Gemeente Geldermalsen

Laan 1940-1945 Meteren Bomen eruit, bomen erin

28 februari 2008 - Bij de aanleg van de wijk Kalenberg te Meteren is in de middenberm van de wijkontsluitingsweg Laan 1940-1945 een dubbele rij eiken geplant. Vanaf het begin is er veel uitval geweest en verschillende keren zijn er bomen vervangen. Ondanks alle zorg blijven de eiken slecht opgroeien en wordt het beeld niet zoals gewenst. Besloten is nu tot een ingrijpende aanpak. Alle eiken gaan eruit, de ondergrond wordt verbeterd en waar nodig vervangen en er worden winterlindes geplant. Van de in totaal 140 eiken zijn er nog 60 in een zodanige staat dat herplant in het buitengebied mogelijk is. De werkzaamheden starten in de 3e week van maart en de kosten bedragen ongeveer 136.000,--.

Achtergrondinformatie

De afgelopen 9 jaar is gebouwd aan de wijk Kalenberg te Meteren. Een belangrijk onderdeel hiervan is de Laan 1940-1945. Deze wijkontsluitingsweg vormt een belangrijk deel van de hoofdgroenstructuur binnen Kalenberg met een laan van zomereiken. Het gewenste eindbeeld van deze laan is een groene laan van bomen met daaronder een grasstrook en een middenpad (voetpad). De laatste jaren is echter gebleken dat de bomen slecht groeien en er veel uitval is. Door de huidige kwaliteit van de standplaats en ontwikkeling van de bomen is het gewenste beeld moeilijk te realiseren. Omwonenden en de Dorpsraad Meteren hebben met enige regelmaat aandacht voor deze situatie gevraagd.

Onderzoek heeft aangetoond, dat bij de aanleg onvoldoende rekening is gehouden met een aantal factoren zoals de kwaliteit van de ondergrond en de noodzakelijke omvang van de plantstrook. Vanzelfsprekend is uit deze situatie lering getrokken en zijn er maatregelen getroffen om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

In 1e instantie klinkt het simpel: bomen eruit, zand eruit, bomengrond erin, bomen erin en inzaaien. Maar helaas zijn er diverse beperkingen waarmee rekening gehouden moet worden. Gezien de smalle plantstrook en de naastliggende weg kan slechts een klein deel van de grond vervangen en doorgespit worden omdat anders de kans op nazakken van de verharding te groot is. Daarnaast zijn onder het middenpad alle kabels en leidingen gesitueerd. Hierdoor is het slechts beperkt mogelijk het zand te vervangen. Daar het verleggen van de kabels erg kostbaar is en om het risico op verzakken van de weg zoveel mogelijk te voorkomen blijft alleen de optie over om met in standhouding van de kabels en leidingen en het wegdek zoveel mogelijk zand te vervangen door goed doorwortelbare grond. Het middenpad wordt hierbij gedeeltelijk opgenomen en weer teruggelegd.
Bij het planten van de bomen worden bodemschimmels toegevoegd zodat het bodemleven snel weer op gang komt. Tenslotte is wat de herplant betreft gekozen voor een soort boom die in deze (nieuwe) situatie beter zal kunnen aanslaan dan de eik. Het gaat dan om de winterlinde. Deze boom wordt ongeveer 15 meter hoog, heeft hartvormige bladeren en is vrijwel ongevoelig voor luis.

Het herinrichtingsplan ligt tijdens openstellingstijden in het gemeentehuis ter inzage bij de vakbalie Bouwen & Wonen. De aanwonenden van de Laan 1940-1945 worden door middel van een bewonersbrief geïnformeerd.