Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 29 februari 2008 (29/02/08)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Uiteraard stond woensdag in het actualiteitsdebat het akkoord van de Raad der Wijzen geagendeerd. Meer specifiek werden een aantal vragen gesteld bij de beslissing van de Vlaamse regering om middelen te reserveren in het Toekomstfonds, om op die manier mee mogelijk te maken dat alle gezamenlijke overheden de door Europa geëiste begrotingsnormen halen. De Vlaamse regering doet dit onder strikte voorwaarden: enkel indien de afgesproken staatshervormingspakketten I en II worden uitgevoerd, is ze bereid deze inspanning te leveren. Jan Peumans voerde namens onze fractie het woord. Hij lichtte in een bij wijlen pittige plenaire zitting uitgebreid ons partijstandpunt toe. Het nachtelijk bereikte akkoord is immers wat ons betreft te mager om op dit moment mee te stappen in de federale regering. En via de begroting van de Vlaamse regering blijven we een ferme stok achter de deur houden.

Tijdens diezelfde plenaire vergadering stelde Mark Demesmaeker ook een actuele vraag over de stand van zaken in de overheveling van de Plantentuin van Meise naar Vlaanderen. Rond dit dossier is het al enkele maanden stil. In oktober vorig jaar kondigde minister-president Peeters aan dat hij hoopte op een doorbraak de komende maanden. De situatie in de Plantentuin gaat evenwel van kwaad naar erger. Tijd om het dossier nogmaals in de kijker te stellen, vond Mark. De minister-president stelde dat er al meermaals overleg is geweest met zijn collega van de Franse gemeenschap, mevrouw Marie Arena (PS). Het dossier is nog niet helemaal klaar. Ik hoop samen met u dat het niet lang meer duurt vooraleer ik een verklaring kan afleggen. Mark blijft dit dossier minutieus opvolgen en hoopt dat het optimisme van de minister-president gewettigd is.

Samen met de commissie Buitenlands Beleid boog Jan Loones zich nog eens uitgebreid over de mogelijkheden en moeilijkheden van de Vlaamse vertegenwoordiging in het buitenland. Aanleiding nu was de Kosovaarse onafhankelijkheid en de diplomatieke vertegenwoordiging van Vlaanderen. Om het lapidair samen te vatten: we zijn er, maar nog niet helemaal. Daarnaast ontving Jan een uitgebreide groep topbeursstudenten uit Israël en de Palestijnse gebieden, die voor twee maanden te gast zijn in Leuven. Het werd een boeiende confrontatie. De jonge juristen bleken een verrassend goede kijk op en een nog grotere interesse in ons staatsmodel te hebben. Ze moesten er amper van overtuigd worden dat federalisme met twee partners niet werkt. De vergelijking tussen Brussel en Jeruzalem was niet altijd veraf.

Er is géén consensus over de plannen van Club Brugge om in Loppem een nieuw voetbalstadion mét winkelcentrum te bouwen! Vorige week weigerden de gemeentebesturen van Zedelgem en Oostkamp zich uit te spreken over dit dossier. Afgelopen maandag werd het voorstel in de Brugse gemeenteraad met een zeer nipte meerderheid (23 op 44) goedgekeurd. Volgens Gino De Craemer illustreert de uitslag de verdeeldheid over deze kwestie en kan er dan ook bezwaarlijk van een consensus gesproken worden. Zowel het nieuwe complex in Loppem als de uitbreiding van het Jan Breydelstadion zijn ondertussen te beladen en beide scenarios zullen negatieve reacties blijven oproepen. In Loppem is het winkelcentrum hét struikelblok en het huidige stadion is problematisch qua mobiliteit en parkeergelegenheid. Gino meent dat de derde piste, het door de Brugse burgemeester gelanceerde Chartreuse-voorstel, te overwegen valt. Het voorstel komt weliswaar rijkelijk laat, maar zeker niet té laat. Deze mogelijkheid op Brugs grondgebied zonder winkelcentrum, is in elk geval een studie waard. Voorwaarde is dat de verschillende overheden tot een akkoord komen inzake financiering. Het dossier is dus opnieuw bij de Vlaamse Regering beland. Gino zal de ontwikkelingen van nabij blijven volgen.

