Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 27 februari 2008

Internationale innovatie

Datakeurmerk gaat eerste fase in

De eerste versie van het Datakeurmerk is onlangs beschikbaar gekomen voor gebruik door onderzoekers in de alfa-en gammawetenschappen. Initiatiefnemer DANS (Data Archiving and Networked Services) heeft het op de speciale website www.datakeurmerk.nl gezet, vanwaar het kan worden gedownload. Het keurmerk garandeert dat gegevens uit wetenschappelijk onderzoek zo worden opgeborgen dat ze in de toekomst nog lang bruikbaar blijven voor hergebruik.

In het elektronische tijdperk is die lange houdbaarheid niet vanzelfsprekend. Data uit onderzoek worden tegenwoordig vrijwel altijd elektronisch opgeborgen, maar zowel de programma's als de dragers en de computers veranderen snel. Daardoor is het risico reëel dat de gegevens na verloop van tijd niet meer bruikbaar zullen zijn, ook al zou de onderzoeker ze beschikbaar willen stellen voor anderen. Het beperken van dat risico is een van de opdrachten waarmee DANS werd belast toen het in 2005 werd opgericht door KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) en NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Daardoor kan juist méér in plaats van minder profijt worden getrokken van reeds uitgevoerd onderzoek.

Deze eerste versie van het Datakeurmerk bevat zeventien richtlijnen waaraan dataproducent, -consument en -archief moeten voldoen om het etiket 'toekomstbestendig' te verdienen. Internationaal is een keurmerk in deze vorm tot nu toe nog niet voorhanden. DANS heeft bij het formuleren daarvan wel gebruik gemaakt van het werk dat eerder door anderen is gedaan, zoals voor verwante documenten als TRAC, DRAMBORA en in de Kriterienkatalog van het Duitse NESTOR. Volgens adjunct-directeur Henk Harmsen gaat DANS echter 'minder diep op het gebied van de data zelf, en dieper op het gebied van de verantwoordelijkheid van de betrokken partijen. TRAC kent bijvoorbeeld 75 richtlijnen terwijl het Datakeurmerk er maar 17 heeft. Maar wij hebben wel weer richtlijnen voor de dataproducent en de dataconsument'.

In de komende tijd wil DANS bekendheid geven aan het Keurmerk en reacties losmaken om er draagvlak voor te krijgen. In Nederland wordt het gesprek gezocht met belangrijke repositories en datapartners, en met de Nationale Coalitie voor Digitale Duurzaamheid. Internationaal met projecten als Planets en Driver II. Harmsen: 'Wij willen betrokkenheid organiseren van grote dataproducenten en -beheerders, zodat het een gedeelde verantwoordelijkheid wordt. We streven naar een hele reeks relevante logo's op de home page van de website'.



Ingezonden persbericht