SP wil vestigingsprotocol gevoelige maatschappelijke opvang
28-02-2008 * De weerstand tegen de vestiging van bijvoorbeeld opvang voor daklozen of verslaafden is een buitengewoon gevoelig onderwerp. Dat bleek in Tilburg onlangs rond een project voor herione-prosituees in Fatima. De SP dient vandaag een initiatiefvoorstel in om te komen tot een vestigingsprotocol voor dergelijke opvangplekken. SP raadslid Veerle Slegers: "Bewoners niet serieus nemen is de grootste fout die je kunt maken. Op die manier creëer je nergens draagvlak en laat je iedereen in de kou staan".
Slegers: "Wanneer de gemeente de weerstand tegen de vestiging van zulke voorzieningen niet serieus neemt door overleg uit de weg te gaan of gebrekkige informatie te verstrekken, zal die weerstand alleen maar toenemen. Gebeurtenissen zoals in november vorig jaar in de wijk Fatima en zeer recent nog in Den Bosch bevestigen dat. In Tilburg zijn andere voorbeelden van weerstand en verzet van buurtbewoners te noemen: Skaeve Huse in Groenewoud, de GGZ in de Mendelsohnstraat, De Sluis in het Wandelbos of destijds het AZC in de Quirijnstok". Zij wil met een vestigingsprotocol afspraken maken over hoe dergelijke projecten voortaan worden uitgevoerd.
"Om angst en weerstand weg te nemen is het noodzakelijk dat de gemeente samen met de opvangende instellingen de betreffende buurt in een zo vroeg mogelijk stadium serieus neemt, voldoende informatie verschaft en duidelijke afspraken maakt met de buurt over te nemen maatregelen om overlast te voorkomen. Daarnaast is een goed spreidingsbeleid noodzakelijk om de draaglast van opvangplekken evenredig over alle wijken in de gemeente te verdelen", aldus Veerle Slegers.
Voor alle fasen van een dergelijke projecten moet de gemeente zich een aantal zaken afvragen en daar ook voldoende op anticiperen. "Het moet precies en voor iedereen duidelijk zijn wat de voorziening precies inhoudt voordat je onderzoek kunt doen naar een geschikte locatie. De communicatie met buurtbewoners moet dan onmiddellijk van start gaan en ook echt serieus genomen worden. Buurtbewoners weten als geen andere wat de mogelijke knelpunten kunnen worden en kunnen ook heel goed bijdragen aan het nemen van maatregelen om angst en overlast weg te nemen. En een project eindigt niet bij de vestiging: de begeleiding en evaluatie daarvan moet worden vastgelegd zodat iedereen weet waar hij aan toe is". Volgens Slegers is een protocol daarvoor echt nodig: "Je ziet dat nu keer op keer dezelfde fouten gemaakt worden, en dat kunnen we ons niet meer permiteren". Zie ook:
*
*