Raad van State


9 uitspraken gevonden

1. 200607555/1
datum van uitspraak: woensdag 27 februari 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet inhoudsindicatie:

(Vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet voor mosselvisserij Waddenzee)
Uitspraak over de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet die de minister van LNV heeft verleend aan een groot aantal vissers die lid zijn van de Vereniging Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur. De vergunning is verleend voor het opvissen van 150.000 mosselton mosselzaad en mosselen in de westelijke Waddenzee. In de vergunning is onder meer bepaald dat 85% van het mosselzaad dat naar kweekpercelen in de Waddenzee is gebracht daar moet blijven liggen. Twee vissers zijn bang dat ze niet aan die norm kunnen voldoen. De Vogelbescherming, de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten en de Vereniging tot Behoud van de Waddenzee komen ook in beroep tegen de vergunning. Zij zijn tegen het opvissen, omdat zij vrezen dat er schade ontstaat aan de bodem van de Waddenzee en dat er te weinig voedsel overblijft voor de vogels in het gebied. Verder zou het onderzoek naar de schade van het opvissen voor de Waddenzee niet goed genoeg zijn uitgevoerd. Deze zaak is op 16 augustus 2007 al eerder op zitting behandeld. De Vogelbescherming had twee weken voor die zitting nog nieuwe informatie ingediend. Om alle partijen de kans te geven daar op te kunnen reageren, is de zaak na de zitting aangehouden. De behandeling van de zaak is daarna voortgezet en op 4 december van vorig opnieuw op zitting behandeld.
2. 200607695/1
datum van uitspraak: woensdag 27 februari 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning aan Politieacademie voor opleidings- en trainingscentrum en opvanglocatie voor verslaafden in Ossendrecht) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Woensdrecht heeft verleend aan de Politieacademie voor een opleidings- en trainingscentrum en een opvanglocatie voor verslaafden aan de Pannenhoef in Ossendrecht. De vergunning maakt onder meer mogelijk dat op het trainingscentrum ook schietoefeningen kunnen plaatsvinden. Twee omwonenden zijn het daar niet mee eens. Zij vrezen voor geluidsoverlast. Verder zijn zij ook tegen het gebruik van sirenes op voertuigen op het trainingscentrum. De omwonenden stellen dat dit niet noodzakelijk is en dat de sirenes als bedreigend worden ervaren en schrikreacties oproepen. De zaak is op 1 oktober van vorig jaar op zitting behandeld.

3. 200608290/1
datum van uitspraak: woensdag 27 februari 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland (Bestemmingsplan "Stadscentrum kerngebied II-7 (Plein 1944 e.o.)" van Nijmegen)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Stadscentrum kerngebied II-7 (Plein 1944 e.o.)" van de gemeente Nijmegen. Het plan maakt een herstructurering van Plein 1944 en omgeving mogelijk. Het voorziet in nieuwe woningbouw, winkelruimte en horeca. IEF Berlage B.V. is het niet eens met het plan. Het bedrijf is eigenaar van de in het gebied gelegen V&D en Hema en vreest onder meer dat de aanbouw van nieuwe gebouwen aan zijn winkelpanden de bevoorrading van de winkels bemoeilijkt. Verder vindt het bedrijf de nieuwe gebouwen te hoog en vreest hij voor de gevolgen voor de luchtkwaliteit. Ook een andere eigenaar van een aantal winkels in het gebied is het niet eens met het plan. Hij vindt onder meer dat er geen behoefte is aan de komst van nieuwe winkels en dat het plan in te weinig parkeerplaatsen voorziet. De zaak is op 20 december van vorig jaar op zitting behandeld.
4. 200703236/1
datum van uitspraak: woensdag 27 februari 2008 rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning grote kippenfarm in Groesbeek) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek heeft verleend aan een pluimveebedrijf aan de Dennenkamp in Groesbeek. Het gaat om een van de grootste kippenstallen van Nederland die plaats biedt aan 300.000 legkippen. Onder meer de bewoners van Villapark de Zeven Heuvelen en het naastgelegen sportpark Achilles '29 zijn het niet eens met de vergunning. Zij vinden dat het pluimveebedrijf te veel stankoverlast veroorzaakt en niet voldoet aan de afstandseis uit de regelgeving voor veehouderijen. Daarom had de vergunning volgens hen niet verleend mogen worden. De Raad van State heeft op 22 november 2006 eerder een milieuvergunning voor het bedrijf vernietigd, omdat het pluimveebedrijf niet aan de stanknormen kon voldoen. Deze uitspraak van 22 november 2006 met zaaknummer 200602676/1 is te vinden op deze site. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het gemeentebestuur de nieuwe milieuvergunning verleend. De zaak is op 15 januari van dit jaar op zitting behandeld.
5. 200703666/1
datum van uitspraak: woensdag 27 februari 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Rokkeveen-kantoren, locatie Bredewater (Meerzicht)" van de gemeente Zoetermeer)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Rokkeveen-kantoren, locatie Bredewater (Meerzicht)" van de gemeente Zoetermeer. Het plan voorziet in 25.000 m² kantoorruimte en biedt ruimte voor dienstverlening, horeca en detailhandel in het gebied. Twee omwonenden zijn tegen de komst van de kantoren in het gebied. Zij vinden dat het onderzoek naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit niet goed is uitgevoerd. Volgens de omwonenden zorgen veranderingen in het openbaar vervoer, zoals de komst van de Randstadrail en wijzigingen in de dienstregeling van de NS ervoor dat bewoners van het gebied eerder voor de auto kiezen. Met dit effect is ten onrechte geen rekening gehouden, vinden de omwonenden. De zaak is op 11 januari van dit jaar op zitting behandeld. De Raad van State heeft eerder uitspraak gedaan over dit bestemmingsplan. Toen is het goedkeuringsbesluit onder meer vernietigd, omdat geen onderzoek had plaatsgevonden naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit in het gebied. Deze uitspraak van 8 maart 2006 is onder zaaknummer 200502156/1 te vinden op deze site.
6. 200704407/1
datum van uitspraak: woensdag 27 februari 2008 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom (Dwangsom voor prostituee in Breda)
Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft opgelegd aan een inwoonster van Breda om het gebruik van haar woning als prostitutiebedrijf te beëindigen. Het gebruik is volgens het college in strijd met het geldende bestemmingsplan. De inwoonster is het niet eens met de dwangsom. Haar beroep is door de rechtbank in Breda gegrond verklaard. Volgens de rechtbank had het college duidelijker moeten omschrijven wat onder 'prostitutiebedrijf' wordt volstaan. De rechtbank vindt dat bijvoorbeeld onduidelijk is of de prostituee individueel nog wel mag 'thuiswerken'. De prostituee komt tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State. Zij vindt dat de rechtbank ook had moeten oordelen dat de activiteiten op korte termijn legaal worden. Verder stelt ze dat de gemeente haar activiteiten enkele jaren heeft gedoogd, waardoor ze mocht verwachten dat er daartegen geen maatregelen zouden worden getroffen. De zaak is op 8 februari van dit jaar op zitting behandeld.

