Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Climate Neutral Group voorkomt uitstoot kwart miljoen ton CO2 via
nieuwe duurzame energieprojecten

Utrecht, 26 februari 2008 - Climate Neutral Group heeft drie nieuwe duurzame energieprojecten toegevoegd aan haar portfolio. Hiermee is de hoeveelheid CO2 die Climate Neutral Group volgens de contracten compenseert, toegenomen tot ruim één miljoen ton. Dat is gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van zo'n 100.000 Nederlanders. Voor het eerst komt het overgrote deel van de CO2-compensatieprojecten op het conto van duurzame energieprojecten.

De drie nieuwe projecten zijn een windenergieproject in Taiwan en waterkrachtprojecten in Honduras en China. Dankzij het duurzame energieopwekking wordt de uitstoot van CO2 in deze landen voorkomen. Met deze nieuwe projecten zijn in totaal 258.000 CO2-credits gemoeid, evenveel als de gemiddelde uitstoot van zo'n 25.000 Nederlanders. CO2-credits zijn `certificaten' met betrekking tot gereduceerde of vastgelegde broeikasgassen. Eén CO2-credit staat gelijk aan één ton gereduceerde CO2-uitstoot. CO2-credits vormen de basis onder het nieuwe emissiehandelssysteem dat de EU gaat invoeren. Woensdag 27 februari debatteert de Tweede Kamer hierover.

Duurzame energieprojecten erg populair
Compensatie via investeringen in duurzame energieprojecten is in Nederland erg populair. Circa driekwart van alle compensatie bij Climate Neutral Group vindt plaats via investeringen in duurzame energie. In 2007 was dat nog de helft. Het overige deel wordt gecompenseerd via de aanplant en beheer van bossen. Het compenseren van de CO2-uitstoot is een van de pijlers onder het Kyotoprotocol.

Afname van CO2
Alle CO2-credits die Climate Neutral Group verkoopt, zijn gecertificeerd door instanties die door de VN zijn aangewezen. Vooraf berekent zo'n instantie de CO2- uitstoot die een project waarschijnlijk gaat besparen. Achteraf controleren onafhankelijke organisaties zoals SGS en TüV de daadwerkelijke opname of reductie van CO2 door het project. De certificeringorganisaties controleren deze projecten volgens verschillende protocollen, zoals de Voluntary Carbon Standard of de Gold Standard, die is opgericht door het Wereld Natuur Fonds. Het nieuwe windenergieproject in Taiwan wordt een Gold Standard-project, het project in China is gecertificeerd volgens de Voluntary Carbon Standard en het waterkrachtproject in Honduras wordt gecertificeerd volgens één van beide standaarden.

Compensatieprojecten Climate Neutral Group
Climate Neutral Group heeft nu contracten met negen projecten over de hele wereld. Voor circa 75% zijn dat projecten op het gebied van duurzame energie en voor een kwart betreft dat bosprojecten. Door bosprojecten wordt CO2 uit de lucht opgenomen en ontbossing tegengegaan. Projecten voor duurzame energie dringen de uitstoot van CO2 terug.

Alle actuele compensatieprojecten van Climate Neutral Group
· Egypte, compostproject

· Taiwan, windenergie

· Thailand, biogas

· China, waterkracht

· Honduras, waterkracht

· Zuid Afrika, milieuvoorlichting

· Maleisië, klimaatbos

· India, windenergie

Klimaatneutraal worden
Bedrijven en particulieren kunnen Climate Neutral Group inschakelen om klimaatneutraal te worden. Dat gebeurt door eerst de CO2-voetafdruk te berekenen. Vervolgens wordt advies gegeven over het verminderen van het energiegebruik en over verduurzaming. Het restant wordt gecompenseerd via investeringen in projecten voor duurzame energie.

Over Climate Neutral Group
De missie van Climate Neutral Group ­ voorheen KlimaatNeutraalGroup - is om klimaatverandering tegen te gaan door compensatie van CO2-uitstoot zo toegankelijk mogelijk te maken en mensen en organisaties te inspireren om klimaatneutraal te worden. Climate Neutral Group is een Nederlandse organisatie en pionier op het gebied van vrijwillige CO2-compensatie in Nederland en omringende landen. Climate Neutral Group is opgericht in 2002, heeft zeer veel ervaring op het gebied van CO2-compensatie en beschikt over diverse systemen om klimaatneutraal worden te vergemakkelijken. Climate Neutral Group is ook de organisatie achter GreenSeat (www.greenseat.com).

Noot voor de redactie,