Gemeente Breda

Enquête Bouwen in Eigen Beheer afgerond

Vooral belangstelling kavels Teteringen, Bavel en Prinsenbeek

Van 2 oktober tot en met 14 december 2007 hebben 367 geïnteresseerden de gemeentelijke enquête `Bouwen in eigen beheer' ingevuld. Deze inventarisatie was één van de randvoorwaarden uit de startnotitie `Bouwen in eigen beheer', voortgekomen uit de Woonvisie 2007-2010. De resultaten geven voldoende bodem om het project verder uit te werken. Uit de enquête blijkt dat 62% een woning wil bouwen met een tuin, bij voorkeur in collectief verband. Het merendeel wil tussen de EUR
200.000,- en EUR 395.000,- betalen voor een kavel inclusief woning. De meeste belangstelling gaat uit naar kavels in Teteringen, Bavel en Prinsenbeek. Op 19 maart organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor belangstellenden. Vanaf dit moment is er een speciaal aanspreekpunt en komt er op de website een virtueel podium om belangstellenden te stimuleren met elkaar in contact te komen.

Via het aanspreekpunt kunnen belangstellenden informatie opvragen over de randvoorwaarden zoals stedenbouwkundige of milieutechnische randvoorwaarden Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk initiatieven tot een resultaat te laten komen. Om het vormen van collectieven (samen bouwen) te stimuleren en te faciliteren creëert de gemeente Breda vanaf 19 maart op haar website een virtueel podium. Via dit kanaal kunnen mensen oproepen achterlaten om een collectief op te starten. Dit kunnen gelijkgezinden zijn zoals starters, jonge gezinnen of mensen die een energieneutrale woning willen bouwen.

Het beschikbaar stellen van kavels voor particulier en collectief opdrachtgeverschap gebeurt volgens bepaalde voorwaarden. Het aanmelden van collectieven kan alleen schriftelijk via een aanmeldformulier met één contactpersoon. Ieder collectief moet zelf zorgen voor professionele ondersteuning via een extern bureau. Dit adviesbureau helpt bij het doorlopen van ruimtelijke procedures en bouwaanvragen. De financiële mogelijkheden van de huishoudens zijn toereikend voor het verkrijgen van de gewenste hypotheek. Een gemeentelijke toetsingscommissie bekijkt of een collectief aan de voorwaarden voldoet en vervolgens kan er een plan van aanpak ingediend worden. De gemeente verwacht dat de eerste kavels voor collectieven vanaf 2009 beschikbaar kunnen komen.

Op de informatieavond op 19 maart krijgen belangstellenden voor collectief opdrachtgeverschap uitleg over de werkwijze van de gemeente, de voorwaarden die aan het collectief worden gesteld en het bouwproces. Deze avond vindt plaats in het stadskantoor en begint om
19.30 uur. Aanmelden kan via vakdirectiemilieu@breda.nl

Breda, 27 februari 2008