voor gezondheid. Op 8 april ga ik in debat op het congres Recente Ontwikkelingen in gezondheidsonderwijs (zie www.integratedcare.nl/nascholing) Dan zal ik mij scharen achter vroegopstap.nl Want het zinloze geweld in Nederland moet terug. Dat vindt meestal plaats in de weekeinden. Daders en slachtoffers hebben vaak te veel op. Toch aarzel ik over het vroeg op stap gaan. Mijn eigen ervaringen met nachtwerk zijn positief. Als twintigjarige was ik penningmeester bij een studentenvereniging. Diep in de nacht telde ik alle barinkomsten, beleefde after parties en fietste fluitend in de vroege ochtend langs de Amsterdamse grachten. Onlangs op een zondag brunchte ik met de dochters van achttien en zestien. Ze waren net terug van Tivoli: o pap, het is daar vet cool om vier uur 's morgens. Ik benijd mensen die duidelijke standpunten hebben, de schippers naast God. Zelf zie ik bij elke oplossing wel een probleem.
VERANTWOORDING Hierbij ontving je de wekelijkse Nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health. Wil je meer weten over een bericht? Neem dan contact op. Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan en af door een mail te sturen naar PH.Nieuwsbrief@planet.nl Bij afmelding of wijziging graag vermelden welke versie (bv 243.1, 243.2, etc) je ontving.
De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite www.integratedcare.nl
Heb je belangstelling voor nieuws over ketenzorg en zorginnovaties in het buitenland? Surf dan naar de website van het international Network of integrated Care: www.intergratedcarenetwork.org Wil je wetenschappelijke artikelen lezen over deze onderwerpen? Lees dan het peer reviewed internettijdschrift International Journal of Integrated Care op www.ijic.org Dit is een gratis tijdschrift, dat online publiceert en is opgenomen in Pubmed. Ook submissions van concept artikelen zijn welkom.
Opsteller van deze nieuwsbrief is:
Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl
tel: 088 755 9356