ChristenUnie


Homo-emancipatie staat gelijk aan keuzevrijheid'

Homo-emancipatie staat gelijk aan keuzevrijheid'

vrijdag 29 februari 2008 15:49 In het debat over de homo-emancipatienota 'Gewoon homo zijn' van afgelopen donderdag, heeft Kamerlid Cynthia Ortega onder andere aandacht gevraagd voor de diversiteit van zelforganisaties'. "Hoewel het kabinet wil bevorderen dat homoseksualiteit in de kring van etnische minderheden en levensbeschouwelijke orthodoxe kringen bespreekbaar wordt gemaakt, zijn deze groepen nauwelijks betrokken geweest bij de totstandkoming van de beleidsnota," aldus Ortega.

Om homoseksualiteit bespreekbaar te maken in bovengenoemde kringen, zijn organisaties nodig die uit die kringen zélf voortkomen. Het COC levert niet het maatwerk dat op die plaatsen nodig is. Ortega vroeg in dit verband ook naar de verdeling van financiële middelen; een paar weken geleden werd de indruk gewekt dat geld voor homo-emancipatie automatisch bij het COC terecht komt. De ChristenUnie vindt dat het zwaartepunt moet komen te liggen op projecten van organisaties die de meeste affiniteit hebben met de betreffende doelgroep.

Ook heeft Ortega aandacht gevraagd voor de sociale acceptatie van homoseksueel geaarde ouderen; ook in een verzorgings- of verpleegtehuis moeten mensen gewoon homo kunnen zijn. Ouderen zijn in onze samenleving een kwetsbare groep. Vaak zijn ze eenzaam en buitengesloten. Homo-ouderen ondervinden veel barrières op het moment dat ze afhankelijk worden van zorg van anderen. Zorgverleners zijn er dikwijls niet op voorbereid om op een zorgzame manier met deze ouderen om te gaan. In het kader hiervan heeft de ChristenUnie gevraagd naar de resultaten van het project `Roze ouderen'; een project met het doel eenzaamheid en isolement bij homo/lesbische ouderen te verminderen door inzet van een zorgvrijwilliger.

Sommige personen ervaren het `uit de kast komen' niet als een bevrijding, ook niet als er sprake is van een veilige en beschermde omgeving. Voor hen staat de seksuele gerichtheid niet centraal, maar bijvoorbeeld hun christen-zijn. Echter, aan deze groep wordt geen aandacht besteed in de nota. Ortega vroeg minister Plasterk en aanwezige Kamerleden erkenning voor het feit dat ook deze mensen recht hebben om zichzelf te zijn, en ziet graag dat dit punt in het beleid betrokken wordt. Hetzelfde geldt voor homo's die er bewust voor kiezen niet uit de kast te komen. Homo-emancipatie gaat wat de fractie van de ChristenUnie betreft hand in hand met keuzevrijheid.