Senternovem


18-02-2008 | 1,3 miljoen euro voor innovatie luchtreinigingstechnieken voor stallen

In het kader van het Programma Gecombineerde Luchtwassystemen zoekt de overheid ondernemers die betere luchtreinigingstechnieken kunnen ontwikkelen voor de veehouderij. Hiervoor is 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van betere systemen. Deze nieuwe systemen moeten energiezuiniger zijn, minder spuiwater produceren en goedkoper zijn in het gebruik. Inzendingen moeten uiterlijk 11 april 2008 binnen zijn bij SenterNovem.

VROM en LNV schrijven een opdracht uit voor het bedrijfsleven om nieuwe luchtreinigingstechnieken te ontwikkelen. Het gaat om een zogenaamde SBIR aanbesteding, waarmee de overheid u als ondernemer uitdaagt om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Met SBIR worden vooral kleine en middelgrote bedrijven uitgedaagd tot het doen van grensverleggend onderzoek. Geïnteresseerden kunnen op 28 februari 2008 een bijeenkomst bijwonen over deze aanbesteding. Hiervoor dient u zich aan te melden.

De uitstoot van ammoniak, geur en fijnstof uit stallen heeft nadelige effecten op natuur en leefomgeving. Om deze problemen aan te pakken en om aan de milieu eisen te kunnen blijven voldoen, heeft de veehouderij steeds betere systemen nodig. Ondernemers die de uitdaging aangaan en nieuwe technieken kunnen ontwikkelen, hebben zicht op een markt van ca. 400 miljoen tot 1 miljard euro. Bedrijven die een bijdragen kunnen leveren aan het verminderen van de uitstoot van ammoniak, geur en fijnstof uit de veehouderij, kunnen hun ideeën uiterlijk 11 april 2008 indienen bij SenterNovem. Op de website van SBIR vindt u meer informatie.

SBIR is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Defensie, Onderwijs Cultuur en Wetenschappen, Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu, Verkeer en Waterstaat, Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Via het Small Business Innovation Research Programma benut de overheid de innovatiekracht, creativiteit en het ondernemerschap in het MKB voor het ontwikkelen van bruikbare oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo wordt het MKB gestimuleerd nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.

Meer informatie
Meer informatie over het programma gecombineerde luchtwassystemen (PGL) kunt u vinden op onze website. Voor meer informatie over deze SBIR-oproep, de werkwijze en het indienen van projectvoorstellen kunt u contact opnemen met Dhr. H. de Goede, via het secretariaat: telefoon 030-2393685 of per mail PGL@senternovem.nl.

Informatiebijeenkomst
Op 28 februari 2008 van 14:00 tot 15:30 uur wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd, waar u al uw vragen over deze aanbesteding kunt stellen. Het aanmeldingsformulier voor deze bijeenkomst is te vinden op de website van PGL. Op dit formulier kunt u de vragen die u tijdens deze bijeenkomst wilt stellen aangeven.