Persbericht
CNV Metaaltechniek (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)
Utrecht, 1 maart 2008
------
Honderden stakers van installatiebedrijf GTI dinsdag naar massale manifestatie in Bunnik
Staking 'kleinmetaal' in hogere versnelling
De staking in de 'kleinmetaal' gaat in zijn tweede echte actieweek in een hogere versnelling. Werknemers uit de metaaltechnische bedrijfstak leggen massaal het werk neer. Niet voor niets roept CNV Metaaltechniek deze actieweek uit tot 'week van de installatiebedrijven'. Maandag ligt het werk bij Strukton Worksphere plat, dinsdag 4 maart is een massale bijeenkomst van stakend GTI-personeel bij de hoofdvestiging in Bunnik. Donderdag 6 maart staken Imtech-medewerkers in het hele land.
Vanuit het hele land stroomt GTI-personeel dinsdag per actiebus richting GTI-hoofdkantoor in Bunnik. Dat is te vinden pal naast de A12, aan het Kosterijland.
Omstreeks 10.30 uur worden de eerste bussen verwacht op het manifestatieterrein.
Actieleidster Klazina Tulner verwacht tegen de 1.000 actievoerders. Onder meer landelijk onderhandelaar namens CNV Metaaltechniek, Marco Hietkamp zal de stakers toespreken en een hart onder de riem steken. De actie is omstreeks 13.00 uur ten einde. Dan keren de stakers terug naar hun uitgangslocaties in noorden, oosten, westen en zuiden des lands.
Succes
CNV Metaaltechniek kijkt terug op een succesvolle eerste actieweek in de metaaltechnische bedrijfstak. In die week legden werknemers van tientallen ondernemingen het werk neer en werden daarnaast vele actievergaderingen gehouden ter voorbereiding op nog aanstaande stakingsacties.
Voorafgaand aan elke staking stellen de vakbonden de individuele onderneming telkens een ultimatum en bieden de mogelijkheid om een zogenaamd protocol af te sluiten. Daarmee heeft zo'n bedrijf dan een bedrijfscao op zak en ontloopt vervolgens verdere acties en stakingen. Een onderneming in Lochem heeft inmiddels zo'n protocol ondertekend.
De onderhandelingen over een nieuwe cao metaaltechniek (circa 400.000 werknemers) liepen op 16 januari op vast. Doel van de estafetteacties is een betere cao. De bond wil een cao met minimaal 3,5 procent loonsverhoging in 2008. De door werkgevers voorgestelde verslechteringen vooral de afschaffing van leeftijdsdagen, moeten van tafel. Daarnaast eist CNV Metaaltechniek dat er een investeringsagenda voor de toekomst wordt gemaakt, met daarin scholingsafspraken en afspraken over duurzaamheid. Onderhandelaar Hietkamp: "Om de instroom van jongeren te bevorderen moeten zij meer loon en meer begeleiding krijgen. Maar ook de vaklieden moeten iets extra's krijgen, om de sector voor hen aantrekkelijk te houden, zodat ze niet uitstromen. Onze boodschap is simpel: werken in de metaaltechniek moet weer leuk worden!"
Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)