Kris Van Dijck is een hele week op werkbezoek met de commissie Onderwijs in Zuid-Afrika. Het programma omvat zowel een politiek luik als een kennismaking met het onderwijsveld. Er is een ontmoeting voorzien met de nationale minister bevoegd voor Onderwijs en met de bevoegde deelstaatministers. Zowel de centrale staat als de provincies oefenen immers onderwijsbevoegdheden uit. Daarnaast staan bezoeken aan allerlei onderwijsprojecten op het programma. In de provincies Vrijstaat en KwaZulu zijn er een aantal projecten gesteund door de Vlaamse gemeenschap. Ook één van de klemtonen voor de komende jaren in Zuid-Afrika wordt scherp onder de loep genomen: de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en de toegang tot vorming om tot een verhoogde sociale en maatschappelijke participatie te komen.

In de commissie Cultuur stond deze week de Mosquito Sonic Teenage Deterrant op de agenda, onder meer door een vraag om uitleg van Piet De Bruyn. Dit toestelletje is de laatste tijd veel in het nieuws. Het verdrijft zogenaamde hangjongeren door het produceren van een irritant geluid. Piet is volkomen tegen het gebruik van een dergelijk toestel. We moeten uiteraard niet naïef doen: er zijn jongeren die op pleintjes rondhangen en overlast bezorgen. Piet vindt dat we als maatschappij evenwel duidelijk het signaal moeten geven dat een dergelijk toestel geen instrument is om jongeren aan te pakken. Daarvoor zijn andere middelen en initiatieven voorhanden. Minister Anciaux zit op dezelfde golflengte en veroordeelde het gebruik van de Mosquito. Piet is hiermee tevreden. Mosquitos verplaatsen immers het probleem, zonder het ten gronde aan te pakken.

Vaak is het nuttig een bepaalde problematiek diepgaand uit te spitten. Zo verdiepte Helga Stevens zich in het probleem van tienerzwangerschappen bij meisjes in de bijzondere jeugdzorg. Ze confronteerde minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) met een massa cijfermateriaal om te concluderen dat het vinden van gedegen statistische gegevens in een moderne staat als België geen sinecure is. Helga wilde graag verheldering bij het gevoerde beleid voor deze doelgroep inzake preventie en zwangerschapsbegeleiding. De minister moest toegeven dat er wellicht een verband is. De minister wil het thema eventueel aankaarten op een volgend kabinetsoverleg met de sector van de jeugdbijstand. Hij heeft echter voldoende vertrouwen in de huidige organisatie van het aanbod, zowel op het vlak van voorlichting als op het vlak van hulpverlening, zodat een apart loket binnen de Bijzondere Jeugdbijstand niet meteen noodzakelijk is. Helga kon daar akkoord mee gaan, evenals met het voornemen om aan de Centra voor Integrale Gezinszorg (CIG) te vragen om in hun jaarverslag het aantal tienermeisjes dat werd opgenomen, te vermelden.

Kamer

Tijdens het actualiteitsdebat in de Kamer naar aanleiding van de recente politieke ontwikkelingen inzake staatshervorming en begroting, verdedigde Jan Jambon het standpunt van de N-VA. Jan gaf aan dat het eerste pakket, de borrelnootjes slechts een kleine stap zijn, maar dat de zaken in de goede richting gaan: in de richting van de deelstaten. Het is een goede zaak dat o.a. de huurwet, de verkeersveiligheid en de onteigeningsprocedures naar de deelstaten gaan. Tegelijk stak Jan niet onder stoelen of banken dat het tweede pakket ontgoochelend is. Alles is zó voorwaardelijk geformuleerd dat er twijfel is over de bereidheid bij álle partijen om effectief een grote staatshervorming te realiseren. Een staatshervorming in de richting van de deelstaten, en enkel van de deelstaten, zonder een federale kieskring, samenvallende verkiezingen of een paritaire senaat. Die voorwaardelijke wijs rechtvaardigt de onthouding van de N-VA. Leterme I start met een concrete einddatum voor het verwezenlijken van de tweede fase. Op dat moment zal het Vlaams kartel de situatie evalueren. De N-VA zal zich, net zoals de voorbije 9 maanden, constructief opstellen en meewerken opdat het tweede pakket een succes wordt. De N-VA heeft daarvoor geen ministerpost nodig. De uitslag van 10 juni 2007 was duidelijk: Vlaanderen wil meer Vlaanderen. Als men dat blijft negeren, zal Vlaanderen enkel verder radicaliseren.

