Gemeente Roerdalen


Roerdalen start handhavingtraject MERU-stichting

Heden heeft de MERU-stichting een Vooraankondiging last onder dwangsom afkomstig van de gemeente in ontvangst genomen. Daarmee is de eerste formele stap gezet in de handhavingprocedure die haar grondslag vindt in de integrale handhavingactie die eind vorig jaar plaatsvond op het terrein van de MERU-stichting.

Op 21 november 2007 voerde de gemeente Roerdalen in samenwerking met Brandweer, Essent, Provincie Limburg, de Arbeidsinspectie, Politie en het Waterschapsbedrijf Limburg een integrale handhavingactie uit op het terrein van de MERU-stichting te Vlodrop. De bevindingen die tijdens die controle naar voren zijn gekomen, zijn de afgelopen periode getoetst aan de wet- en regelgeving.

Voor een aantal constateringen, waarbij spoedeisend optreden in verband met de veiligheid noodzakelijk was, heeft de gemeente de Meru-stichting direct na de controle gesommeerd om maatregelen te treffen. Deze maatregelen heeft de Meru, tot de voldoening van de gemeente, direct getroffen. Ook nu heeft de gemeente het vertrouwen dat de overige overtredingen ongedaan worden gemaakt, maar de gemeente koppelt hieraan wel een zogenaamde `vooraankondiging last onder dwangsom'.

De overtredingen die in deze vooraankondiging worden genoemd hebben betrekking op een 13-tal overtredingen. Dit zijn:

het plaatsen van containers ten behoeve van conferenties en meditaties

het verplaatsen van het monumentale bijenhuisje

het zonder vergunning instandhouden van woonunits

het plaatsen van vlaggenmasten in strijd met het bestemmingsplan

het installeren van schijnwerpers en andere armaturen in strijd met het bestemmingsplan

het zonder vergunning plaatsen van een stellage met doek voor de gevel van het voormalige klooster

het ontbreken van (deugdelijke) voorzieningen die de weersinvloeden moeten beperken op het gesloopte deel van het voormalige klooster

de aanleg van een klinkerpad in strijd met het bestemmingsplan

diverse illegale bijgebouwen

overtredingen op het gebied van milieubescherming

overtredingen op het gebied van brandveiligheid

overtredingen op het gebied van elektrische en gasinstallaties

vermeende overtredingen op het gebied van de Leerplichtwet

De MERU is uitgenodigd om over twee weken hun zienswijze en plan van aanpak aan de gemeente te presenteren waaruit blijkt hoe de MERU de geconstateerde overtredingen gaat opheffen. Indien dit niet aan de verwachtingen van de gemeente voldoet, wordt het handhavingtraject vervolg en wordt een definitieve `Last onder dwangsom' verzonden. Zoals aangehaald heeft de gemeente er echter vertrouwen in dat, gezien het accuraat handelen naar aanleiding van de eerdere aanschrijvingen, dat alle geconstateerde overtredingen op korte termijn worden opgeheven.