Gemeente Hoorn


Regels voor gebruik verbeteren de kwaliteit van de binnenstad

28 februari 2008 - Na de herinrichting van grote delen van de binnenstad is het zaak die nieuw ingerichte openbare ruimte zodanig te gebruiken dat zowel de vitaliteit als het historische karakter van de binnenstad behouden blijven of verbeterd worden. Aanzet daartoe is de ontwerpnota 'Gebruik openbare ruimte binnenstad'.

De nota laat de verschillende vormen van gebruik, zoals terrassen, winkeluitstallingen, reclame in hun onderlinge samenhang zien en biedt kaders waarbinnen concreet beleid een plaats kan krijgen. Daarbij staat een gezonde ontwikkeling van hedendaagse binnenstadsfuncties als horeca, culturele voorzieningen en detailhandel binnen de historische context voorop.

Klik hier om de nota in PDF-vorm (ruim 4 MB) te openen.

Tot nu toe is beleid voor de openbare ruimte al dan niet na inspraak vertaald in beleidsregels of verordeningen. Op grond daarvan zijn vergunningen en ontheffingen verleend en vindt handhaving plaats. B en W willen vanuit die bestaande aanpak stapsgewijs toewerken naar een situatie die niet zozeer is gebaseerd op het opstellen en handhaven van regels, maar koersen op het maken van afspraken met belanghebbenden en het leveren van maatwerk. Als eerste projecten komen in dat kader aan de orde: * Het in overleg met de horeca en organisatoren van evenementen maken van keuzes voor een nieuwe indeling van de Roode Steen, waarbij terrassen een plek krijgen op het middengebied van het plein; * Het inrichten van de Dubbele Buurt met terrassen zodat het gebied meer een verblijfskarakter krijgt; * Het werken aan een lichtplan voor de hele binnenstad (openbare verlichting, aanlichten van gebouwen en bruggen, feestverlichting in winkelstraten en horecagebieden).

De nota vormt de basis om de komende jaren het beleid op de verschillende beleidsterreinen aan te passen en te ontwikkelen. Zo komen er bijvoorbeeld notas over terrassen, reclame, straataankleding, verlichting enz. Deze worden als losse modules aan de nota toegevoegd, zodat de samenhang zichtbaar blijft. De ontwerpnota is nauw verweven met het bestemmingsplan voor de binnenstad en de horecanota. Daarom vinden de bestuurlijke behandeling en de inspraak gelijktijdig plaats.

Terrassen Voor terrassen gelden voorwaarden, die afhankelijk zijn van de locatie. Terrassen worden toegestaan in het winkelrondje, de horecagebieden en het havengebied. De huidige zomerterrassen en winterterrassen worden gehandhaafd. Permanente terrassen en serres worden alleen toegestaan op specifieke locaties. Een winterserre is bijvoorbeeld inpasbaar op pleinen, zoals de noordwand van de Roode Steen, maar niet in het winkelrondje. In het havengebied wordt geen uitbreiding toegestaan van de huidige zomerterrassen. De meeste straten zijn te smal voor uitgebreide terrassen. De loopstrook langs het water moet vrij blijven. Eisen die gesteld worden aan de uitvoering van het terras betreffen de afmetingen, de wijze van opstellen, het materiaal, kleur en type meubilair en het gebruik van terrasschotten en parasols.

Reclame In het reclamebeleid voor de binnenstad van Hoorn wordt uitgegaan van het gebruik van maximaal oppervlak van 15 % van de gevel, waarbij vanaf de onderkant van de ramen op de 1e verdieping geen reclame is toegestaan. Ook zijn voorwaarden gesteld aan het type belettering, de constructie en het aantal uithangborden en vlaggen. Voor drie grote winkelketens (Hema, V&D en C&A) is een uitzondering gemaakt. Reclame buiten de directe uitstallingzone, bijvoorbeeld op billboards, vuilnisbakken of containers wordt mede in het kader van het beschermd stadsgezicht niet langer toegestaan. Dat geldt ook voor objecten zoals klokken en lichtmasten die voorzien zijn van reclame.

Winkeluitstallingen In 2006 is het uitstallingsbeleid vastgesteld. Winkeluitstallingen zijn in winkelstraten toegestaan in de stoepenzone, tot 1.20 meter uit de gevel. Uitstallingen in niet-winkelstraten zijn toegestaan tot 0.60 meter uit de gevel. In beide gevallen moet de doorgang voor voetgangers op het trottoir minimaal 1.50m zijn. In deze stoepenzone mag reclame of koopwaar geplaatst worden die direct verband houdt met het type winkel of dienstverlening. Andersoortige aankleding met bankjes, planten en windlichten is niet toegestaan. Voorstel is deze strikte regelgeving aan te passen en in overleg met ondernemers per straat of locatie meer ruimte te geven aan initiatieven die de attractiviteit van de stad vergroten.

Verlichting Er ligt een discussienota over het aanlichten van monumenten, waarin gepleit wordt voor een duidelijk maar terughoudend beleid. Met het aanlichten van waardevolle gebouwen (de pareltjes) kan Hoorn zijn cultuurhistorische rijkdom ook in de avonduren tonen. Ook particuliere initiatieven moeten binnen kaders mogelijk zijn, waarbij het uitgangspunt is dat er op een ingetogen en bescheiden wijze wordt aangelicht. Voorstel is een evenwichtig lichtplan te maken voor de gehele binnenstad waarbij een duidelijke relatie wordt gelegd tussen het aanlichten van bijzondere gebouwen en objecten, de openbare verlichting, de feestverlichting en particuliere initiatieven. Op dit moment is feestverlichting alleen tijdens de maand december toegestaan. Het voorstel is de termijn te verlengen tot de periode van 1 november tot 1 maart, zodat de binnenstad ook na de feestdagen aantrekkelijk is verlicht.

Vaste en losse standplaatsen De standplaatsen op de Noorderveemarkt en op de Gedempte Turfhaven worden na beëindiging niet meer ingevuld. De vaste plaatsen op de hoek Koepoortsweg en op de hoek Veermanskade worden na beëindiging geschikt gemaakt voor een losse verkoopwagen.

Ondergrondse vuilcontainers Holland Collect is in samenwerking met de gemeente een onderzoek gestart naar de haalbaarheid van ondergrondse afvalverzameling in de binnenstad. Wanneer daartoe wordt overgegaan, dan gelden voorwaarden voor de locatie (niet direct bij musea en andere grote monumenten voor de deur) en de uitvoering van het systeem. Streven is het straatbeeld rustig en overzichtelijk te houden. Op de Vale Hen staan bij wijze van proef sinds 2006 de eerste ondergrondse containers voor bedrijfsafval.