Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschappers stellen agenda vast voor nationaal Ecogenomics onderzoek

Biologen en onderzoekers op het gebied van genen en milieu komen op 29 februari bijeen voor National Ecogenomics Day 2008. Ze zullen gezamenlijk de agenda vaststellen van het Nederlands onderzoek op het gebied van biodiversiteit en ecogenomics.
Ecogenomics onderzoekt hoe genen het functioneren van planten en dieren in hun natuurlijke omgeving beïnvloeden. Anders gezegd: welke omgevingsfactoren zorgen ervoor dat bepaalde genen `aan-` of `uitgezet' worden, dus in de plant tot uitdrukking komen, met als gevolg dat twee planten met hetzelfde genoom in een verschillend milieu heel anders tot wasdom komen. Het is een steeds belangrijker wordend wetenschapsgebied, waarvan de Nederlandse expertise hoog staat aangeschreven. Nederland dreigt deze positie echter te verliezen vanwege onvoldoende investeringen.

Klimaatverandering en bedreigingen op biodiversiteit De top van de Nederlandse wetenschap op ecogenomicsgebied komt vrijdag 29 februari naar de Reehorst in Ede. Acht Nederlandse wetenschappers en een Amerikaanse collega presenteren daar de kwesties voor de toekomst. De Amerikaanse toponderzoeker Michael Purugganan van de University of New York belicht het wereldwijde perspectief van ecogenomics. Hij is een van de toonaangevende onderzoekers op dit gebied en zal het Nederlands onderzoek in een internationale context plaatsen. Daarna schetsen acht Nederlandse wetenschappers wat ecogenomics voor hun vakgebied betekent en gaat betekenen in de toekomst, welke vragen er wachten op een ecogenomische aanpak en welke voorzieningen en middelen nodig zijn.
Zo gaat ecogenomics een belangrijke rol spelen bij het begrijpen en voorspellen van de effecten van klimaatverandering en bij andere bedreigingen zoals stikstofdepositie, CO2-verhoging, habitatfragmentatie op de biodiversiteit. Ook speelt ecogenomics een grote rol bij het ontdekken van biodiversiteit in oceanen en in bodems, wat kan leiden tot de ontdekking van nieuwe genen met nieuwe functies.

Verkenningsrapport
Aan het eind van de dag wordt het verkenningsrapport `Ecogenomics in Nederland. Verkenning van multidisciplinaire kansen en noodzaken' aangeboden aan de directeuren van NWO-ALW (dr. Frans Martens) en van het Netherlands Genomics Initiative (NGI, dr. Diederik Zijderveld). Dit moet leiden tot een ecogenomics onderzoeksprogramma dat gefinancierd wordt door ALW en NGI, tot een centrale technische faciliteit waar de dure hightech apparatuur voor ecogenomics onderzoek beschikbaar komt en tot een Technologisch Top Instituut Ecogenomics.