Gemeente Alphen-Chaam


Op woensdag 27 februari 2008 ondertekenden de 19 West-Brabantse gemeenten tijdens een bijeenkomst in Alphen-Chaam de overeenkomst Regiofonds West-Brabant. Het Regiofonds wil een bijdrage leveren aan de realisering van projecten die deel uitmaken van de Strategische Agenda West-Brabant 2008-2011.

De colleges van de 19 convenantgemeenten participeren in het Regiofonds door per inwoner één euro in het fonds te storten. Samen met de bijdragen die de provincies Noord-Brabant ( 680.000) en Zeeland ( 7.500) willen verstrekken, komt er ongeveer 1.400.000 beschikbaar. Het uitgangspunt is om gedurende de looptijd van het convenant (tot 2011) dit bedrag te besteden.

Met dit Regiofonds willen de gemeenten tot uitdrukking brengen dat zij de West-Brabantse samenwerking uiterst serieus nemen. Door dit fonds ontstaat een financiële meerwaarde, omdat andere overheden en derden een dergelijke financiële samenhang onderstrepen en ondersteunen. Bovendien is de continuïteit van projecten gewaarborgd, de schaalgrootte maakt meer mogelijk en de afstemming op regionaal niveau wordt eenvoudiger.

Tijdelijk

De looptijd van het fonds is gekoppeld aan de looptijd van het achterliggende convenant. Dit betekent dat het fonds vooralsnog een tijdelijk karakter heeft. De looptijd van het fonds wordt benut om te bekijken op welke manier het fonds op termijn de meest effectieve bijdrage kan leveren aan de realisatie van de doelstellingen uit de Strategische Agenda West-Brabant 2008-2001.

Speerpunten

Er zijn twee speerpunten aangegeven waaraan geld uit het fonds besteed gaat worden; attractieve regios en regiobranding. Dit zijn speerpunten die voor alle deelnemers de komende drie jaar (de looptijd van het convenant) tot uit te voeren projecten kunnen leiden. De speerpunten hebben de mogelijkheid van cofinanciering van provincie, Rijk en Europa in zich.

Attractieve regios

Het eerste speerpunt is dat de kwaliteit van de omgeving een belangrijk aspect vormt van het woon- en leefklimaat en daarmee ook van belang is voor het vestigingsklimaat. Investeringen in natuur (denk onder meer aan groen in en om de stad en de omgevingskwaliteit) hebben een positieve relatie met vraagstukken zoals gezondheid, sportbevordering en ruimte voor recreatie.

Door projectvoorstellen te prioriteren op investeringen in natuur is cofinanciering vanuit Brussel denkbaar. De middelen vanuit het fonds kunnen daarmee wellicht verdubbeld worden. De gebiedscommissies Wijde Biesbosch en Brabantse Delta én de Reconstructiecommissie De Baronie hebben voor heel West-Brabant projecten in de steigers staan. De provincies hebben vanuit het Rijk de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het buitengebied gekregen. Daarbij is ook een substantieel bedrag aan hen toegekend. Ook het Waterschap Brabantse Delta heeft aangegeven zeer geïnteresseerd te zijn in de Strategische agenda. Het waterschap wil investeren in het buitengebied.

Regiobranding.

Een tweede speerpunt ligt op het vlak van het verder op de kaart zetten van West-Brabant door promotie en acquisitie. In het kader van versterking van het vestigingsklimaat is regiobranding ook één van de activiteiten die valt onder de prioriteiten van de Europese Commissie. Cofinanciering uit die hoek kan dus ook hier tot de mogelijkheden behoren.

Hierdoor wordt het vestigingsklimaat van de regio versterkt, zowel extern (aantrekken van bedrijven) als intern (verankeren van bedrijvigheid en werknemers, (her)ontwikkelen eigen regiospecifieke producten). Tevens wordt hierdoor ook het toeristisch product van het gebied verder uitgebouwd, wat bijdraagt aan het versterken van de regionale economie.

Breda, 27 februari 2008

© 2006 Gemeente Alphen-Chaam Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend