datum: 26-02-2008 / bericht: 1 van 39
Kabinet zegt diepgravend onderzoek Catshuis toe
De rijksrecherche gaat een diepgaand en allesomvattend onderzoek doen naar de brand in het Catshuis. Dat hebben premier Balkenende en minister van justitie Hirsch Ballin dinsdagavond 26 februari in de Tweede Kamer toegezegd. FNV Bouw is blij dat de aanhoudende druk van de bond, de nabestaanden, kamerleden en media tot dit resultaat hebben geleid. FNV Bouw ondersteunt de oproep van kabinet en Kamer dat iedereen die iets weet, zich nú moet melden. Bij de explosie en de daaropvolgende brand kwam een schilder om het leven. Al snel was duidelijk dat het binnenshuis verboden middel thinner was gebruikt.
De afgelopen dagen nam de druk op het kabinet toe. Afgelopen vrijdag vroeg FNV Bouw in een brief aan de Tweede Kamer om een onderzoek naar de toedracht en de nasleep van het ongeval, waarbij ook politici onder ede worden gehoord. Maandag stelde de rechter die vonnis velde tegen het schildersbedrijf de retorische vraag of niet eindelijk de vragen beantwoord moeten worden die hij in dat vonnis al stelde. Dinsdagmorgen bleek dat een oud-werknemer van Sociale Zaken zich als klokkenluider had gemeld bij de Socialistische Partij. Hij verklaarde destijds een concept-rapport te hebben ingezien met andere verklaringen dan later bekend werden.
Kamerbreed werd op diepgaand onderzoek aangedrongen. De integriteit van de overheid was in het geding. Het zat de Kamer dwars dat het kabinet niet al na kamervragen tot onderzoek was overgegaan, maar wel na een mail van RTL aan de Rijksvoorlichtingsdienst. RTL Nieuws wist met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur aan te tonen dat niet alle informatie aan het licht is gekomen. Volgens minister-president Balkenende zijn niet nieuwe feiten aanleiding tot onderzoek, maar de telkens de kop opstekende aantijgingen. Die brengen het kabinet in de positie dat het zich voortdurend moet verdedigen. Na de toezeggingen van beide bewindslieden voor onderzoek door de Rijksrecherche trok kamerlid Paul Ulenbelt van de SP uiteindelijk zijn breed gesteunde motie daartoe in.
Ook weduwe Frouk de Lijster van de omgekomen schilder hoopt dat nu de waarheid boven tafel komt. In een interview in het Algemeen Dagblad van maandag zei ze dat haar man, een vakman die van zijn werk hield, 'nooit zomaar zou aanrommelen'. En: 'Ik hoop maar dat er toch eens een keer iemand het lef heeft op te staan en te zeggen: 'zo is het gegaan. Wij hebben die schilder gezegd dat hij met thinner moest werken omdat het werk op tijd klaar moest zijn.' Met haar oudste dochter en verdere familie volgde zij het debat op de publieke tribune. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet kwam haar na afloop een hart onder de riem steken.
FNV Bouw