D66

D66 roept Tsjechië op niet te zwichten voor verdeel en heers politiek van Amerika

26 februari 2008

De Tsjechische regering heeft aangekondigd een overeenkomst te sluiten met de Verenigde Staten waarbij de Tsjechische autoriteiten de Amerikanen inzage geven in een groot scala van persoonlijke gegevens. Bovendien zou het gehoor geven aan de wens van Amerika om gewapende bewakers toe te laten tot de vluchten naar Amerika. In ruil hiervoor hopen de Tsjechen (versneld) in aanmerking te komen voor het visa-vrij reizen naar Amerika.

Sophie in 't Veld is teleurgesteld dat Tsjechië zich heeft laten meeslepen in de verdeel en heerspolitiek van Amerika. In 't Veld; "Binnen het Schengengebied zijn visa's een EU verantwoordelijkheid geworden. Het is daarom belangrijk dat er een gezamenlijke lijn is over wie de Unie binnenkomt, maar ook onder welke voorwaarden EU inwoners naar het buitenland kunnen reizen. Met dit akkoord wordt die gezamenlijke positie ondermijnd. Ik betreur het ook dat Amerika, een bondgenoot van de EU, dergelijke methode's gebruikt om zijn zin door te drijven. Ook Amerika zou moeten accepteren dat de EU met één stem spreekt."

De Verenigde Staten voeren nu ook de druk op andere Centraal- en Oost Europese landen op, die nog niet deelnemen aan het zogenaamde 'Visa Waiver Programme' om een vergelijkbaar akkoord te sluiten. De ALDE fractie in het Europees Parlement heeft deze landen opgeroepen niet toe te geven aan de druk en de rijen gesloten te houden.
---