Senternovem


28-02-2008 | Gemeenten dragen actief bij aan doelstellingen EnergieTransitie

Kopgroep op weg naar CO2-neutraliteit

Hoe word je als gemeente zo snel mogelijk CO2-neutraal en wanneer is dit doel bereikt? De verkenning `Routekaarten voor een CO2-neutrale gemeente' geeft het antwoord op deze vragen voor de gemeenten Apeldoorn, Heerhugowaard en Tilburg. Groningen en Den Haag hebben zelf verkennend onderzoek uitgevoerd. Dit vijftal vormt de koplopersgroep voor klimaatneutrale gemeenten.

Steeds meer gemeenten werken aan CO2 neutraliteit, vertelt Marian Poolen van SenterNovem. Zij is opdrachtmanager van Kompas deelprogramma Transitie dat koplopers faciliteert en kijkt hoe anderen van deze ervaringen en kennis kunnen profiteren..Gezien het uitdijend netwerk is het streven van SenterNovem erop gericht zoveel mogelijk ervaringsgegevens vast te leggen. "Gemeenten die met een bepaald initiatief aan de slag willen, kunnen hiermee hun voordeel doen. Verder willen we - en dat is van belang voor VROM - de knelpunten in kaart brengen die gemeenten onderweg tegenkomen, bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving. De koplopers spelen daarbij een belangrijke voortrekkersrol, ook als het gaat om het inhoudelijke invulling van het Klimaatakkoord van gemeenten en Rijk."

Wat is realistisch?
Apeldoorn, Heerhugowaard en Tilburg hadden al langer ervaring met CO2-neutraliteit, maar wilden een stap verder. Poolen: "De vraag was bijvoorbeeld of neutraliteit voor alle sectoren (wonen, werken inclusief industrie, en mobiliteit) realistisch was, en op welke termijn? En: waar hangt het laaghangend fruit dat nu al plukrijp is en wat zijn de knelpunten? De verkenning, uitgevoerd door Build Desk, heeft dergelijke vragen goed kunnen beantwoorden. Helder is dat zowel forse energiebesparing in alle sectoren, als een flink toenemend gebruik van duurzame energie een absolute voorwaarde is."

Maatwerk per gemeente
De tijdhorizon waarin CO2-neutraliteit bereikt kan worden, varieert van 2025 (Heerhugowaard) tot 2040 (Tilburg). Apeldoorn neemt de tussenpositie in: 2035. Ook de routekaarten zelf zien er per gemeente verschillend uit. In Apeldoorn speelt bio-energie een belangrijke rol, terwijl in Heerhugowaard de glastuinbouw als energieproducent zou kunnen fungeren. Ook zijn nieuwbouwwoningen in deze `stad van de zon' voorzien van zonnecellen. Tilburg kent een vrij uitgebreid warmtenetwerk dat, bij gebruikmaking van duurzame warmtebronnen, kan bijdragen aan CO2-neutraliteit.

Continuïteit waarborgen en verankeren
Het gaat overigens zeker niet alleen om `technische oplossingen'. Ook op bestuurlijk en financieel gebied moet alles uit de kast, al was het maar om de continuïteit te verankeren en deze niet afhankelijk te maken van de bestuursperiode van vier jaar. Daarnaast kan een gemeente maar in beperkte mate zelf investeren. Andere partijen moeten ook een duit in het zakje doen. Voor het overwinnen van dergelijke drempels reikt de verkenning diverse mogelijke oplossingen aan. Eén ervan is het opzetten van een Gemeenschappelijk Duurzame Energiedienstenbedrijf (GDEB) dat zonder winstoogmerk alle duurzaam opgewekte energie inkoopt en levert aan afnemers binnen de gemeente. Daarnaast zou een Lokaal Energiefonds kunnen worden ingesteld als een revolverend fonds waaruit leningen worden verstrekt. Een deel van de lokale opbrengst van de energiebelasting zou dan bijvoorbeeld ten goede kunnen komen aan het LEF.

U kunt het rapport over de Routekaarten CO2-neutrale steden [Pdf, 3,33 Mb] downloaden op de Gemeenten-website van SenterNovem.