Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 15 februari 2008

Van Marinus tot Harry Potter. Waar zijn onze helden?

Van der Lubbe-lezing door Marjan Schwegman - Donderdag 28 februari, 20.00- 21.30 uur - TUMULT, Domplein 5, Utrecht - Entree vrij

Donderdag 28 februari spreekt Marjan Schwegman, directeur NIOD, bij debatcentrum TUMULT over heldendom in de Tweede Wereldoorlog. Volgens haar vocht men vroeger voor een groter ideaal en cijferden men zichzelf weg. En juist door zichzelf weg te cijferen, konden zij krachtig optreden. Grote idealen lijken tegenwoordig uit de mode te zijn. Zijn Volkert van der G. en Mohammed B. - elk met hun eigen idealen - de helden van nu? Of hebben we alleen nog anti-helden zoals Harry Potter dat? Zijn er nog wel helden of is iedereen zijn eigen Idol geworden? Kan een niet-religieus geïnspireerd heldendom, zoals in WO II ook in het huidige ik-tijdperk nog plaatsvinden?

Dick Pels, publicist van o.a. "Economie van de eer. Een nieuwe visie op verdienste en beloning" geeft samen met Marjan Schwegman antwoord op de vraag of heldendom tegenwoordig nog mogelijk is. Hij pleit hierbij voor het loskoppelen van waarde en marktwaarde, voor een samenleving die prat gaat op wat eervol is. De avond wordt gemodereerd door journalist Jos van Beurden.

Op 27 februari 1933 stak de anarchist Marinus van der Lubbe de Rijksdag in brand. Een daad van een eenling die in verzet kwam tegen het opkomende fascisme. In 1941 vond in Nederland de Februaristaking plaats: een collectieve daad tegen de deportaties van joden door het nationaal-socialistische gezag. In de jaarlijks terugkerende 'van der Lubbe-lezingen' stellen TUMULT en NIOD eenzame helden centraal. Wat bracht deze eenlingen tot hun daad, waarom kozen ze voor dit 'eenzame' verzet?

TUMULT en NIOD

Mogelijk gemaakt door Stichting Democratie & Media


---


- Einde persbericht -
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke Verhoeven mariekeverhoeven@tumultdebat.nl / 030 2332430 (di, vr) of Friso Wiersum frisowiersum@tumultdebat.nl/ 030 2332430 (di t/m vr)