Gemeente Zwolle

Vijf jaar Licht op Groen; Inhaalslag voor het onderhoud

Datum uitgave Wijzerbericht: 02/26/2008

'Licht op Groen' is het Zwolse plan voor het wegwerken van achterstallig groenonderhoud. Van 2003 tot 2020 is er ieder jaar een budget beschikbaar om groen in de stad op te knappen en de beplanting weer zorgvuldig, sociaal veilig en onderhoudsvriendelijk in te richten.

Renovatieplan

'Licht op Groen' komt voort uit de invoering van de BOR systematiek; de planmatige aanpak van het Beheer van de Openbare Ruimte. Bij het vaststellen van de BOR heeft de gemeente ervoor gekozen om het groen in Zwolle te onderhouden op het niveau 'Basis'. Dit betekent dat de kwaliteit goed is, met enige achterstand in onderhoud en herstel. Bij een inventarisatie van het bestaande groen bleek echter dat de kwaliteit van vooral bomen en heesters op verschillende plekken onder basisniveau ligt. Om deze achterstanden op te heffen, is in 2002 besloten te starten met 'Licht op Groen'. Dit renovatieplan beoogt de beplanting weer zorgvuldig, sociaal veilig en onderhoudsvriendelijk in te richten. Hiervoor is 17 jaar lang ongeveer een ton euro beschikbaar. Vanaf 2003 worden met dat geld groene plekken opgeknapt. Daarvoor wordt aan het begin van ieder jaar een werkplan gemaakt. Het werkplan geeft aan welke plekken dat jaar prioriteit krijgen en welk werk in het jaar daarvoor gedaan is.

Uitvoering

In de eerste vijf jaar Licht op Groen is op ongeveer 125 plekken de beplanting verbeterd. In tal van straten zijn slechte bomen en/of heesters vernieuwd. Ook zijn een aantal grotere plekken aangepakt, als de Badhuiswal, de Speeltuin Assendorp, de Potgietersingel, het Azaleapark, het Stinspark en Park Gerenlanden. Bij dergelijke plannen wordt van te voren aan de omwonenden een voorstel voorgelegd. Hun opmerkingen en wensen worden vervolgens zo goed mogelijk verwerkt bij de uitvoering. Het uitgangspunt van de plannen is in eerste instantie het vernieuwen of opknappen van de beplanting. Tegelijkertijd wordt ook aandacht besteed aan een aantrekkelijk en verzorgd beeld, het maken van zichtlijnen en openheid ten behoeve van de sociale veiligheid en een onderhoudsvriendelijke opzet. Vanuit dit laatste ligt de nadruk vaak op gras, bomen en hagen. Heesters worden beperkt aangeplant, maar vaak worden wel bloeiende soorten gebruikt. Deze uitgangspunten zijn ook toegepast bij herinrichtingen die uit andere bronnen betaald zijn, zoals bij Park Eekhout en Park Hogenkamp.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 26-02-2008 tot 25-03-2008