Ackermans & van Haaren


PB 251 PERSBERICHT

28/02/2008

Belangrijke investeringen versterken de positie van DEME op de wereldmarkt

Met de doop van de sleephopperzuiger "Breydel" (beuninhoud 9.000 m3) op 16 mei 2008 voegt DEME in 4 jaar tijd het zevende nieuwe baggerschip toe aan haar vloot.

DEME start nu een nieuw belangrijk investeringsprogramma voor een globaal bedrag van 500 miljoen Euro. Tussen nu en 2011 worden nog eens meer dan 10 hoofdunits gebouwd, natuurlijk ondersteund door het nodige hulpmaterieel. Hiermee trekt de Vlaamse bagger- en waterbouwkundige groep een belangrijke wissel op de toekomst.

DEME is erin geslaagd in 2007 haar omzet verder te laten groeien. Grote werken werden aangenomen op zowat alle continenten en zorgden voor een maximale inzet van de baggervloot in al zijn types en segmenten. Het orderboek is gestegen naar 1.800 miljoen Euro en de jaaromzet naar 1.300 miljoen Euro.
De marktperspectieven op korte en middellange termijn blijven veelbelovend. De markt wordt gedreven door stabiele lange-termijnfactoren zoals de groei van de wereldbevolking, de groei van de wereldeconomie en het internationale handelsvolume en het daarbij horend maritiem transport, de grote vraag naar grondstoffen en de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Deze positieve factoren verstevigen verder het vertrouwen van de DEME-aandeelhouders in de markt en het bedrijf. De nieuwe investeringen passen perfect in de strategie om verder een veelzijdige vloot uit te bouwen, zowel in types schepen als in omvang ervan. Die veelzijdigheid is hét handelsmerk van DEME, waarmee het verschil gemaakt wordt met de overige wereldspelers in de baggerindustrie. Alle sectoren waarin DEME succesvol actief is zullen bovendien door deze investeringen hun groei kunnen voortzetten.

In eerste instantie de baggeractiviteit en havenbouw, de core-business van DEME. Volgende schepen zullen in de vaart komen de volgende jaren :


· Een nieuwe generatie van megatrailers (sleephopperzuigers boven de 30.000 m³). Een eerste bestelling zal geplaatst worden voor een 32.000 m³ "Next Generation Plus Trailing Suction Hopper Dredger" die alle laatste nieuwe ontwikkelingen combineert in de baggertechnologie. Hoewel het een megatrailer betreft, zal het schip een beperkte geladen diepgang hebben en daardoor multi-inzetbaar zijn. Dit wil zeggen voor onderhoudswerken in delta's tot landaanwinningsprojecten waarbij zand over Persbericht DEME-Groep ­ februari 2008

lange vaarafstanden moet vervoerd worden. DEME past met dit revolutionaire concept de nieuwste innovaties van haar `Breydel"-klasse toe op de megatrailerklasse.


· Verder investeert DEME in een zusterschip van de sleepzuiger REYNAERT (5.600 m³) gelet op de uitstekende prestaties van deze generatie middelgrote trailers.


· Ook in het segment van de cutterzuigers investeert de groep verder. Vooreerst een krachtige zelfvarende rotscutter van 13.000 kW uitgerust met bakkenlaadinstallatie. Deze cutter combineert de succesvolle karakteristieken van de megacutter "D'Artagnan" en de "Al Mahar". De revolutionaire D.I.O.R.I.T.E.-sturing op basis van artificiële intelligentie zal onder meer aan boord geïnstalleerd worden. Hiermee zal de meest efficiënte cutter in zandgronden en zachte rotssoorten (cfr. Golfregio) op de markt komen. Deze cutter zal in Singapore gebouwd worden. Tevens bouwt ISD (DEME's werkmaatschappij in India) in Maleisië een middelgrote cutter van 6.250 kW, specifiek bestemd voor het Indisch subcontinent.


· Verder wordt geïnvesteerd in het krachtigste dieplepelbaggertuig ("backhoe dredger") actueel op de markt. Het betreft een grote hydraulische kraan op spudpalenponton met een bakinhoud van 40 m³ en een baggerdiepte van 26 m. Het wordt gebouwd in China en komt einde 2008 op de markt.


· Tevens zijn er twee zelfvarende splijthoppers van 2.750 m³ in aanbouw in Singapore, die zullen worden ingezet bij de nieuwe cutterzuigers en/of backhoe dredgers.


· Tenslotte wordt, eveneens in Singapore, een WID (Water Injection Dredger) gebouwd voor DEME's Indische werkmaatschappij ISD. Deze technologie wordt toegepast om dokken en vaarwegen o.a. in India slibvrij te houden als ondersteuning bij de meer klassieke onderhoudsbaggerwerken in slibrijke delta's.

Een tweede activiteit in volle expansie bij DEME. heeft betrekking op de diensten voor de olie- en gassector die onder de TIDEWAY-vlag worden geleverd. Het betreft hier diensten rond de vele gas- en oliepijpleidingen die wereldwijd offshore gebouwd worden. Ook het leggen van hoogspanningskabels in zee, die continenten onderling verbinden (cfr. NORNED, BRITNED) en windmolenparken met de kust verbinden is booming business Tenslotte is het winnen van mineralen in volle zee op grote diepte een nieuwe ontwikkeling. Om deze markten verder aan te boren bouwt TIDEWAY een nieuw high-tech valpijpschip met DP-DT (Dynamic Positioning & Dynamic Tracking) met een laadcapaciteit van 17.000 t. Hiermee vult DEME zijn vloot van succesvolle valpijpschepen aan ("ROLLINGSTONE" en "SEAHORSE").

