Gemeente Sneek


minimaal vier gemeenten

Sneek koerst op fusie minimaal vier gemeenten

Burgemeester en wethouders stellen de raad voor vast te houden aan een fusie van minimaal vier gemeenten, zoals de Sneker gemeenteraad al in september 2006 had aangegeven. De aansluiting van (delen van) Wûnseradiel en Bolsward is volgens het Sneker college tevens een mogelijkheid. Dit is afhankelijk van de besluitvorming van de betrokken gemeenteraden.

De gemeente Sneek heeft een solide financiële positie, relatief lage belastingtarieven en woonlasten. Uit jaarlijks onderzoek blijkt dat inwoners zeer tevreden zijn over de dienstverlening van de gemeente.

In september 2006 gaf een ruime meerderheid van de Sneker raadsleden aan voor een fusie van de vier gemeenten in de Zuidwesthoek te zijn. De raad stelde voor eerst een analyse te laten uitvoeren naar de sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen (SWOT) alvorens nadere stappen worden gezet.

De uitkomsten van de SWOT-analyse, die in november 2007 gepresenteerd zijn, bevestigen de goede positie van Sneek. Ze maken ook helder dat opschaling nodig is om kansen beter te benutten, bedreigingen slagvaardiger aan te pakken en de democratische legitimatie beter te kunnen verankeren. De kansen liggen vooral op het gebied van recreatie en toerisme.

Op 11 maart bespreekt de gemeenteraad het voorstel en de discussienota van het college tijdens een openbare opiniërende bijeenkomst vanaf 20.00 uur in de Grote Raadzaal van het stadhuis.