Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie C.N. van der Sluis

Titel proefschrift
In wederzijdse afhankelijkheid

---

Promotors:
Prof.mr. R. de Lange

---

Datum
29 februari 2008 13:30

---

Locatie:
Woudestein, Forumzaal

---

Faculteit
Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FR)

Binnenlands bestuur moet meer samenwerken bij uitvoering Europese regels

In Nederland zouden centrale en decentrale overheden meer bestuurlijke kennis en informatie moeten uitwisselen om schendingen van Europese regels te voorkomen. Op deze manier kan de Nederlandse regering ook kritischer kijken naar de groeiende invloed van de Europese regelgeving. Dit concludeert Cornelis van der Sluis in zijn proefschrift In wederzijdse afhankelijkheid. Nationaal bestuurlijk toezicht in Europees perspectief, dat hij op vrijdag 29 februari 2008 verdedigt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Als gemeentes en provincies in Nederland de Europese regels niet goed naleven, stelt de Europese Unie de centrale overheid hiervoor aansprakelijk. Zo moest de Nederlandse regering de Europese Unie miljoenen terugbetalen, toen lokale overheden de besteding van Europese structuurfondsen in de jaren negentig niet zorgvuldig hadden afgehandeld. Omdat de centrale overheid opdraait voor het foutief handelen of nalaten van een gemeente of provincie, heeft ze behoefte aan instrumenten, waarmee ze beter toezicht kan houden op de decentrale overheden, en eventueel ook boetes kan verhalen. Zeker nu de invloed van Europese regelgeving op steeds meer terreinen merkbaar is.

Cornelis van der Sluis onderzocht wat er op dit gebied kan en mag binnen de huidige staatsinrichting. Hij toont aan dat ingrijpen van de centrale overheid, ook op basis van de bestaande wetgeving, mogelijk moet zijn, zeker gelet op de mogelijke gevolgen van schendingen van Europees recht. De bestaande instrumenten van schorsing, vernietiging en taakverwaarlozing lijken daarbij voldoende. Nieuwe instrumenten zijn niet nodig. De veronderstelde autonomie - een grens die aan toezicht wordt gesteld - van decentrale overheden is dus niet in alle gevallen juridisch hard te maken.

Maar bovenal is preventie van groot belang. Centrale en decentrale overheden zijn van elkaar afhankelijk en zouden meer kennis en informatie moeten uitwisselen om schendingen van Europese regels te voorkomen. Hiervoor zou een agentschap kunnen worden opgericht, dat niet alleen een platform is voor informatie- en kennisuitwisseling, maar ook in beeld brengt en onderzoekt op welke wijze decentrale overheden Europese regels wel of niet uitvoeren. Op deze manier zou de Nederlandse regering ook kritischer kunnen kijken naar de groeiende invloed van de Europese regelgeving, die volgens Van der Sluis lang niet altijd nodig is. Het bestaande kenniscentrum `Europa decentraal' zou hierin een belangrijke rol kunnen spelen.