Een volgende activiteit waarin DEME een leidende rol wil blijven vervullen is de ontwikkeling van groene energie op zee. Het betreft hier o.a. windmolenparken op zee (bouw maar ook het onderhoud van dergelijke offshore parken) en andere toepassingen (getijden, stroming, energie-eilanden op zee,enz.). Voor de bouw en het onderhoud van dergelijke installaties doet DEME een beroep op zijn gespecialiseerde firma GEOSEA n.v. Dit bedrijf is tevens actief in allerlei booractiviteiten op het water, onderhoud van boorplatforms in zee, gespecialiseerd grondonderzoek op het water, etc. GEOSEA bezit hiervoor reeds 7 "jack-up platforms" (stabiele werkeilanden op 4 hydraulisch aangedreven palen). Een nieuw jumbo platform zal deze vloot aanvullen met als voornaamste karakteristieken een paallengte van 80m en een werklast van 1.600 ton. DEME. is momenteel o.a. betrokken bij de bouw en het onderhoud van het C-Power windmolenpark ­ het grootste ooit ! - op de Thorntonbank voor de Belgische kust

Persbericht DEME-Groep ­ februari 2008

Eveneens voor dit project bouwt Dredging International een multifunctioneel offshore werkponton "THORNTON I".

Ook milieudochter DEC-ECOTERRES komt bij het nieuwe investeringsprograma aan bod. DEC bezit verschillende grondkuisinstallaties en systemen zoals physico-chemische grondreinigingsfabrieken, biologische grondkuiscentra en koude immobilisatie. Deze range wordt nu aangevuld met de warme immobilisatie technologie. Een dergelijke hypermoderne grondkuisinstallatie zal door DEC ontwikkeld en gebouwd worden. Deze zal o.a. ingezet worden voor de sanering van de terreinen van Carcoke in Zeebrugge en deze van het London Olympics 2012 terrein.

De sector van de bouwgranulaten volgt momenteel de expansie in de bouwindustrie. Mede door de ontwikkeling van milieuvriendelijke winnings- en verwerkingstechnieken van zeegranulaten, is de toepassing van zeezand en zeegrind in bouwprojecten eveneens een groeiende markt. Dit is de niche van DBM (DEME BUILDING MATERIALS). Ook hier wil DEME haar marktaandeel vergroten. De laatste hand wordt gelegd aan de studie voor de bouw van een "Charlemagne II", met zijn 5000 m3 capaciteit de grootste en meest vooruitstrevende grindzuiger in zijn segment. Een definitieve beslissing volgt eerstdaags.

Met dit programma vult DEME zijn veelzijdige vloot aan tot meer dan 90 eenheden. Met de diversiteit van de nieuwe investeringen bevestigt DEME het motto van de groep "eenheid in verscheidenheid". Op de horizon 2012 zal DEME één van de meest moderne en jonge baggervloten ter wereld bezitten. Ook hier combineert DEME 150 jaar ervaring en traditie met baanbrekende innovatie en efficiëntie.
Bovendien consolideert DEME tegenover zijn grootste Europese concurrenten zijn vooraanstaande positie en dus slagkracht op de wereldmarkt.

Over DEME
De Belgische groep Dredging, Environmental and Marine Engineering (DEME) is een van de grootste groepen van baggerwerken, milieuprojecten en waterbouwkundige realisaties ter wereld. De groep telt 3500 medewerkers en is actief op de vijf werelddelen. DEME beschikt over een van de meest moderne en performante vloten van de sector(80 hoofdeenheden en een 200-tal kleinere hulpvaartuigen en materieel), en voert een doorlopend programma uit van investeringen, research en innovatie. De groep is multidisciplinair actief via diverse werkmaatschappijen, waaronder Dredging International. Op dit ogenblik voeren DEME bedrijven gelijktijdig meer dan 70 opdrachten uit over de hele wereld.

Rebranding

Sedert 7 januari 2008 vertoont de DEME-Groep zich aan de buitenwereld met een nieuw logo, een nieuwe `look' : één logo voor een breed gamma aan specialisaties, activiteiten en bedrijven. De onderscheiden bedrijven zullen echter allen hun bestaande naam behouden. Ons nieuw logo toont aan dat onze veelzijdige troeven onder één krachtige noemer vallen, die van een sterke DEME-Groep. Of met andere woorden : eenheid in verscheidenheid.
Onze nieuwe tagline : "Creating land for the future" geeft het engagement van de DEME Groep aan ten opzichte van duurzaam ondernemen. Persbericht DEME-Groep ­ februari 2008

Voor nadere inlichtingen :
Hubert Fiers ­ Communicatie
Telefoon : 03.250.52.20
Fax : 03.250.56.59
E-mail : fiers.hubert@deme.be

Persbericht DEME-Groep ­ februari 2008


---- --