Gemeente Anna Paulowna

Overheid.nl

Hoogheemraadschap investeert in boezemstelsel: minder wateroverlast Hoogheemraadschap NHNK.JPG

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is van plan om de komende jaren ruim 3 miljoen euro in het boezemsysteem te investeren. De afvoercapaciteit en de snelheid van het boezemsysteem in tijden van hevige regenval blijkt te kort te schieten. Hierdoor kan wateroverlast ontstaan. Het hoogheemraadschap wil de problemen oplossen door het plaatsen van twee voortstuwers, het verruimen van een sluis en duiker en het plaatsen van een spuivoorziening. Het algemeen bestuur besluit 19 maart a.s. over de voorgestelde maatregelen.

Problemen met het boezemstelsel

De huidige afvoercapaciteit van het boezemstelsel is niet voldoende. Bovendien stroomt het water in de boezem niet snel, terwijl het water vaak een lange weg moet afleggen naar de gemalen in Den Helder en Zaandam. Als het water op het Markermeer te hoog staat kan de boezem zijn overtollige water ook daar niet kwijt. Allemaal redenen om de uitvoercapaciteit van het boezemstelsel te vergroten.

Maalstop

Bij een dreigende overstroming van de boezemkades wordt een maalstop afgekondigd. Dat betekent dat de polders geen water meer mogen uitslaan naar de boezem waardoor onvermijdelijk schade ontstaat. Het bestuur van het hoogheemraadschap heeft besloten dat deze situatie eens per honderd jaar mag voorkomen. Door de geringe afvoersnelheid voldoet de Schermerboezem niet aan die norm. In 2003 is de capaciteit van zowel het boezemgemaal de Helsdeur als het Zaangemaal uitgebreid, maar op grotere afstand van deze gemalen wordt de maximale waterstand te vaak overschreden.

Hoe werkt het boezemsysteem?

Bij regenval pompen poldergemalen het teveel aan water in de sloten omhoog naar brede watergangen: de boezem. Vanuit de boezem gaat het water naar de buitenwateren Markermeer, IJsselmeer, Noordzeekanaal en Waddenzee. In het werkgebied van het hoogheemraadschap zijn drie grote boezemstelsels. Jaarlijks wordt in het gebied van het hoogheemraadschap, Noord-Holland boven Het IJ, in totaal zo'n 1,3 miljard m³ water afgevoerd naar het buitenwater.

Oplossingen

Het hoogheemraadschap wil de afvoercapaciteit van de boezem vergroten door voortstuwers te plaatsen bij Schardam en Monnickendam. Een voortstuwer kan het water ook nog kwijt kan als het peil in het Markermeer te hoog staat. De voortstuwers bij Schardam krijgen een dubbelfunctie: in tijden van watertekort en een lage waterstand op het Markermeer, kunnen zij ook water het boezemsysteem inpompen.