Minder overlast en criminaliteit met de juiste mix van straf en zorg
26/02/2008 17:32
GGZ Nederland
Aan de vooravond van de discussie in de Tweede Kamer over het justitieel verslavingsbeleid pleiten de SVG en GGZ Nederland voor een juiste mix van straf en zorg. Onderzoek en praktijk tonen aan dat alleen een gezamenlijke aanpak van politie, openbaar ministerie, zorgverleners en reclassering leiden tot meer veiligheid op straat, minder overlast en herintegratie van zelfs de moeilijkste doelgroepen.
Op 27 februari discussieert de Kamer over het justitieel verslavingsbeleid. Ongetwijfeld zal daarbij aandacht zijn voor de recente problematiek in Brabant, waar de verslaafden- en daklozenopvang voor veel commotie zorgt.
In Utrecht is inmiddels aangetoond dat een intensieve en gezamenlijke aanpak helpt; de overlast in de gehele stad en met name in en rond Hoog Catharijne is aanzienlijk verminderd. De kracht van deze aanpak zit hem in een goede mix van dwang, drang en zorg. De hostels, tot stand gekomen na diverse inspraakrondes en verspreid over de stad, zijn inmiddels geaccepteerd en functioneren goed.
Ook onderzoeken en adviezen wijzen eenduidig op het belang van een geïntegreerde aanpak van zorg en justitie. Uit een recent rapport van de Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkeling: mensen met psychiatrische en/of verslavingsproblemen die delicten plegen zitten vaak klem in systemen die niet goed bij hun situatie passen. De keuze tussen straf en zorg, vergelding of behandeling is niet altijd eenduidig te maken. Soms is behandelen niet zinvol en is het beter om alleen te straffen. Maar het omgekeerde geldt ook.
In de Tweede Kamer zal het justitiële verslavingsbeleid onder de loep worden genomen. De verslavingsreclassering en GGZ Nederland werken graag mee aan het bereiken van het doel dat de bewindslieden van Justitie en VWS stellen: verdubbeling van het aantal toeleidingen naar de zorg voor verslaafden die in aanraking zijn gekomen met justitie. Met een percentage van bijna 50% verslaafde gedetineerden is dit nog niet voldoende, maar het streven is goed.
Hiervoor zijn een aantal belangrijke voorwaarden nodig. We moeten in staat worden gesteld de mensen te vinden, naar de zorg te brengen en voldoende zorgplaatsen te creëren.
Om dit te bereiken moet de reclassering aanwezig zijn in de gevangenis en moeten er zo min mogelijk bureaucratische hobbels zijn in de toeleiding naar zorg. Meer ruimte voor de professional en echt werk maken van ketenaanpak en doorgaande zorg.
http://www.svg.nl