ABU

jaar in Nederland

Polen verblijven minder dan half jaar in Nederland (28-2-2008)

Er is de laatste maanden volop belangstelling voor werknemers uit Midden- en Oost-Europa (MOE) die naar Nederland komen. Koepelorganisatie ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) heeft daarom een onderzoek onder leden uitgevoerd. Zo blijkt bij meer dan 60% van de ABU-leden de onafgebroken verblijfsduur van voornamelijk Poolse uitzendkrachten minder dan vier maanden te zijn. Van alle huisvestingsmogelijkheden worden reguliere woningen en recreatiebungalows het meest ingezet door uitzendondernemingen. Een nieuwe ontwikkeling is dat een toenemend aantal Polen op eigen gelegenheid naar Nederland komt. Bulgaren en Roemenen vormen nog slechts 1% van de populatie.

Ongeveer een kwart van de ABU-leden geeft aan dat meer dan 75% van het totale bestand aan uitzendkrachten bestaat uit buitenlandse uitzendkrachten. In totaal komt het aantal door ABU-leden bemiddelde MOE-werknemers op 35.000 per jaar.

Achtergrondkenmerken
Van alle buitenlandse uitzendkrachten die ter beschikking worden gesteld door de respondenten heeft gemiddeld 69% de Poolse nationaliteit. 11% Wordt gevormd door overige MOE-landers (onder wie Tsjechen). Bulgaren en Roemenen vormen minder dan 1% van de populatie, voor deze groep is nog wel een tewerkstellingsvergunning noodzakelijk. Een andere nationaliteit die wordt genoemd is de Portugese (3%).

Opleidingsniveau
De populatie buitenlandse uitzendkrachten is over het algemeen lager geschoold (vmbo-, mavo- en lbo-niveau), namelijk 73%. Een kwart is geschoold op middelbaar beroepsniveau (mbo).

Verblijfsduur
Over het algemeen komen Midden- en Oost-Europese uitzendkrachten voor een korte periode naar Nederland om te werken. Bij 60% van de ABU-leden is de gemiddelde verblijfsduur van MOE- uitzendkrachten minder dan vier maanden. Bij slechts 3% van de ABU-leden is het verblijf langer dan één jaar. In een meerderheid van de gevallen keren personen terug om nogmaals in Nederland te werken.

Inburgering
Van alle uitzendondernemers geeft 62% aan dat het slechts incidenteel voorkomt dat uitzendkrachten aangeven hier te willen blijven. Slechts enkele uitzendondernemingen geven aan dat dit tien of meer keer per jaar voorkomt. Ongeveer 38% van de leden geeft aan dat het helemaal niet voorkomt. Van inburgeren is volgens de uitzendondernemers nauwelijks tot geen sprake.

Huisvesting
ABU-leden hebben een duidelijke voorkeur voor reguliere huisvesting. Van alle mogelijkheden maakt 80% gebruik van reguliere woningen en 68% van recreatiebungalows. Ruim één op de vijf uitzendondernemingen heeft een voorkeur voor grote wooncomplexen en woonunits. Van de ABU-leden is 45% negatief gestemd over de beschikbaarheid van huisvestiging, veel genoemde argumenten zijn dat er weinig plaatsen beschikbaar zijn en dat de kosten stijgen. Ze melden dat de beschikbaarheid verschilt per regio en periode van het jaar, in de zomer blijkt huisvesting moeilijker te vinden. Een kleine groep geeft aan geen problemen te ondervinden.

Vinden van een baan
Het komt vaker voor dat werknemers met een buitenlandse nationaliteit die geen tewerkstellingsvergunning nodig hebben zich rechtstreeks melden bij een uitzendbureau in Nederland in plaats van groepsgewijs geworven te zijn. Van de respondenten geeft 76% aan dat dit is voorgekomen in het afgelopen jaar, 33% geeft zelfs aan dat dit regelmatig voorkomt.

Persbericht ABU - Polen tijdelijk in NL.pdf


---
Ter informatie: