GAIA


Persbericht © GAIA

26 februari 2008

Dierenwelzijn wordt niet geregionaliseerd, dierenorganisaties reageren tevreden

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "We willen een federale minister voor Dierenwelzijn"

Het dierenwelzijn blijft een federale bevoegdheid en dat is een goede zaak voor de dieren, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch tevreden namens de dierenrechtenorganisatie en andere verenigingen zoals de Blauwe Wereldketen, de Nationale Raad voor Dierenbescherming, Help Animals, Animaux en Péril, Union Belge pour l'Abolition de la Vivisection sur l'Animal Vivant en Veeweyde. Hoewel er tijdens de communautaire besprekingen naar verluidt sprake is geweest van regionalisering van het dierenwelzijn, staat dierenwelzijn uiteindelijk niet op de lijst van over te dragen bevoegdheden, niet in de eerste noch in de verwachte tweede fase. En zo hoort het ook, vinden de organisaties die voor het dierenwelzijn opkomen.

Regionalisering van het dierenwelzijn biedt immers geen meerwaarde voor het welzijn van dieren. Door dierenwelzijn te regionaliseren zouden pakweg dierentuinen onder een andere dierenwelzijnwetgeving kunnen vallen naargelang zij in Vlaanderen dan wel in Wallonië zijn gelegen. Het zou er ook kunnen toe leiden dat men b.v. op de ene veemarkt in Wallonië niet op dieren mag slaan en op de andere in Vlaanderen wel en omgekeerd. Door dierenwelzijn federaal te houden vermijdt men een België met twee snelheden dat ten koste gaat van het dierenwelzijn in algemene zin.

"Dierenwelzijn blijft federaal. Dat vinden we zeer goed, maar wie A zegt moet ook B zeggen", gaat Michel Vandenbosch verder. "Het dierenwelzijn moet als een volwaardige beleidsmaterie behandeld worden. Daarvoor is een federale minister nodig, die dierenwelzijn uitdrukkelijk in zijn of haar titel draagt en een volwaardig dierenwelzijnsbeleid uitwerkt." Verder vinden de dierenorganisaties dat de federale overheidsdienst Dierenwelzijn (die bij de FOD Volksgezondheid hoort) meer middelen en mensen moet krijgen om haar controletaken in verband met de dierenwelzijnwetgeving in het hele land doeltreffend te kunnen uitvoeren. Ook het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) moet de naleving van de dierenwelzijnwetgeving in de veehouderij, in de slachthuizen, op de veemarkten en bij veetransporten blijven controleren.