Nieuw-Vlaamse Alliantie


Geen nationaal maar een federaal kankerplan (28/02/08)

Vlaams parlementslid Helga Stevens (N-VA) ondervroeg deze week Vlaams minister van Volksgezondheid Steven Vanackere (CD&V) over het nationaal kankerplan van federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). Dat moet meer geld uittrekken voor de behandeling, opsporing en preventie van kanker, naar het onderzoek daarover en naar de begeleiding van kankerpatiënten.

Opvallend is dat de Franse Gemeenschap in haar preventiebeleid achterop hinkt, met als verantwoording te beperkte budgettaire middelen. Sinds de staatshervorming van 1980 zijn de gemeenschappen bevoegd voor het preventieluik. Het is evident dat Franstaligen in Brussel of in het Waals Gewest evenveel recht hebben op een sterk kankerbeleid als de Vlamingen. Maar het kan niet dat dit ten koste zou gaan van het jarenlang zorgvuldig uitgebouwde preventiebeleid in Vlaanderen door één bepaalde beleidsvisie vanuit het federale niveau op te dringen. Net zomin als het plan tot doel mag hebben om op een verdoken manier de budgettaire problemen van de Franse Gemeenschap op te lossen ten koste van het federale budget.

Helga Stevens is hierover bezorgd, gezien de ervaring met Laurette Onkelinx in dossiers als het jeugdrecht, de locatie van de nieuwe jeugdgevangenis en de problematiek van de opvang en behandeling van geïnterneerden, waarbij zij als voormalig minister van Justitie telkens een eenzijdige visie opdrong zonder daarin de Vlaamse overheid te kennen.

Vlaams minister van Volksgezondheid Vanackere verduidelijkte in zijn antwoord meteen dat hij liever spreekt over een federaal kankerplan in plaats van een nationaal kankerplan. Dat zou aangevuld kunnen worden met samenwerkingsakkoorden met de verschillende gemeenschappen waarbij de initiatieven op elkaar worden afgestemd. Een nationaal plan kan echter niet op het bevoegdheidsdomein treden van de gemeenschappen. Dat heeft Vlaams minister Vanackere ook al tijdens een overleg met het kabinet Onkelinx duidelijk gemaakt. Uit het antwoord van de minister bleek ook dat hij van mening is dat de Franstalige Gemeenschap op eigen kracht een inhaalbeweging dient te maken. De inspanningen die door de Vlaamse Gemeenschap al geleverd zijn op het vlak van screening, preventie e.d. mogen niet teniet gedaan worden door ze in te kapselen in een federaal beleid.

Tot slot benadrukte de minister dat het belang van de individuele persoon in deze centraal zou moeten staan. Dat betekent dat de bevoegdheden beter in één hand verenigd zouden worden. Hij verwees daarbij naar de Vlaamse resoluties en het Vlaams regeerakkoord waarin gepleit wordt om onder meer de normering en financieringsbevoegdheid van het gezondheidsbeleid over te hevelen naar de gemeenschappen. Dit kan een coherent kankerbeleid enkel ten goede komen: een duidelijke boodschap naar het federale niveau.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid en gemeenschapssenator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be