De stellingname van de N-VA rond het akkoord van de Raad der Wijzen liet geen enkele sympathisant, militant, laat staan mandataris onverschillig. Ook voor Peter Luykx betekende maandag de start van een turbulente week. Partijbestuur, commissie Infrastructuur, s avonds arrondissementeel bestuur. Dinsdag de internationale relaties onderhouden op de Thaise ambassade, gevolgd door de commissie Bedrijfsleven en de Lommelse gemeenteraad. Afspraak met TV Limburg op woensdag voor opnames van een debat met CD&V-Kamerlid Gerald Kindermans over de toekomst van het kartel. Donderdag de CD&V-N-VA-fractievergadering, die net iets langer duurde dan gewoonlijk. En ondertussen de lopende dossiers opvolgen. De voorbije week heeft Peter letterlijk alle hoeken van de Kamer gezien. Een adrenalinerush om u tegen te zeggen.

Ook Sarah Smeyers had weer een drukke en ditmaal zeer mediatieke week. Zowel Radio 2 Oost-Vlaanderen als TV Oost, de Oost-Vlaamse regionale televisiezender, nodigden Sarah uit voor een interview over de politieke situatie. Sarah vond het belangrijk om de Oost-Vlamingen duidelijk te maken waarom onze partij voorlopig niet kiest voor regeringsdeelname. Ze benadrukte dat de N-VA-onthouding voor de regering Leterme I niet moet geïnterpreteerd worden als een teken van wantrouwen tegenover Yves Leterme, maar wel als een blijk van scepsis tegenover de goede afloop van de tweede fase van de staatshervorming. Wie het televisie-interview graag herbekijkt, kan daarvoor nog steeds terecht op de webstek van TV Oost.

Flor Van Noppen bracht deze week een bezoek aan het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol. Het SCK doet al jaren internationaal befaamd onderzoek naar de verschillende toepassingen van kernenergie. Zo onderzoekt men op dit moment de bouw van een testreactor van de 4de generatie (het MYRRHA-project ). Deze 4de generatie kernreactoren heeft een veel hoger rendement. Met minder uranium kan dus meer elektriciteit geproduceerd worden. Daarnaast wordt het opslagprobleem voor het nucleair afval verkleind. Dit afval zal maar enkele honderden jaren moeten worden opgeslagen, in plaats van honderdduizenden jaren nu. Volgens Flor mag België niet nalaten mee de vruchten te plukken van dit baanbrekende onderzoek.

Deze week had Els De Rammelaere heel wat vragen rond Justitie. Zo heeft het nieuws over baby"s in Belgische gevangenissen haar aandacht getrokken. Via een schriftelijke vraag aan minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) wenst Els meer te weten te komen over deze materie. Zij vraagt onder meer aan de minister hoeveel babys er in de Belgische gevangenissen zijn en waar zij terecht komen na hun geboorte. Verder stelt Els zich ook vragen bij de vereiste accommodatie en het emotionele leed van moeder en kind. Dit alles natuurlijk uit bezorgdheid voor de "onschuldige" kinderen die door de toestand van hun biologische ouders verzeild geraken in het gevangenismilieu, waardoor sociale isolatie en natuurlijke vervreemding meer dan eens voor problemen zorgen.

Senaat

In de commissie Sociale Zaken ijverde Louis Ide voor een sociale weefselbloedbank. Met andere woorden, niet enkel voor een navelstrengbloedbank. Voor navelstrengbloed wordt echter de deur open gelaten voor een publiekprivate samenwerking als de medische technologie dit toelaat (of in de toekomst zou toelaten). De oprichting van weefselbloedbanken kan voor een stevige vooruitgang zorgen in de medische wereld en zou tal van nieuwe mogelijkheden creëren. In dit kader diende Louis deze week mee een wetsvoorstel in.

Auteur:
Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie N-VA Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams parlementsfractie N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be