7. 200704686/1
datum van uitspraak: woensdag 27 februari 2008 (Dwangsom voor zendmast mobiele telefonie in Vught) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Vught heeft opgelegd aan Dutch Tower B.V. Het college wil met de dwangsom afdwingen dat de tijdelijke zendmast voor mobiele telefonie bij "de IJzeren Man" in Vught wordt verwijderd. De aanbieders Orange, T-Mobile, KPN Mobile, Vodafone Libertel en Telfort hebben in het verleden een overeenkomst met Dutch Tower gesloten om in de zendmast hun antenne-installaties te plaatsen voor mobiele telefonie. Zij hebben dan ook bezwaar tegen de dwangsom die het gemeentebestuur aan Dutch Tower heeft opgelegd. Het gemeentebestuur is echter van mening dat de aanbieders geen belanghebbende zijn bij deze juridische procedure. Alleen Dutch Tower kan volgens de gemeente de dwangsom verbeuren, en niet de aanbieders. De bezwaren van de aanbieders zijn door het gemeentebestuur dan ook niet-ontvankelijk verklaard. De rechtbank in Den Bosch heeft in juni 2007 de aanbieders echter in het gelijk gesteld en geoordeeld dat zij wel belanghebbende zijn. Het gemeentebestuur van Vught is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 3 januari van dit jaar op zitting behandeld.

8. 200705100/1
datum van uitspraak: woensdag 27 februari 2008 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen (Weigering horecavergunning in Dordrecht op grond van wet BIBOB) wethouders van Dordrecht om aan café De Bel aan de Toulonselaan in Dordrecht twee vergunningen te verlenen. Het gaat om een drank- en horecavergunning en een exploitatievergunning. Het gemeentebestuur heeft de vergunningen geweigerd op grond van de Wet BIBOB (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Volgens die wet kan een gemeente een vergunning weigeren indien `ernstig gevaar bestaat dat die zal worden gebruikt om voordeel te halen uit gepleegde strafbare feiten'. Volgens het college blijkt in dit geval uit een uitgebracht BIBOB-advies dat de eigenaren van het café handelen in harddrugs. Ook zijn de eigenaren tweemaal strafrechtelijk veroordeeld wegens verboden wapenbezit. De eigenaren zijn het niet met de weigering eens. Zij bestrijden dat ze zijn betrokken bij drugshandel en vinden dat daar onvoldoende aanwijzingen voor zijn. De rechtbank in Dordrecht heeft in mei 2007 een eerder beroep van de eigenaren in deze zaak gegrond verklaard, omdat de eigenaren niet voor drugsdelicten zijn veroordeeld en er geen opsporingsacties hebben plaatsgevonden. Daarom is volgens de rechtbank onvoldoende aangetoond dat sprake is van een vermoeden van ernstig gevaar dat de vergunningen zullen worden gebruikt om voordeel te halen uit gepleegde strafbare feiten. Het gemeentebestuur van Dordrecht is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 16 januari van dit jaar op zitting behandeld.

9. 200706926/1
datum van uitspraak: woensdag 27 februari 2008 rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen (Intrekking exploitatievergunning prostitutiepanden in Groningen op grond van Wet BIBOB)
Uitspraak over de intrekking door de burgemeester van Groningen van de exploitatievergunningen voor vijf prostitutiepanden aan de Hoekstraat in Groningen. De vergunningen zijn ingetrokken op grond van de Wet BIBOB (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), omdat volgens de burgemeester het gevaar bestaat dat die vergunningen worden gebruikt om voordeel te halen uit gepleegde strafbare feiten. Hij vermoedt dat de eigenaar betrokken is bij vrouwenhandel en vrouwen uit voormalig Joegoslavië haalt voor prostitutiewerkzaamheden. De burgemeester vreest dat de eigenaar de exploitatievergunningen daarnaast gebruikt voor wapenbezit, wapenhandel en belastingontduiking. De rechtbank heeft een eerder beroep van de eigenaar gegrond verklaard, omdat de eigenaar volgens haar aannemelijk heeft gemaakt dat verschillende feiten waarop de intrekking is gebaseerd, niet kloppen. Tegen deze uitspraak is de burgemeester in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 16 januari van dit jaar op zitting behandeld.