Transavia


Persbericht: Reactie transavia.com over berichten in media over muizen aan boord

28 februari 2008

Diverse media hebben vandaag bericht over aanwezigheid van muizen aan boord van transavia.com-toestellen. Daarbij werd de suggestie gewekt dat de luchtvaartmaatschappij onzorgvuldig zou omgaan met dit probleem.

---

transavia.com heeft tussen februari 2006 en oktober 2007 meldingen gehad vanuit het personeel over muizen aan boord. In eerste instantie hadden de meldingen over muizen vooral betrekking op aanwezigheid van muizen in kantoren en magazijnen. Begin 2007 werd duidelijk dat de luchthaven Schiphol kampte met muizenoverlast. Niet alleen transavia.com maar ook andere luchtvaartbedrijven op Schiphol hadden hier op dat moment last van.

De meldingen van meerdere muizen in een trolley en muizen in de cockpit, waarvan in de Telegraaf melding wordt gemaakt, worden door transavia.com niet herkend en zijn in ieder geval intern nooit in enig rapport gemeld.

transavia.com hanteert bij meldingen van ongedierte aan boord een door de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen breed geaccepteerde en gehanteerde werkwijze, waarbij altijd direct een gespecialiseerde bestrijdingsdienst op het gebied van ongediertebestrijding aan boord van vliegtuigen wordt ingeschakeld. Tot de standaard werkwijze behoort het controleren van het vliegtuig door dit bedrijf, totdat zeker is gesteld dat de bestrijding effectief is geweest. Indien dit niet afdoende is wordt CO2 ingezet.

Ook Schiphol heeft een aantal maatregelen genomen tegen de muizenoverlast. De laatste melding bij transavia.com stamt uit najaar 2007. Hieruit kan afgeleid worden dat zowel de bestrijding vanuit transavia.com als die van Schiphol adequaat is geweest. In tegenstelling tot het Telegraafbericht wordt ook door de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) onderschreven dat het probleem niet meer actueel is.

Bij de talrijke onderhoudsinspecties van de transavia.com-vliegtuigen, waaronder het groot onderhoud waarbij alle kabels en leidingen volledig komen bloot te liggen, is overigens nog nooit een beschadiging van kabels of leidingen aangetroffen die in relatie zou staan tot de aanwezigheid van muizen.

Jaarlijks wordt transavia.com tientallen keren in- en extern getoetst, waarbij moet worden bewezen dat de luchtvaartmaatschappij in de dagelijkse praktijk voldoet aan de zeer strenge regelgeving op het gebied van vliegveiligheid. transavia.com voldoet voortdurend en volledig aan deze toetsing en wordt door de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) beschouwd als een luchtvaartmaatschappij die behoort tot de hoogste categorie van veiligheid. Ook tijdens de afgelopen jaar afgenomen IOSA- audit heeft transavia.com bewezen, ook internationaal gezien, te voldoen aan de hoogste standaards op het gebied van luchtvaartveiligheid.

De suggestie, die door een tweetal medewerkers van het bedrijf in de Telegraaf wordt gedaan, dat transavia.com onzorgvuldig zou omgaan met veiligheid wordt door transavia.com niet onderschreven. De luchtvaartmaatschappij betreurt de uitspraken van deze medewerkers en benadrukt dat het hier gaat om persoonlijke indrukken van enkele individuen waarbij de relatie met de feiten op meerdere aspecten volledig ontbreekt en gebeurtenissen van het afgelopen jaar onterecht worden gepresenteerd als actuele problematiek. transavia.com distantieert zich volledig van deze uitspraken.
-